Optimizacija HPTLC metode za određivanje profila šećera u medu i odabranim šećernim sirupima
Samo za registrovane korisnike
2020
Master/Magistarski rad (Objavljena verzija)
,
Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt
Med je prirodan pčelinji proizvod, široko korišćen u ljudskoj ishrani. Najvećim delom sastoji se od ugljenih hidrata, primarno fruktoze i glukoze, a zatim maltoze, saharoze i drugih oligosaharida u daleko manjem udelu. Zbog svoje visoke nutritivne vrednosti, lekovitih svojstava kao i relativno visoke cene med je često predmet falsifikovanja. U med se neretko dodaju šećerni sirupi ili jeftiniji med, nižeg kvaliteta. Takođe se često vrši neadekvatno deklarisanje, a sve u cilju jeftinije proizvodnje i većeg profita. Brojne analitičke metode, kao što su hromatografske, spektroskopske, izotopske i elektrohemijske su razvijene za detekciju supstanci koje se dodaju i narušavaju kvalitet meda. Cilj ovog rada bila je optimizacija HPTLC metoda za određivanje profila šećera meda i nekih sirupa koji se dodaju u med prilikom njegovog falsifikovanja. Metod je zasvovan na dobijanju karakterističnih obrazaca koji se mogu koristiti za prepoznavanje uzoraka. Ceo hromatogram se tretira kao jedinstveni mu...ltivarijantni otisak prsta, bez identifikacije pojedinačnih pikova. Ovaj indirektni pristup, zajedno sa obradom slike, mogao bi da obezbedi pouzdan metod za detekciju prisustva i tipa dodataka, odnosno potvrdu autentičnosti meda. Dobijeni hromatogrami šećernih sirupa pokazali su da neke od razdvojenih zona mogu biti iskorišćene kao markeri za određivanje autentičnosti meda. Glavne prednosti razvijenog HPTLC metoda su efikasnost sa malim količinama uzorka (0,5-2,0 μL), istovremena analiza većeg broja uzoraka (do 8 na 10×10 cm pločici), mala potrošnja rastvarača (5-10 mL) i kratko vreme trajanja analize (15-25 min). Ovi preliminarni rezultati pokazuju potencijal za razvoj jednostavnog, ekonomičnog, efikasnog i ekološki prihvatljivog metoda za potvrdu autentičnosti meda.
Ključne reči:
med / sirupi / šećerni profil / autentičnost / HPTLCIzvor:
2020, 1-33Kolekcije
Institucija/grupa
Hemijski fakultet / Faculty of ChemistryTY - THES AU - Rosić, Anđelka M. PY - 2020 UR - https://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/4225 AB - Med je prirodan pčelinji proizvod, široko korišćen u ljudskoj ishrani. Najvećim delom sastoji se od ugljenih hidrata, primarno fruktoze i glukoze, a zatim maltoze, saharoze i drugih oligosaharida u daleko manjem udelu. Zbog svoje visoke nutritivne vrednosti, lekovitih svojstava kao i relativno visoke cene med je često predmet falsifikovanja. U med se neretko dodaju šećerni sirupi ili jeftiniji med, nižeg kvaliteta. Takođe se često vrši neadekvatno deklarisanje, a sve u cilju jeftinije proizvodnje i većeg profita. Brojne analitičke metode, kao što su hromatografske, spektroskopske, izotopske i elektrohemijske su razvijene za detekciju supstanci koje se dodaju i narušavaju kvalitet meda. Cilj ovog rada bila je optimizacija HPTLC metoda za određivanje profila šećera meda i nekih sirupa koji se dodaju u med prilikom njegovog falsifikovanja. Metod je zasvovan na dobijanju karakterističnih obrazaca koji se mogu koristiti za prepoznavanje uzoraka. Ceo hromatogram se tretira kao jedinstveni multivarijantni otisak prsta, bez identifikacije pojedinačnih pikova. Ovaj indirektni pristup, zajedno sa obradom slike, mogao