Uticaj hroma (VI) na respiracionu aktivnost pivskog i pekarskog kvasca
Само за регистроване кориснике
2021
Дипломски рад (Објављена верзија)
,
Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Cilj ovog rada je ispitivanje uticaja Cr6+ na rast pivskog i pekarskog kvasca, u cilju utvrĊivanja da li upotrebljena koncentracija Cr6+ dovodi do inhibicije ćelijskog rasta. S.cerevisiae predstavlja eukariotski model organizam za ispitivanje mehanizama toksiĉnosti izazvanih hromom.
Biološki efekti koji nastaju pri izloženosti hromu su razliĉiti i zavise od valentnog stanja hroma. Interakcije izmeĊu DNK i hroma u razliĉitim oksidacionim stanjima dovode do nastanka oksidativnog stresa. Metodom serijskog razblaženja odreĊen je ukupan broj mikroorganizama prije i nakon fermentacije kod pekarskog i pivskog kvasca. Postavljena je aerobna fermentacija kvasca u prisustvu Cr6+ na ,,Micro Oxymaxˮ respirometru. Praćena je kumulativna potrošnja O2 i produkcija CO2 u zavisnosti od vremena gdje je pokazano da hrom (VI) utiĉe na respiraciju navedenih gasova ali i da primenjena koncentracija ne utiĉe znaĉajnije na broj ćelija selektovanih kvasaca.
Кључне речи:
Saccharomyces cerevisiae / aerobna fermentacija / toksiĉnost Cr6 / oksidativni stres / potrošnja/produkcija gasovaИзвор:
2021, 1-34Колекције
Институција/група
Hemijski fakultet / Faculty of ChemistryTY - THES AU - Dašić, Mina PY - 2021 UR - https://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/4715 AB - Cilj ovog rada je ispitivanje uticaja Cr6+ na rast pivskog i pekarskog kvasca, u cilju utvrĊivanja da li upotrebljena koncentracija Cr6+ dovodi do inhibicije ćelijskog rasta. S.cerevisiae predstavlja eukariotski model organizam za ispitivanje mehanizama toksiĉnosti izazvanih hromom. Biološki efekti koji nastaju pri izloženosti hromu su razliĉiti i zavise od valentnog stanja hroma. Interakcije izmeĊu DNK i hroma u razliĉitim oksidacionim stanjima dovode do nastanka oksidativnog stresa. Metodom serijskog razblaženja odreĊen je ukupan broj mikroorganizama prije i nakon fermentacije kod pekarskog i pivskog kvasca. Postavljena je aerobna fermentacija kvasca u prisustvu Cr6+ na ,,Micro Oxymaxˮ respirometru. Praćena je kumulativna potrošnja O2 i produkcija CO2 u zavisnosti od vremena gdje je pokazano da hrom (VI) utiĉe na respiraciju navedenih gasova ali i da primenjena koncentracija ne utiĉe znaĉajnije na broj ćelija selektovanih kvasaca. T1 - Uticaj hroma (VI) na respiracionu aktivnost pivskog i pekarskog kvasca SP - 1 EP - 34 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4715 ER -
@misc{ author = "Dašić, Mina", year = "2021", abstract = "Cilj ovog rada je ispitivanje uticaja Cr6+ na rast pivskog i pekarskog kvasca, u cilju utvrĊivanja da li upotrebljena koncentracija Cr6+ dovodi do inhibicije ćelijskog rasta. S.cerevisiae predstavlja eukariotski model organizam za ispitivanje mehanizama toksiĉnosti izazvanih hromom. Biološki efekti koji nastaju pri izloženosti hromu su razliĉiti i zavise od valentnog stanja hroma. Interakcije izmeĊu DNK i hroma u razliĉitim oksidacionim stanjima dovode do nastanka oksidativnog stresa. Metodom serijskog razblaženja odreĊen je ukupan broj mikroorganizama prije i nakon fermentacije kod pekarskog i pivskog kvasca. Postavljena je aerobna fermentacija kvasca u prisustvu Cr6+ na ,,Micro Oxymaxˮ respirometru. Praćena je kumulativna potrošnja O2 i produkcija CO2 u zavisnosti od vremena gdje je pokazano da hrom (VI) utiĉe na respiraciju navedenih gasova ali i da primenjena koncentracija ne utiĉe znaĉajnije na broj ćelija selektovanih kvasaca.", title = "Uticaj hroma (VI) na respiracionu aktivnost pivskog i pekarskog kvasca", pages = "1-34", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4715" }
Dašić, M.. (2021). Uticaj hroma (VI) na respiracionu aktivnost pivskog i pekarskog kvasca. , 1-34. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4715
Dašić M. Uticaj hroma (VI) na respiracionu aktivnost pivskog i pekarskog kvasca. 2021;:1-34. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4715 .
Dašić, Mina, "Uticaj hroma (VI) na respiracionu aktivnost pivskog i pekarskog kvasca" (2021):1-34, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4715 .