Ispitivanje različitih polimernih filmova za pakovanje hrane
Samo za registrovane korisnike
2020
Diplomski rad (Objavljena verzija)
,
Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt
Upotreba materijala koji se u prirodi ne mogu razgraditi predstavlja jedan od vodećih problema današnjice. Kako se najviše tih materijala koristi za pakovanje hrane, istraživači su došli na ideju da upotrebe polimere koji su jestivi za zaštitu namirnica od spoljašnjih uticaja. Ovakva jedinjenja su biorazgradiva, netoksična po čoveka i njegovu okolinu, a pri tome ne treba da menjaju ukus i miris hrane. To su jedinjenja koja već postoje u prirodi, poput ugljenih hidrata, proteina i lipida dobijenih iz biljaka, životinja ili dejstvom mikroorganizama. U praksi se mogu primeniti u dva oblika: kao filmovi ili premazi. U ovom radu razmatrane su osobine već poznatih jestivih filmova na bazi polisaharida, a potom su sintetisani jestivi filmovi koji u svom sastavu imaju različit odnos ugljenih hidrata i ispitane su njihove osobine.
Ključne reči:
jestivi filmovi / polisaharidi / jestivi premazi / biopolimeri / ambalažeIzvor:
2020, 1-20Kolekcije
Institucija/grupa
Hemijski fakultet / Faculty of ChemistryTY - THES AU - Kulić, Milica PY - 2020 UR - https://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/4192 AB - Upotreba materijala koji se u prirodi ne mogu razgraditi predstavlja jedan od vodećih problema današnjice. Kako se najviše tih materijala koristi za pakovanje hrane, istraživači su došli na ideju da upotrebe polimere koji su jestivi za zaštitu namirnica od spoljašnjih uticaja. Ovakva jedinjenja su biorazgradiva, netoksična po čoveka i njegovu okolinu, a pri tome ne treba da menjaju ukus i miris hrane. To su jedinjenja koja već postoje u prirodi, poput ugljenih hidrata, proteina i lipida dobijenih iz biljaka, životinja ili dejstvom mikroorganizama. U praksi se mogu primeniti u dva oblika: kao filmovi ili premazi. U ovom radu razmatrane su osobine već poznatih jestivih filmova na bazi polisaharida, a potom su sintetisani jestivi filmovi koji u svom sastavu imaju različit odnos ugljenih hidrata i ispitane su njihove osobine. T1 - Ispitivanje različitih polimernih filmova za pakovanje hrane SP - 1 EP - 20 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4192 ER -
@misc{ author = "Kulić, Milica", year = "2020", abstract = "Upotreba materijala koji se u prirodi ne mogu razgraditi predstavlja jedan od vodećih problema današnjice. Kako se najviše tih materijala koristi za pakovanje hrane, istraživači su došli na ideju da upotrebe polimere koji su jestivi za zaštitu namirnica od spoljašnjih uticaja. Ovakva jedinjenja su biorazgradiva, netoksična po čoveka i njegovu okolinu, a pri tome ne treba da menjaju ukus i miris hrane. To su jedinjenja koja već postoje u prirodi, poput ugljenih hidrata, proteina i lipida dobijenih iz biljaka, životinja ili dejstvom mikroorganizama. U praksi se mogu primeniti u dva oblika: kao filmovi ili premazi. U ovom radu razmatrane su osobine već poznatih jestivih filmova na bazi polisaharida, a potom su sintetisani jestivi filmovi koji u svom sastavu imaju različit odnos ugljenih hidrata i ispitane su njihove osobine.", title = "Ispitivanje različitih polimernih filmova za pakovanje hrane", pages = "1-20", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4192" }
Kulić, M.. (2020). Ispitivanje različitih polimernih filmova za pakovanje hrane. , 1-20. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4192
Kulić M. Ispitivanje različitih polimernih filmova za pakovanje hrane. 2020;:1-20. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4192 .
Kulić, Milica, "Ispitivanje različitih polimernih filmova za pakovanje hrane" (2020):1-20, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4192 .