bi da obezbedi pouzdan metod za detekciju prisustva i tipa dodataka, odnosno potvrdu autentičnosti meda. Dobijeni hromatogrami šećernih sirupa pokazali su da neke od razdvojenih zona mogu biti iskorišćene kao markeri za određivanje autentičnosti meda. Glavne prednosti razvijenog HPTLC metoda su efikasnost sa malim količinama uzorka (0,5-2,0 μL), istovremena analiza većeg broja uzoraka (do 8 na 10×10 cm pločici), mala potrošnja rastvarača (5-10 mL) i kratko vreme trajanja analize (15-25 min). Ovi preliminarni rezultati pokazuju potencijal za razvoj jednostavnog, ekonomičnog, efikasnog i ekološki prihvatljivog metoda za potvrdu autentičnosti meda. T1 - Optimizacija HPTLC metode za određivanje profila šećera u medu i odabranim šećernim sirupima SP - 1 EP - 33 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4225 ER -
@mastersthesis{ author = "Rosić, Anđelka M.", year = "2020", abstract = "Med je prirodan pčelinji proizvod, široko korišćen u ljudskoj ishrani. Najvećim delom sastoji se od ugljenih hidrata, primarno fruktoze i glukoze, a zatim maltoze, saharoze i drugih oligosaharida u daleko manjem udelu. Zbog svoje visoke nutritivne vrednosti, lekovitih svojstava kao i relativno visoke cene med je često predmet falsifikovanja. U med se neretko dodaju šećerni sirupi ili jeftiniji med, nižeg kvaliteta. Takođe se često vrši neadekvatno deklarisanje, a sve u cilju jeftinije proizvodnje i većeg profita. Brojne analitičke metode, kao što su hromatografske, spektroskopske, izotopske i elektrohemijske su razvijene za detekciju supstanci koje se dodaju i narušavaju kvalitet meda. Cilj ovog rada bila je optimizacija HPTLC metoda za određivanje profila šećera meda i nekih sirupa koji se dodaju u med prilikom njegovog falsifikovanja. Metod je zasvovan na dobijanju karakterističnih obrazaca koji se mogu koristiti za prepoznavanje uzoraka. Ceo hromatogram se tretira kao jedinstveni multivarijantni otisak prsta, bez identifikacije pojedinačnih pikova. Ovaj indirektni pristup, zajedno sa obradom slike, mogao bi da obezbedi pouzdan metod za detekciju prisustva i tipa dodataka, odnosno potvrdu autentičnosti meda. Dobijeni hromatogrami šećernih sirupa pokazali su da neke od razdvojenih zona mogu biti iskorišćene kao markeri za određivanje autentičnosti meda. Glavne prednosti razvijenog HPTLC metoda su efikasnost sa malim količinama uzorka (0,5-2,0 μL), istovremena analiza većeg broja uzoraka (do 8 na 10×10 cm pločici), mala potrošnja rastvarača (5-10 mL) i kratko vreme trajanja analize (15-25 min). Ovi preliminarni rezultati pokazuju potencijal za razvoj jednostavnog, ekonomičnog, efikasnog i ekološki prihvatljivog metoda za potvrdu autentičnosti meda.", title = "Optimizacija HPTLC metode za određivanje profila šećera u medu i odabranim šećernim sirupima", pages = "1-33", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4225" }
Rosić, A. M.. (2020). Optimizacija HPTLC metode za određivanje profila šećera u medu i odabranim šećernim sirupima. , 1-33. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4225
Rosić AM. Optimizacija HPTLC metode za određivanje profila šećera u medu i odabranim šećernim sirupima. 2020;:1-33. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4225 .
Rosić, Anđelka M., "Optimizacija HPTLC metode za određivanje profila šećera u medu i odabranim šećernim sirupima" (2020):1-33, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4225 .