Ispitivanje hemijskog sastava isparljivih jedinjenja grožđa sorte Muskat Hamburg i grožđa i vina sorte Tamjanika
Само за регистроване кориснике
2022
Дипломски рад (Објављена верзија)
,
Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
U ovom radu ispitivane su isparljive komponente u grožđu sorte Tamjanika i u vinu dobijenom od istog grožđa, kao i u uzorcima grožđa sorte Muskat Hamburg. Isparljive komponente u ovim uzorcima određivane su iz više razloga.
U prvom slučaju, kada je u pitanju sorta grožđa Tamjanika i vino dobijeno od nje, ispitivanje isparljivih komponenti uradjeno je u cilju uporedjivanja i uočavanja razlike u zastupljenosti određenih jedinjenja, odgovornih za arome grožđa i vina, između uzoraka grožđa koji su gajeni u različitim uslovima. Ispitivanje isparljivih komponenti u uzorcima grožđa sorte Muskat Hamburg odrađeno je u cilju upoređivanja različitih hibrida ove sorte grožđa. Za pripremu uzoraka grožđa najpogodnija metoda bila je destilacija Likens-Nickerson-ovom aparaturom, a za ispitivanje isparljivih komponenti kombinacija gasne hromatografije i masene spektrometrije (GC-MS).
Кључне речи:
isparljiva jedinjenja / grožđe / vino / Muskat Hamburg / TamjanikaИзвор:
2022, 1-45Колекције
Институција/група
Hemijski fakultet / Faculty of ChemistryTY - THES AU - Tančić, Milica PY - 2022 UR - http://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/5454 AB - U ovom radu ispitivane su isparljive komponente u grožđu sorte Tamjanika i u vinu dobijenom od istog grožđa, kao i u uzorcima grožđa sorte Muskat Hamburg. Isparljive komponente u ovim uzorcima određivane su iz više razloga. U prvom slučaju, kada je u pitanju sorta grožđa Tamjanika i vino dobijeno od nje, ispitivanje isparljivih komponenti uradjeno je u cilju uporedjivanja i uočavanja razlike u zastupljenosti određenih jedinjenja, odgovornih za arome grožđa i vina, između uzoraka grožđa koji su gajeni u različitim uslovima. Ispitivanje isparljivih komponenti u uzorcima grožđa sorte Muskat Hamburg odrađeno je u cilju upoređivanja različitih hibrida ove sorte grožđa. Za pripremu uzoraka grožđa najpogodnija metoda bila je destilacija Likens-Nickerson-ovom aparaturom, a za ispitivanje isparljivih komponenti kombinacija gasne hromatografije i masene spektrometrije (GC-MS). T1 - Ispitivanje hemijskog sastava isparljivih jedinjenja grožđa sorte Muskat Hamburg i grožđa i vina sorte Tamjanika SP - 1 EP - 45 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5454 ER -
@misc{ author = "Tančić, Milica", year = "2022", abstract = "U ovom radu ispitivane su isparljive komponente u grožđu sorte Tamjanika i u vinu dobijenom od istog grožđa, kao i u uzorcima grožđa sorte Muskat Hamburg. Isparljive komponente u ovim uzorcima određivane su iz više razloga. U prvom slučaju, kada je u pitanju sorta grožđa Tamjanika i vino dobijeno od nje, ispitivanje isparljivih komponenti uradjeno je u cilju uporedjivanja i uočavanja razlike u zastupljenosti određenih jedinjenja, odgovornih za arome grožđa i vina, između uzoraka grožđa koji su gajeni u različitim uslovima. Ispitivanje isparljivih komponenti u uzorcima grožđa sorte Muskat Hamburg odrađeno je u cilju upoređivanja različitih hibrida ove sorte grožđa. Za pripremu uzoraka grožđa najpogodnija metoda bila je destilacija Likens-Nickerson-ovom aparaturom, a za ispitivanje isparljivih komponenti kombinacija gasne hromatografije i masene spektrometrije (GC-MS).", title = "Ispitivanje hemijskog sastava isparljivih jedinjenja grožđa sorte Muskat Hamburg i grožđa i vina sorte Tamjanika", pages = "1-45", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5454" }
Tančić, M.. (2022). Ispitivanje hemijskog sastava isparljivih jedinjenja grožđa sorte Muskat Hamburg i grožđa i vina sorte Tamjanika. , 1-45. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5454
Tančić M. Ispitivanje hemijskog sastava isparljivih jedinjenja grožđa sorte Muskat Hamburg i grožđa i vina sorte Tamjanika. 2022;:1-45. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5454 .
Tančić, Milica, "Ispitivanje hemijskog sastava isparljivih jedinjenja grožđa sorte Muskat Hamburg i grožđa i vina sorte Tamjanika" (2022):1-45, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5454 .