Приказ основних података о документу
In vitro ispitivanje prebiotske, antioksidativne i antimikrobne aktivnosti pektina
dc.contributor | Beškoski, Vladimir | |
dc.contributor | Lugonja, Nikoleta | |
dc.creator | Petrović, Nataša | |
dc.date.accessioned | 2021-07-29T09:04:15Z | |
dc.date.available | 2021-07-29T09:04:15Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.uri | https://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/4485 | |
dc.description.abstract | Ovaj master rad fokusiran je na ispitivanje prebiotske aktivnosti pektina, njegove antioksidativne i antimikrobne aktivnosti, kao i ispitivanja digestije pektina enzimima prisutnih u gastrointestinalnom traktu. Prebiotska aktivnost pektina ispitana je fermentacijom bakterijama selektovanih iz kolostruma, prelaznog i zrelog mleka, kao i sojevima bifidobakterija (Bifidobacterium breve i Bifidobacterium bifidum) i Lactobacillus rhamnosus. Upoređena je antimikrobna i antioksidativna aktivnost pektina pre i nakon fermentacije. Pored klasične spektrofotometrijske, DPPH metode, kojom je određena antioksidativna aktivnost, primenjena je i elektrohemijska metoda ciklične voltametrije. Eksperimentom in vitro digestije pektina, digestovan je 0,5 % vodeni rastvor pektina enzimima digestivnog trakta, nakon čega je određen uticaj na rast laktobacila, promena pH vrednosti i antioksidativna aktivnost pre i nakon digestije. Eksperimentalno dobijeni podaci ukazuju da pektin ima prebiotsku aktivnost i da povoljno utiče na rast i aktivnost probiotskih bakterija. Takođe su dokazana i njegova antioksidativna i antimikrobna svojstva, kao i sposobnost enzima gastrointestinalnog trakta da digestuju pektin. | sr |
dc.language.iso | sr | sr |
dc.rights | restrictedAccess | sr |
dc.subject | pektin | sr |
dc.subject | prebiotik | sr |
dc.subject | antimikrobna/antioksidativna aktivnost | sr |
dc.subject | digestija | sr |
dc.title | In vitro ispitivanje prebiotske, antioksidativne i antimikrobne aktivnosti pektina | sr |
dc.type | masterThesis | sr |
dc.rights.license | ARR | sr |
dcterms.abstract | Петровић, Наташа; Ин витро испитивање пребиотске, антиоксидативне и антимикробне активности пектина; Ин витро испитивање пребиотске, антиоксидативне и антимикробне активности пектина; | |
dc.rights.holder | Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet | sr |
dc.citation.spage | 1 | |
dc.citation.epage | 46 | |
dc.type.version | publishedVersion | sr |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4485 |