CHERRY (CHEmistry RepositoRY) је заједнички дигитални репозиторијум свих одељења у оквиру Универзитета у Београду - Хемијског факултета.

Циљ репозиторијума је да омогући отворени приступ публикацијама, као и осталим резултатима насталим у оквиру пројеката који се изводе на Хемијском факултету ради веће видљивости и цитираности.

Платформу чини софтвер отвореног кода DSpace, коју је обезбедио Рачунарски центар Универзитета у Београду. DSpace je прилагођен савременим стандардима који се примењују у дисеминацији научних публикација (усклађеност са захтевима Европске комисије у вези отвореног приступа публикацијама; дисеминација кроз OpenAire, BASE, CORE, Google Scholar итд.; интегрисани ORCID идентификатори).

Корисни линкови:

  • Упутство за кориснике
  • Екстерна апликација за преглед свих ауторских имена са ORCID:
    http://cherry.chem.bg.ac.rs/Bibliography
  • Екстерна апликација за преглед публикација које су поменуте на твитеру, фејсбуку, у другим друштвеним мрежама, јавним политикама, патентима, вестима и блоговима широм света:
    http://cherry.chem.bg.ac.rs/Echo
    На овај начин Cherry је повезан са подацима које прикупља Altmetric, а поред екстерне апликације ови подаци се могу видети поред сваког рада за који су доступни.

Честа питања и одговори

Коме је Cherry намењен?

Свим професорима и истраживачима који објављују научне радове под афилијацијом Универзитет у Београду - Хемијски факултет и Иновациони центар.
У којој мери су радови доступни?

Сви радови који су депоновани у репозиторијум Cherry јавно су доступни и видљиви за све кориснике до нивоа апстракта и кључних речи. За садржаје у отвореном приступу јавно је доступан и пуни текст, док за све остале садржаје, текстове у целости могу да виде само професори и истраживачи Хемијског факултета и Иновационог центра.
Како да постанем регистровани корисник?

Регистровани корисници су професори и истраживачи Хемијског факултета и Иновационог центра. Регистрација се врши попуњавањем формулара, где је неопходно унети институционални мејл (суфикс - @chem.bg.ac.rs). Непосредно након регистрације, администратор ће вам доделити одговарајућа овлашћења, што значи да ћете моћи да депонујете своје радове и приступите садржајима који нису јавно доступни.
Како да пронађем своје радове?

Преко претраге по именима и презименима аутора. Када пронађете своје име под којим сте објављивали радове проверите да ли су сви на броју. Уколико приметите да неки рад недостаје, поставите га по упутству.
Како да исправим грешке у постојећим записима или додам још неке податке?

Интервенције на постојећим записима може да врши само администратор. Ако сте приметили грешку или желите да допуните податке, пошаљите поруку библиотекару на адресу.

Питања и коментаре очекујемо на : Запажања
или на мејл: anadj@chem.bg.ac.rs