Unapređenje dijagnostičkih reagenasa za alergiju na bananu
Improvement of diagnostic reagents for banana fruit allergy
Аутори
Nikolić, JasnaОстала ауторства
Gavrović-Jankulović, MarijaVujčić, Zoran
Ćirković-Veličković, Tanja
Burazer, Lidija M.
Докторска теза (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Banana je voće koje se veoma često koristi u ishrani širom sveta. Predstavljajednu od prvih čvrstih namirnica koje se uvode u ishranu kod novorođenčadi, kao ijednu od uobičajnih namirnica u ishrani hospitalizovanih pacijenata. Prijatnog je ukusa ilake svarljivosti, i bogata je nutrijentima. Ipak, pored svih dobrih strana korišćenjabanane u ishrani, ona može biti uzročnik netolerancije i alergijske reakcije.Alergijska reakcija na bananu je u većini slučajeva praćena pojavom blagihlokalnih simptoma, međutim u retkim slučajevima dolazi i do anafilaktičke reakcije.Dijagnostički reagensi koji se rutinski primenjuju u kliničkoj dijagnostici zaalergiju na bananu su se u praksi pokazali kao nepouzdani. Kao pokazatelj važnostiupotrebe pouzdanih dijagnostičkih reagenasa opisani su slučajevi anafilaktičke reakcijenakon konzumiranja banane, gde je pokazano da komercijalno dostupni reagensi nisudovoljno osetljivi da ukažu na prisustvo specifičnih IgE antitela, odnosno da postojirazvijena alergija n...a bananu. U cilju unapređenja dijagostičkih reagenasa za alergiju nabananu u ovom radu je optimizovan postupak za prečišćavanje tri važna alergena izbanana, označena kao Mus a 2, Mus a 4 i Mus a 5. Dobijeni pojedinačni dijagnostičkireagensi za alergiju na bananu su omogućili detekciju specifičnog IgE-a kod alergičnihosoba i pokazali su se pouzdanijim u odnosu na komercijanli alergenski ekstrakt.U literaturi, kao i u rezultatima naših istraživanja, je pokazano da osim do sadaregistrovanih alergena iz banane (WHO/IUIS baza podataka) postoji još IgE reaktivnihproteina banane koji bi mogli da se koriste radi unapređenja dijagnostifikovanja alergijena ovaj alergeni izvor. Upotrebom kombinatornih biblioteka peptidnih liganada (CPLL)razvijen je 2D imunoblot proteina iz ekstrakta banane. Detektovani su IgE reaktivniproteini banane, među kojima su i neki koji do sada nisu registrovani kao alergeni.Identifikacija proteina sa 2D mape je urađena tehnikom određivanja “proteinskog otiskaprsta" (PMF). Među IgE reaktivnim proteinima banane identifikovana je i katalaza, kojaje proizvedena rekombinantnom DNK tehnologijom i okarakterisana kao novi alergenbanane...
Кључне речи:
Food allergy / banana / allergens / Alergija na hranu / banana / alergeniИзвор:
Универзитет у Београду, 2017Издавач:
- Универзитет у Београду, Хемијски факултет
URI
http://eteze.bg.ac.rs/application/showtheses?thesesId=5576https://fedorabg.bg.ac.rs/fedora/get/o:17052/bdef:Content/download
http://vbs.rs/scripts/cobiss?command=DISPLAY&base=70036&RID=49837839
http://nardus.mpn.gov.rs/123456789/9168
https://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/2739
Колекције
Институција/група
Hemijski fakultet / Faculty of ChemistryTY - THES AU - Nikolić, Jasna PY - 2017 UR - http://eteze.bg.ac.rs/application/showtheses?thesesId=5576 UR - https://fedorabg.bg.ac.rs/fedora/get/o:17052/bdef:Content/download UR - http://vbs.rs/scripts/cobiss?command=DISPLAY&base=70036&RID=49837839 UR - http://nardus.mpn.gov.rs/123456789/9168 UR - https://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/2739 AB - Banana je voće koje se veoma često koristi u ishrani širom sveta. Predstavljajednu od prvih čvrstih namirnica koje se uvode u ishranu kod novorođenčadi, kao ijednu od uobičajnih namirnica u ishrani hospitalizovanih pacijenata. Prijatnog je ukusa ilake svarljivosti, i bogata je nutrijentima. Ipak, pored svih dobrih strana korišćenjabanane u ishrani, ona može biti uzročnik netolerancije i alergijske reakcije.Alergijska reakcija na bananu je u većini slučajeva praćena pojavom blagihlokalnih simptoma, međutim u retkim slučajevima dolazi i do anafilaktičke reakcije.Dijagnostički reagensi koji se rutinski primenjuju u kliničkoj dijagnostici zaalergiju na bananu su se u praksi pokazali kao nepouzdani. Kao pokazatelj važnostiupotrebe pouzdanih dijagnostičkih reagenasa opisani su slučajevi anafilaktičke reakcijenakon konzumiranja banane, gde je pokazano da komercijalno dostupni reagensi nisudovoljno osetljivi da ukažu na prisustvo specifičnih IgE antitela, odnosno da postojirazvijena