The production of the liqueur of unripe walnuts with different maturity levels and its antioxidant activity
Proizvodnja likera od plodova mladog oraha (Juglans regia L.) različitog stepena zrelosti i njegova antioksidativna aktivnost
Nema prikaza
Autori
Veličković, MilovanNikićević, Ninoslav
Vulić, Todor
Tešević, Vele
Oparnica, Čedo
Radivojević, Dragan
Đorđević, Boban
Vučković, Ivan M.
Članak u časopisu (Objavljena verzija)
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt
Liqueurs made of green, unripe walnuts, harvested in two terms, had no significantly different sensory characteristics, but had significantly different levels of the antioxidant activity. The antioxidant activity of liqueurs made of earlier harvested walnut fruits that weighted 2.0-3.0g was significantly higher than the antioxidant activity of liqueurs made of walnut fruits harvested in the later term that weighted over 5.0g. .
U radu je analiziran uticaj termina berbe zelenog oraha na senzorične karakteristike i antioksidativnu aktivnost od njih proizvedenih likera. Berba zelenih plodova tri sorte oraha obavljena je u dva termina: kada su prosečne mase plodova bile između 2,0 i 3,0 grama, i kada su prosečne mase plodova svih sorti bile preko 5,0 grama. Rezultati analiza su pokazali da termini berbe zelenog oraha ne utiču značajno na senzorične karakteristike likera, ali da bitno određuju nivo antioksidativne aktivnosti ovog pića. Antioksidativna aktivnost likera proizvedenih od ranije branih plodova je značajno veća od antioksidativne aktivnosti likera poznije branih oraha. .
Ključne reči:
antioksidativna aktivnost / liker od oraha / senzorske karakteristike / termin berbeIzvor:
Journal of Scientific Agricultural Research, 2007, 68, 1, 31-38Kolekcije
Institucija/grupa
Hemijski fakultet / Faculty of ChemistryTY - JOUR AU - Veličković, Milovan AU - Nikićević, Ninoslav AU - Vulić, Todor AU - Tešević, Vele AU - Oparnica, Čedo AU - Radivojević, Dragan AU - Đorđević, Boban AU - Vučković, Ivan M. PY - 2007 UR - https://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/238 AB - Liqueurs made of green, unripe walnuts, harvested in two terms, had no significantly different sensory characteristics, but had significantly different levels of the antioxidant activity. The antioxidant activity of liqueurs made of earlier harvested walnut fruits that weighted 2.0-3.0g was significantly higher than the antioxidant activity of liqueurs made of walnut fruits harvested in the later term that weighted over 5.0g. . AB - U radu je analiziran uticaj termina berbe zelenog oraha na senzorične karakteristike i antioksidativnu aktivnost od njih proizvedenih likera. Berba zelenih plodova tri sorte oraha obavljena je u dva termina: kada su prosečne mase plodova bile između 2,0 i 3,0 grama, i kada su prosečne mase plodova svih sorti bile preko 5,0 grama. Rezultati analiza su pokazali da termini berbe zelenog oraha ne utiču značajno na senzorične karakteristike likera, ali da bitno određuju nivo antioksidativne aktivnosti ovog pića. Antioksidativna aktivnost likera proizvedenih od ranije branih plodova je značajno veća od antioksidativne aktivnosti likera poznije branih oraha. . T2 - Journal of Scientific Agricultural Research T1 - The production of the liqueur of unripe walnuts with different maturity levels and its antioxidant activity T1 - Proizvodnja likera od plodova mladog oraha (Juglans regia L.) različitog stepena zrelosti i njegova antioksidativna aktivnost VL - 68 IS - 1 SP - 31 EP - 38 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_238 ER -
@article{ author = "Veličković, Milovan and Nikićević, Ninoslav and Vulić, Todor and Tešević, Vele and Oparnica, Čedo and Radivojević, Dragan and Đorđević, Boban and Vučković, Ivan M.", year = "2007", abstract = "Liqueurs made of green, unripe walnuts, harvested in two terms, had no significantly different sensory characteristics, but had significantly different levels of the antioxidant activity. The antioxidant activity of liqueurs made of earlier harvested walnut fruits that weighted 2.0-3.0g was significantly higher than the antioxidant activity of liqueurs made of walnut fruits harvested in the later term that weighted over 5.0g. ., U radu je analiziran uticaj termina berbe zelenog oraha na senzorične karakteristike i antioksidativnu aktivnost od njih proizvedenih likera. Berba zelenih plodova tri sorte oraha obavljena je u dva termina: kada su prosečne mase plodova bile između 2,0 i 3,0 grama, i kada su prosečne mase plodova svih sorti bile preko 5,0 grama. Rezultati analiza su pokazali da termini berbe zelenog oraha ne utiču značajno na senzorične karakteristike likera, ali da bitno određuju nivo antioksidativne aktivnosti ovog pića. Antioksidativna aktivnost likera proizvedenih od ranije branih plodova je značajno veća od antioksidativne aktivnosti likera poznije branih oraha. .", journal = "Journal of Scientific Agricultural Research", title = "The production of the liqueur of unripe walnuts with different maturity levels and its antioxidant activity, Proizvodnja likera od plodova mladog oraha (Juglans regia L.) različitog stepena zrelosti i njegova antioksidativna aktivnost", volume = "68", number = "1", pages = "31-38", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_238" }
Veličković, M., Nikićević, N., Vulić, T., Tešević, V., Oparnica, Č., Radivojević, D., Đorđević, B.,& Vučković, I. M.. (2007). The production of the liqueur of unripe walnuts with different maturity levels and its antioxidant activity. in Journal of Scientific Agricultural Research, 68(1), 31-38. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_238
Veličković M, Nikićević N, Vulić T, Tešević V, Oparnica Č, Radivojević D, Đorđević B, Vučković IM. The production of the liqueur of unripe walnuts with different maturity levels and its antioxidant activity. in Journal of Scientific Agricultural Research. 2007;68(1):31-38. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_238 .
Veličković, Milovan, Nikićević, Ninoslav, Vulić, Todor, Tešević, Vele, Oparnica, Čedo, Radivojević, Dragan, Đorđević, Boban, Vučković, Ivan M., "The production of the liqueur of unripe walnuts with different maturity levels and its antioxidant activity" in Journal of Scientific Agricultural Research, 68, no. 1 (2007):31-38, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_238 .