Optimizacija ekstrakcije polifenola iz listova zelenog čaja primenom centralnog složenog dizajna i metode površine odgovora
Само за регистроване кориснике
2022
Дипломски рад (Објављена верзија)
,
Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
U okviru ovog rada izvedena je optimizacija ultrazvukom potpomognute ekstrakcije polifenola iz listova zelenog čaja, primenom centralnog složenog dizajna i metoda površine odgovora. Kao nezavisni faktori varirani su dužina trajanja ekstrakcije i sadržaj acetona, odnosno acetonitrila u acetonsko-vodenim i acetonitrilno-vodenim ekstrakcionim smešama. Kao zavisne promenljive praćene su antioksidativna ativnost ekstrakata DPPH (2,2-difenil-1-pikrihidrazil) testom i ukupan sadržaj polifenola. Dobijeni su statistički značajni modeli površine odgovora (vrednosti R2 = 0,86 - 0,99), a optimalni uslovi su predviđeni pri udelu organske komponente od 80% i trajanju ekstrakcije od 40 minuta.
Кључне речи:
zeleni čaj / ekstrakcija / antioksidativna aktivnost / optimizacija / eksperimentalni dizajn / metod površine odgovoraИзвор:
2022, 7-36Колекције
Институција/група
Hemijski fakultet / Faculty of ChemistryTY - THES AU - Mladenović, Verica PY - 2022 UR - http://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/5443 AB - U okviru ovog rada izvedena je optimizacija ultrazvukom potpomognute ekstrakcije polifenola iz listova zelenog čaja, primenom centralnog složenog dizajna i metoda površine odgovora. Kao nezavisni faktori varirani su dužina trajanja ekstrakcije i sadržaj acetona, odnosno acetonitrila u acetonsko-vodenim i acetonitrilno-vodenim ekstrakcionim smešama. Kao zavisne promenljive praćene su antioksidativna ativnost ekstrakata DPPH (2,2-difenil-1-pikrihidrazil) testom i ukupan sadržaj polifenola. Dobijeni su statistički značajni modeli površine odgovora (vrednosti R2 = 0,86 - 0,99), a optimalni uslovi su predviđeni pri udelu organske komponente od 80% i trajanju ekstrakcije od 40 minuta. T1 - Optimizacija ekstrakcije polifenola iz listova zelenog čaja primenom centralnog složenog dizajna i metode površine odgovora SP - 7 EP - 36 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5443 ER -
@misc{ author = "Mladenović, Verica", year = "2022", abstract = "U okviru ovog rada izvedena je optimizacija ultrazvukom potpomognute ekstrakcije polifenola iz listova zelenog čaja, primenom centralnog složenog dizajna i metoda površine odgovora. Kao nezavisni faktori varirani su dužina trajanja ekstrakcije i sadržaj acetona, odnosno acetonitrila u acetonsko-vodenim i acetonitrilno-vodenim ekstrakcionim smešama. Kao zavisne promenljive praćene su antioksidativna ativnost ekstrakata DPPH (2,2-difenil-1-pikrihidrazil) testom i ukupan sadržaj polifenola. Dobijeni su statistički značajni modeli površine odgovora (vrednosti R2 = 0,86 - 0,99), a optimalni uslovi su predviđeni pri udelu organske komponente od 80% i trajanju ekstrakcije od 40 minuta.", title = "Optimizacija ekstrakcije polifenola iz listova zelenog čaja primenom centralnog složenog dizajna i metode površine odgovora", pages = "7-36", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5443" }
Mladenović, V.. (2022). Optimizacija ekstrakcije polifenola iz listova zelenog čaja primenom centralnog složenog dizajna i metode površine odgovora. , 7-36. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5443
Mladenović V. Optimizacija ekstrakcije polifenola iz listova zelenog čaja primenom centralnog složenog dizajna i metode površine odgovora. 2022;:7-36. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5443 .
Mladenović, Verica, "Optimizacija ekstrakcije polifenola iz listova zelenog čaja primenom centralnog složenog dizajna i metode površine odgovora" (2022):7-36, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5443 .