alergija na bananu. U cilju unapređenja dijagostičkih reagenasa za alergiju nabananu u ovom radu je optimizovan postupak za prečišćavanje tri važna alergena izbanana, označena kao Mus a 2, Mus a 4 i Mus a 5. Dobijeni pojedinačni dijagnostičkireagensi za alergiju na bananu su omogućili detekciju specifičnog IgE-a kod alergičnihosoba i pokazali su se pouzdanijim u odnosu na komercijanli alergenski ekstrakt.U literaturi, kao i u rezultatima naših istraživanja, je pokazano da osim do sadaregistrovanih alergena iz banane (WHO/IUIS baza podataka) postoji još IgE reaktivnihproteina banane koji bi mogli da se koriste radi unapređenja dijagnostifikovanja alergijena ovaj alergeni izvor. Upotrebom kombinatornih biblioteka peptidnih liganada (CPLL)razvijen je 2D imunoblot proteina iz ekstrakta banane. Detektovani su IgE reaktivniproteini banane, među kojima su i neki koji do sada nisu registrovani kao alergeni.Identifikacija proteina sa 2D mape je urađena tehnikom određivanja “proteinskog otiskaprsta" (PMF). Među IgE reaktivnim proteinima banane identifikovana je i katalaza, kojaje proizvedena rekombinantnom DNK tehnologijom i okarakterisana kao novi alergenbanane... PB - Универзитет у Београду, Хемијски факултет T2 - Универзитет у Београду T1 - Unapređenje dijagnostičkih reagenasa za alergiju na bananu UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_9168 ER -
@phdthesis{ author = "Nikolić, Jasna", year = "2017", abstract = "Banana je voće koje se veoma često koristi u ishrani širom sveta. Predstavljajednu od prvih čvrstih namirnica koje se uvode u ishranu kod novorođenčadi, kao ijednu od uobičajnih namirnica u ishrani hospitalizovanih pacijenata. Prijatnog je ukusa ilake svarljivosti, i bogata je nutrijentima. Ipak, pored svih dobrih strana korišćenjabanane u ishrani, ona može biti uzročnik netolerancije i alergijske reakcije.Alergijska reakcija na bananu je u većini slučajeva praćena pojavom blagihlokalnih simptoma, međutim u retkim slučajevima dolazi i do anafilaktičke reakcije.Dijagnostički reagensi koji se rutinski primenjuju u kliničkoj dijagnostici zaalergiju na bananu su se u praksi pokazali kao nepouzdani. Kao pokazatelj važnostiupotrebe pouzdanih dijagnostičkih reagenasa opisani su slučajevi anafilaktičke reakcijenakon konzumiranja banane, gde je pokazano da komercijalno dostupni reagensi nisudovoljno osetljivi da ukažu na prisustvo specifičnih IgE antitela, odnosno da postojirazvijena alergija na bananu. U cilju unapređenja dijagostičkih reagenasa za alergiju nabananu u ovom radu je optimizovan postupak za prečišćavanje tri važna alergena izbanana, označena kao Mus a 2, Mus a 4 i Mus a 5. Dobijeni pojedinačni dijagnostičkireagensi za alergiju na bananu su omogućili detekciju specifičnog IgE-a kod alergičnihosoba i pokazali su se pouzdanijim u odnosu na komercijanli alergenski ekstrakt.U literaturi, kao i u rezultatima naših istraživanja, je pokazano da osim do sadaregistrovanih alergena iz banane (WHO/IUIS baza podataka) postoji još IgE reaktivnihproteina banane koji bi mogli da se koriste radi unapređenja dijagnostifikovanja alergijena ovaj alergeni izvor. Upotrebom kombinatornih biblioteka peptidnih liganada (CPLL)razvijen je 2D imunoblot proteina iz ekstrakta banane. Detektovani su IgE reaktivniproteini banane, među kojima su i neki koji do sada nisu registrovani kao alergeni.Identifikacija proteina sa 2D mape je urađena tehnikom određivanja “proteinskog otiskaprsta" (PMF). Među IgE reaktivnim proteinima banane identifikovana je i katalaza, kojaje proizvedena rekombinantnom DNK tehnologijom i okarakterisana kao novi alergenbanane...", publisher = "Универзитет у Београду, Хемијски факултет", journal = "Универзитет у Београду", title = "Unapređenje dijagnostičkih reagenasa za alergiju na bananu", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_9168" }
Nikolić, J.. (2017). Unapređenje dijagnostičkih reagenasa za alergiju na bananu. in Универзитет у Београду Универзитет у Београду, Хемијски факултет.. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_9168
Nikolić J. Unapređenje dijagnostičkih reagenasa za alergiju na bananu. in Универзитет у Београду. 2017;. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_9168 .
Nikolić, Jasna, "Unapređenje dijagnostičkih reagenasa za alergiju na bananu" in Универзитет у Београду (2017), https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_9168 .