Optimizacija uslova ekstrakcije i kvantifikacija tropomiozina kozica ELISA metodom
Само за регистроване кориснике
2022
Дипломски рад (Објављена верзија)
,
Univerzitet u Beogradu − Hemijski fakultet
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Morski plodovi su česti uzročnici alergija širom svijeta koje mogu imati i fatalan ishod. Stoga, u cilju njihove prevencije neophodna je detekcija i kvantifikacija alergena, kao i redukcija njihove alergenosti. Termalno procesovanje hrane je jedan od načina smanjenja alergenosti, ali problem je stabilnost određenih proteina na visokim temperaturama, među kojima je i tropomiozin. Riječ je o glavnom termostabilnom alergenu rakova. U ovom radu su optimizovani uslovi ekstrakcije ukupnih proteina zapadno-pacifičkih kozica (lat. Solenocera melantho). Dobijen je uvid u uspješnost ekstrakcije određivanjem koncentracije ukupnih proteina i upoređivanjem elektroforetskih profila. Tropomiozin i ostali alergeni kozica su detektovani Western blotom, a u cilju osjetljive kvantifikacije tropomiozina u ekstraktima razvijen je i ELISA test. Takođe, ispitana je ukrštena reaktivnost tropomiozina iz morskih plodova i iz grinja Western blotom.
Кључне речи:
kozice / tropomiozin / alergen / termostabilnost / ukrštena reaktivnost / ekstrakcija / ELISAИзвор:
2022, 1-45Колекције
Институција/група
Hemijski fakultet / Faculty of ChemistryTY - THES AU - Čolaković, Maša PY - 2022 UR - http://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/5441 AB - Morski plodovi su česti uzročnici alergija širom svijeta koje mogu imati i fatalan ishod. Stoga, u cilju njihove prevencije neophodna je detekcija i kvantifikacija alergena, kao i redukcija njihove alergenosti. Termalno procesovanje hrane je jedan od načina smanjenja alergenosti, ali problem je stabilnost određenih proteina na visokim temperaturama, među kojima je i tropomiozin. Riječ je o glavnom termostabilnom alergenu rakova. U ovom radu su optimizovani uslovi ekstrakcije ukupnih proteina zapadno-pacifičkih kozica (lat. Solenocera melantho). Dobijen je uvid u uspješnost ekstrakcije određivanjem koncentracije ukupnih proteina i upoređivanjem elektroforetskih profila. Tropomiozin i ostali alergeni kozica su detektovani Western blotom, a u cilju osjetljive kvantifikacije tropomiozina u ekstraktima razvijen je i ELISA test. Takođe, ispitana je ukrštena reaktivnost tropomiozina iz morskih plodova i iz grinja Western blotom. T1 - Optimizacija uslova ekstrakcije i kvantifikacija tropomiozina kozica ELISA metodom SP - 1 EP - 45 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5441 ER -
@misc{ author = "Čolaković, Maša", year = "2022", abstract = "Morski plodovi su česti uzročnici alergija širom svijeta koje mogu imati i fatalan ishod. Stoga, u cilju njihove prevencije neophodna je detekcija i kvantifikacija alergena, kao i redukcija njihove alergenosti. Termalno procesovanje hrane je jedan od načina smanjenja alergenosti, ali problem je stabilnost određenih proteina na visokim temperaturama, među kojima je i tropomiozin. Riječ je o glavnom termostabilnom alergenu rakova. U ovom radu su optimizovani uslovi ekstrakcije ukupnih proteina zapadno-pacifičkih kozica (lat. Solenocera melantho). Dobijen je uvid u uspješnost ekstrakcije određivanjem koncentracije ukupnih proteina i upoređivanjem elektroforetskih profila. Tropomiozin i ostali alergeni kozica su detektovani Western blotom, a u cilju osjetljive kvantifikacije tropomiozina u ekstraktima razvijen je i ELISA test. Takođe, ispitana je ukrštena reaktivnost tropomiozina iz morskih plodova i iz grinja Western blotom.", title = "Optimizacija uslova ekstrakcije i kvantifikacija tropomiozina kozica ELISA metodom", pages = "1-45", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5441" }
Čolaković, M.. (2022). Optimizacija uslova ekstrakcije i kvantifikacija tropomiozina kozica ELISA metodom. , 1-45. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5441
Čolaković M. Optimizacija uslova ekstrakcije i kvantifikacija tropomiozina kozica ELISA metodom. 2022;:1-45. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5441 .
Čolaković, Maša, "Optimizacija uslova ekstrakcije i kvantifikacija tropomiozina kozica ELISA metodom" (2022):1-45, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5441 .