dc.description.abstract | Smokva predstavlja namirnicu bogatu hranljivim materijama koja obiluje ugljenim hidratima, a siromašna je mastima, zbog čega predstavlja dobar izvor energije. Pretežno se gaji u toplim predelima. U Srbiji se uzgajaju mnoge sorte različite boje, veličine, oblika i ukusa, a plod smokve se koristi kao svež, sušen ili prerađen (džemovi).
Danas smokva privlači sve veću pažnju zbog svog lekovitog svojstva. Visok sadržaj fitohemikalija (polifenola, antocijana, vitamina, karotenoida) je potvrđen u različitim sortama. Posebna pažnja se posvećuje ispitivanju sadržaja polifenola, zbog njihovog izraženog antioksidativnog dejstva. Analitički postupak za određivanje polifenolnih jedinjenja obuhvata njihovu ekstrakciju iz uzorka, odvajanje i kvantifikaciju. U ovom radu ispitivan je 21 uzorak smokve različite sorte, različitih veličina i boja, prikupljenih sa različitih područja. Ispitivanje je obuhvatilo ekstrakciju fenolnih kiselina iz uzoraka smokvi, njihovo razdvajanje i identifikaciju primenom Dionex Ultimate 3000 UHPLC sistema sa UV detektorom (Diode Array Detector, DAD) i TSQ Quantum Access Max masenim spektrometrom koji se sastoji od detektora sa tri analizatora - trostruki kvadrupol (Triple quadrupol, QQQ) u cilju definisanja količine prisutnih različitih fenolnih kiselina u ekstraktima smokve, kao i eventualnih razlika između tamnoobojenih i svetloobojenih sorti smokvi. | sr |