Репозиторијум Хемијског факултета - Cherry
Универзитет у Београду - Хемијски факултет
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • Српски (ћирилица) 
    • Енглески
    • Српски (ћирилица)
    • Српски (латиница)
  • Пријава
Преглед рада 
  •   Репозиторијум Хемијског факултета - Cherry
  • Hemijski fakultet
  • Radovi
  • Преглед рада
  •   Репозиторијум Хемијског факултета - Cherry
  • Hemijski fakultet
  • Radovi
  • Преглед рада
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Towards better quality criteria of European honeydew honey: Phenolic profile and antioxidant capacity

Само за регистроване кориснике
2019
2233.pdf (1.008Mb)
Аутори
Vasic, Vesna
Gašić, Uroš M.
Stanković, Dalibor
Lusic, Drazen
Vukic-Lusic, Darija
Milojković-Opsenica, Dušanka
Tešić, Živoslav Lj.
Trifković, Jelena
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документу
Апстракт
Concerning the particular nutritive value of honeydew honey compared to blossom honey, and small number of studies defining botanical origin of honeydew honey, comprehensive analysis of phenolic profile of 64 honeydew honey samples of specific botanical origin was performed. Two advanced techniques of liquid chromatography hyphenated with mass spectrometry were used for identification of a total of 52 compounds and quantification of 25 of them. Pattern recognition analysis applied on data on phenolic compounds content confirmed that quercetin, naringenin, caffeoylquinic acid, hydroxyphenylacetic acid, apigenin and genistein, could be considered as potential markers of botanical origin of honeydew honey. Spectroscopic and electrochemical approaches were applied for the evaluation of the antioxidant capacity. Quercus sps. samples, Quercus frainetto and Quercus ilex, showed high biological activity and specific chemical composition. Additionally, cyclic voltammetry profiles were used for ...characterization and natural clustering of honeydew honey for the first time.

Кључне речи:
Honeydew honey / Phenolic profile / UHPLC-LTQ OrbiTrap MS / UHPLC-DAD-MS/MS / Pattern recognition methods / Antioxidant activity
Извор:
Food Chemistry, 2019, 274, 629-641
Издавач:
  • Elsevier Sci Ltd, Oxford
Пројекти:
  • Корелација структуре и особина природних и синтетичких молекула и њихових комплекса са металима (RS-172017)
  • Strengthening of the MagBioVin Research and Innovation Team for Development of Novel Approaches for Tumour Therapy based on Nanostructured Materials (EU-621375)
  • Ministry of Science and Education of the Republic of Croatia, Croatia

DOI: 10.1016/j.foodchem.2018.09.045

ISSN: 0308-8146

PubMed: 30372988

WoS: 000448141800081

Scopus: 2-s2.0-85053130184
[ Google Scholar ]
URI
http://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/2235
Колекције
  • Radovi
  • Radovi
Институција
Hemijski fakultet

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
О Cherry репозиторијуму | Пошаљите запажања

OpenAIRERCUB
 

 

Комплетан репозиторијумИнституцијеАуториНасловиТемеОва институцијаАуториНасловиТеме

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
О Cherry репозиторијуму | Пошаљите запажања

OpenAIRERCUB