Приказ основних података о документу

Ispitivanje CO2 ekstrakcije nevena (Calendula officinalis L.)

dc.creatorPetrović, Lidija
dc.creatorLepojevic, Zika
dc.creatorSovilj, Verica
dc.creatorAdamović, Dušan
dc.creatorTešević, Vele
dc.date.accessioned2018-11-22T00:10:57Z
dc.date.available2018-11-22T00:10:57Z
dc.date.issued2007
dc.identifier.issn0352-5139
dc.identifier.urihttps://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/838
dc.description.abstractEssential oil content (0.05 %) of marigold (Calendula officinalis L.) was determined using the official steam distillation procedure. High-pressure CO2 extraction of plant material under supercritial (100, 200 and 300 bar and 40 degrees C) and subcritical (60, 90 and 120 bar and 15 degrees C) conditions for 3 h was investigated. It was found that the increase in the pressure promoted an increase in the yield. The essential oil contents obtained from the investigated CO2 extracts by steam distillation were significantly higher (1.52-2.70 times) and increased with pressure. Major constituents of the oil, identified using GC-MS and GC-FID, were alpha-cadinol (26.54 %), T-cadinol and T-muurolol (9.80 %), gamma-cadinene (2.99 %), hexadecanoic acid (2.95 %), and ledane (2.45 %). In addition, the essential oils of the CO2 extracts contained delta-cadinene (6.50-19.87 % under supercritical and 16.09-19.41 % under subcritical conditions), which was not found in the essential oil obtained from the plant by steam distillation. The extraction kinetics was investigated at 200 bar and 40 degrees C. The total extract obtained after 10 h of extraction was 6.54 % and essential oil content in it, refering to plant material, was 0.209 %, which is 4.16 time more than the one determined by the standard steam distillation procedure.en
dc.description.abstractOdređen je sadržaj etarskog ulja nevena (Calendla officinalis L.) primenom postupka destilacije vodenom parom (0.05 %). Ispitivana je ekstrakcija ugljen-dioksidom pod visokim pritiskom u superkritičnoj (100, 200 i 300 bar i 40°C, i tečnoj (60, 90 i 120 bar i 15°C) oblasti ekstrakcije. Nađeno je da se prinos ekstrakcije povećava sa povećanjem primenjenog pritiska. Sadržaj etarskog ulja u ispitivanim CO2 ekstraktima bio je veći (1,52-2,70 puta) od onog dobijenog primenom postupka destilacije vodenom parom i povećavao se sa porastom pritiska. Glavne komponente etarskog ulja, određene primenom GC-MS i GC-FID, bile su α-cadinol (26,54 %), T-cadinol i T-muurolol (9,80% γ-cadinene (2,99 %), heksadekanoična kiselina (2,95 %) i ledane (2,45 %). Pored navedenih komponenata, etarska ulja iz CO2 ekstrakata sadržala su i δ-cadinene (6,50-19,87 % u superkritičnoj i 16,09-19,41% u tečnoj oblasti ekstrakcije) koji nije nađen u etarskom ulju dobijenom primenom postupka destilacije vodenom parom. Kinetika ekstrakcije ispitivana je na 200 bar i 40°C. Ukupni ekstrakt dobijen nakon 10 sati ekstrakcije bio je 6,54% računato na biljni materijal, dok je sadržaj etarskog ulja u njemu bio 0,209%, što je 4,16 puta više od sadržaja ulja određenog destilacijom biljnog materijala. .sr
dc.publisherSerbian Chemical Soc, Belgrade
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceJournal of the Serbian Chemical Society
dc.subjectmarigolden
dc.subjectCalendula officinalis L.en
dc.subjectCalendula officinalis L.en
dc.subjectCO2 extractionen
dc.subjectCO2 extractionen
dc.subjectessential oilen
dc.subjectessential oilen
dc.subjectGC-MS analysisen
dc.subjectGC-MS analysisen
dc.titleAn investigation of CO2 extraction of marigold (Calendula officinalis L.)en
dc.titleIspitivanje CO2 ekstrakcije nevena (Calendula officinalis L.)sr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY-NC-ND
dcterms.abstractТешевић, Веле; Лепојевиц, Зика; Совиљ, Верица; Aдамовиц, Дусан; Петровиц, Лидија; Испитивање ЦО2 екстракције невена (Цалендула оффициналис Л.); Испитивање ЦО2 екстракције невена (Цалендула оффициналис Л.);
dc.citation.volume72
dc.citation.issue4
dc.citation.spage407
dc.citation.epage413
dc.identifier.wos000247047000012
dc.identifier.doi10.2298/JSC0704407P
dc.citation.other72(4): 407-413
dc.citation.rankM23
dc.type.versionpublishedVersion
dc.identifier.scopus2-s2.0-34249787032
dc.identifier.fulltexthttps://cherry.chem.bg.ac.rs/bitstream/id/10035/836.pdf


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу