Ispitivanje potencijala polisaharida levana bakterije B. licheniformis NS032 za inkapsulaciju proteina
Само за регистроване кориснике
2020
Дипломски рад (Објављена верзија)
,
Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Mikrobni egzopolisaharidi privlače pažnju istraživača kao održivi materijali pogodni za raznovrsnu industrijsku i medicinsku primenu. Biodegradabilnost, biokompatibilnost i netoksičnost su najvažnije osobine ovih prirodnih polimera što im uz strukturnu raznovrsnost i mogućnost modifikacije fizičkim i hemijskim metodama daje prednost u odnosu na petrohemijski dobijene polimere.
Levan (β-2,6 fruktan), proizvod životne aktivnosti različitih bakterija, izdvaja se među mikrobnim polisaharidima zbog sposobnosti samosastavljanja i gradjenja nanočestica u vodenim rastvorima kao i potencijalne primene u sistemima za dostavu kao nosač za proteine ili nepolarne bioaktivne supstance.
U ovom diplomskom radu ispitivan je potencijal levana bakterije B.licheniformis NS032 za inkapsulaciju proteina. U tom cilju bilo je potrebno rešiti sledeće zadatke:
1. Proizvesti visokomolekulski levan fermentacijom na podlozi sa saharozom;
2. Ispitati kapacitet levana za inkapsulaciju bovin serum albumina (BSA) ...kao model proteina.
Кључне речи:
egzopolisaharidi / levan / B.licheniformis NS032 / inkapsulacija proteinaИзвор:
2020, 3-41Колекције
Институција/група
Hemijski fakultet / Faculty of ChemistryTY - THES AU - Radulović, Vladanka PY - 2020 UR - https://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/4245 AB - Mikrobni egzopolisaharidi privlače pažnju istraživača kao održivi materijali pogodni za raznovrsnu industrijsku i medicinsku primenu. Biodegradabilnost, biokompatibilnost i netoksičnost su najvažnije osobine ovih prirodnih polimera što im uz strukturnu raznovrsnost i mogućnost modifikacije fizičkim i hemijskim metodama daje prednost u odnosu na petrohemijski dobijene polimere. Levan (β-2,6 fruktan), proizvod životne aktivnosti različitih bakterija, izdvaja se među mikrobnim polisaharidima zbog sposobnosti samosastavljanja i gradjenja nanočestica u vodenim rastvorima kao i potencijalne primene u sistemima za dostavu kao nosač za proteine ili nepolarne bioaktivne supstance. U ovom diplomskom radu ispitivan je potencijal levana bakterije B.licheniformis NS032 za inkapsulaciju proteina. U tom cilju bilo je potrebno rešiti sledeće zadatke: 1. Proizvesti visokomolekulski levan fermentacijom na podlozi sa saharozom; 2. Ispitati kapacitet levana za inkapsulaciju bovin serum albumina (BSA) kao model proteina. T1 - Ispitivanje potencijala polisaharida levana bakterije B. licheniformis NS032 za inkapsulaciju proteina SP - 3 EP - 41 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4245 ER -
@misc{ author = "Radulović, Vladanka", year = "2020", abstract = "Mikrobni egzopolisaharidi privlače pažnju istraživača kao održivi materijali pogodni za raznovrsnu industrijsku i medicinsku primenu. Biodegradabilnost, biokompatibilnost i netoksičnost su najvažnije osobine ovih prirodnih polimera što im uz strukturnu raznovrsnost i mogućnost modifikacije fizičkim i hemijskim metodama daje prednost u odnosu na petrohemijski dobijene polimere. Levan (β-2,6 fruktan), proizvod životne aktivnosti različitih bakterija, izdvaja se među mikrobnim polisaharidima zbog sposobnosti samosastavljanja i gradjenja nanočestica u vodenim rastvorima kao i potencijalne primene u sistemima za dostavu kao nosač za proteine ili nepolarne bioaktivne supstance. U ovom diplomskom radu ispitivan je potencijal levana bakterije B.licheniformis NS032 za inkapsulaciju proteina. U tom cilju bilo je potrebno rešiti sledeće zadatke: 1. Proizvesti visokomolekulski levan fermentacijom na podlozi sa saharozom; 2. Ispitati kapacitet levana za inkapsulaciju bovin serum albumina (BSA) kao model proteina.", title = "Ispitivanje potencijala polisaharida levana bakterije B. licheniformis NS032 za inkapsulaciju proteina", pages = "3-41", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4245" }
Radulović, V.. (2020). Ispitivanje potencijala polisaharida levana bakterije B. licheniformis NS032 za inkapsulaciju proteina. , 3-41. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4245
Radulović V. Ispitivanje potencijala polisaharida levana bakterije B. licheniformis NS032 za inkapsulaciju proteina. 2020;:3-41. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4245 .
Radulović, Vladanka, "Ispitivanje potencijala polisaharida levana bakterije B. licheniformis NS032 za inkapsulaciju proteina" (2020):3-41, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4245 .