Optimizacija upotrebe pululanaze iz soja Bacillus paralicheniformis 9945a u hidrolizi skroba
Само за регистроване кориснике
2020
Мастер/магистарски рад (Објављена верзија)
,
Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Danas gotovo svi industrijski procesi konverzije skroba u glukozu upotrebljavaju enzimsku hidrolizu umesto tradicionalne kisele metode. Glavna primena pululanaze u industriji šećera je u saharifikaciji skroba, gde se ona koristi za proizvodnju sirupa visokog sadržaja glukoze ili maltoze. U procesu saharifikacije pululanaza se najčešće koristi u kombinaciji sa glukoamilazom ili β-amilazom. Kombinovanjem pululanaze sa drugim amilotičkim enzimima povećava se kvalitet dobijenih šećernih sirupa. Kada se skrob tretira amilazom i pululanazom istovremeno se postiže značajno veća efikasnost reakcije saharifikacije.
Prednost korišćenja pululanaze u procesima saharifikacije skroba potiče od činjenice da je skrob koji se koristi u industriji sačinjen od ~80 % amilopektina, polisaharida koji poseduje α-1,6 vezane grane koje amilaza ne može da hidrolizuje, a glukoamilaza hidrolizuje, iako veoma neefikasno. Takođe, smanjuje se procenat izomaltoze nastale dejstvom glukoamilaze.
Cilj ovog rada je opt...imizacija dejstva pululanaze iz soja Bacillus paralicheniformis 9945a na efikasnost hidrolize skroba dejstvom amilaze i glukoamilaze.
Кључне речи:
pululanaza / skrob / hidroliza / Bacillus paralicheniformis 9945aИзвор:
2020, 1-45Колекције
Институција/група
Hemijski fakultet / Faculty of ChemistryTY - THES AU - Četić, Danilo PY - 2020 UR - https://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/4120 AB - Danas gotovo svi industrijski procesi konverzije skroba u glukozu upotrebljavaju enzimsku hidrolizu umesto tradicionalne kisele metode. Glavna primena pululanaze u industriji šećera je u saharifikaciji skroba, gde se ona koristi za proizvodnju sirupa visokog sadržaja glukoze ili maltoze. U procesu saharifikacije pululanaza se najčešće koristi u kombinaciji sa glukoamilazom ili β-amilazom. Kombinovanjem pululanaze sa drugim amilotičkim enzimima povećava se kvalitet dobijenih šećernih sirupa. Kada se skrob tretira amilazom i pululanazom istovremeno se postiže značajno veća efikasnost reakcije saharifikacije. Prednost korišćenja pululanaze u procesima saharifikacije skroba potiče od činjenice da je skrob koji se koristi u industriji sačinjen od ~80 % amilopektina, polisaharida koji poseduje α-1,6 vezane grane koje amilaza ne može da hidrolizuje, a glukoamilaza hidrolizuje, iako veoma neefikasno. Takođe, smanjuje se procenat izomaltoze nastale dejstvom glukoamilaze. Cilj ovog rada je optimizacija dejstva pululanaze iz soja Bacillus paralicheniformis 9945a na efikasnost hidrolize skroba dejstvom amilaze i glukoamilaze. T1 - Optimizacija upotrebe pululanaze iz soja Bacillus paralicheniformis 9945a u hidrolizi skroba SP - 1 EP - 45 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4120 ER -
@mastersthesis{ author = "Četić, Danilo", year = "2020", abstract = "Danas gotovo svi industrijski procesi konverzije skroba u glukozu upotrebljavaju enzimsku hidrolizu umesto tradicionalne kisele metode. Glavna primena pululanaze u industriji šećera je u saharifikaciji skroba, gde se ona koristi za proizvodnju sirupa visokog sadržaja glukoze ili maltoze. U procesu saharifikacije pululanaza se najčešće koristi u kombinaciji sa glukoamilazom ili β-amilazom. Kombinovanjem pululanaze sa drugim amilotičkim enzimima povećava se kvalitet dobijenih šećernih sirupa. Kada se skrob tretira amilazom i pululanazom istovremeno se postiže značajno veća efikasnost reakcije saharifikacije. Prednost korišćenja pululanaze u procesima saharifikacije skroba potiče od činjenice da je skrob koji se koristi u industriji sačinjen od ~80 % amilopektina, polisaharida koji poseduje α-1,6 vezane grane koje amilaza ne može da hidrolizuje, a glukoamilaza hidrolizuje, iako veoma neefikasno. Takođe, smanjuje se procenat izomaltoze nastale dejstvom glukoamilaze. Cilj ovog rada je optimizacija dejstva pululanaze iz soja Bacillus paralicheniformis 9945a na efikasnost hidrolize skroba dejstvom amilaze i glukoamilaze.", title = "Optimizacija upotrebe pululanaze iz soja Bacillus paralicheniformis 9945a u hidrolizi skroba", pages = "1-45", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4120" }
Četić, D.. (2020). Optimizacija upotrebe pululanaze iz soja Bacillus paralicheniformis 9945a u hidrolizi skroba. , 1-45. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4120
Četić D. Optimizacija upotrebe pululanaze iz soja Bacillus paralicheniformis 9945a u hidrolizi skroba. 2020;:1-45. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4120 .
Četić, Danilo, "Optimizacija upotrebe pululanaze iz soja Bacillus paralicheniformis 9945a u hidrolizi skroba" (2020):1-45, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4120 .