Optimizacija postupka za izolovanje kolagenaze iz lateksa domaće zelene smokve (Ficus carica)
Authorized Users Only
2022
Bachelor Thesis (Published version)
,
Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet
Metadata
Show full item recordAbstract
U okviru ovog završnog rada, optimizovano je prečišćavanje kolagenaze iz lateksa domaće zelene smokve (lat. Ficus carica), sakupljenog na teritoriji Srbije sredinom jula 2019. godine. Prečišćavanje serin kolagenaze od ficina i ostalih proteina lateksa odvijeno je prvo katjonskom, a onda i anjonskom jonoizmenjivačkom hromatografijom. Odabrane frakcije su analizirane elektroforetski, a aktivnost kolagenaze je dokazana zimografski, prema želatinu kao rastvornom obliku njenog prirodnog supstrata. Elektroforetski profili, kao i zimografske analize, pokazali su znatno veću prečišćenost proteina nakon dve hromatografije. Takođe, optimizacija uslova na maloj skali je rezultovala većom koncentracijom i prečišćenošću proteina na velikoj skali.
Keywords:
kolagenaza / ficin / domaća zelena smokva / prečišćavanje / aktivnost / scale-upSource:
2022, 1-31Collections
Institution/Community
Hemijski fakultet / Faculty of ChemistryTY - THES AU - Sušić, Vladana PY - 2022 UR - http://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/5455 AB - U okviru ovog završnog rada, optimizovano je prečišćavanje kolagenaze iz lateksa domaće zelene smokve (lat. Ficus carica), sakupljenog na teritoriji Srbije sredinom jula 2019. godine. Prečišćavanje serin kolagenaze od ficina i ostalih proteina lateksa odvijeno je prvo katjonskom, a onda i anjonskom jonoizmenjivačkom hromatografijom. Odabrane frakcije su analizirane elektroforetski, a aktivnost kolagenaze je dokazana zimografski, prema želatinu kao rastvornom obliku njenog prirodnog supstrata. Elektroforetski profili, kao i zimografske analize, pokazali su znatno veću prečišćenost proteina nakon dve hromatografije. Takođe, optimizacija uslova na maloj skali je rezultovala većom koncentracijom i prečišćenošću proteina na velikoj skali. T1 - Optimizacija postupka za izolovanje kolagenaze iz lateksa domaće zelene smokve (Ficus carica) SP - 1 EP - 31 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5455 ER -
@misc{ author = "Sušić, Vladana", year = "2022", abstract = "U okviru ovog završnog rada, optimizovano je prečišćavanje kolagenaze iz lateksa domaće zelene smokve (lat. Ficus carica), sakupljenog na teritoriji Srbije sredinom jula 2019. godine. Prečišćavanje serin kolagenaze od ficina i ostalih proteina lateksa odvijeno je prvo katjonskom, a onda i anjonskom jonoizmenjivačkom hromatografijom. Odabrane frakcije su analizirane elektroforetski, a aktivnost kolagenaze je dokazana zimografski, prema želatinu kao rastvornom obliku njenog prirodnog supstrata. Elektroforetski profili, kao i zimografske analize, pokazali su znatno veću prečišćenost proteina nakon dve hromatografije. Takođe, optimizacija uslova na maloj skali je rezultovala većom koncentracijom i prečišćenošću proteina na velikoj skali.", title = "Optimizacija postupka za izolovanje kolagenaze iz lateksa domaće zelene smokve (Ficus carica)", pages = "1-31", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5455" }
Sušić, V.. (2022). Optimizacija postupka za izolovanje kolagenaze iz lateksa domaće zelene smokve (Ficus carica). , 1-31. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5455
Sušić V. Optimizacija postupka za izolovanje kolagenaze iz lateksa domaće zelene smokve (Ficus carica). 2022;:1-31. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5455 .
Sušić, Vladana, "Optimizacija postupka za izolovanje kolagenaze iz lateksa domaće zelene smokve (Ficus carica)" (2022):1-31, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5455 .