Ispitivanje interakcija malih molekula iz hrane sa C-fikocijaninom u fiziološkim uslovima
Samo za registrovane korisnike
2023
Diplomski rad (Objavljena verzija)
,
Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt
Fotosintetski fikobilinski proteini iz cijanobakterija (modro-zelene alge) sve se više koriste u industriji hrane zbog intezivnih i živopisnih boja, kao i zbog zadovoljavajućih nutritivnih vrednosti i biološke aktivnosti. Jedinstvena fizičko-hemijska svojstva fikobilinskih proteina pre svega potiču od neproteinskog dela molekula, tj. kovalentno vezanih tetrapirolnih fikobilinskih hromofora. Prilikom termalne obrade dolazi do destabilizacije C-fikocijanina i gubitka boje. U ovom radu je preliminarno ispitan uticaj malih organskih molekula koji su zastupljeni u hrani na stabilnost C-fikocijanina u fiziološkim uslovima. Pokazano je da koenzim Q10, resveratrol, dihidrolipoinska kiselina i kvercetin interaguju sa C-fikocijaninom, pri čemu kvercetin ima najveću vrednost za konstantu vezivanja (~3,5 x 105 M-1). Pokazan je i pozitivan efekat kvercetina na termalnu stabilnost C-fikocijanina; vrednost za tačku topljenja je ~4 ℃ viša u prisustvu liganda.
Ključne reči:
fikobilinski proteini / C-fikocijanin / hromofora / mali molekuli / hrana / CD spektroskopija / temperaturna stabilnostIzvor:
2023, 1-28Kolekcije
Institucija/grupa
Hemijski fakultet / Faculty of ChemistryTY - THES AU - Jovanović, Zorana PY - 2023 UR - http://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/6146 AB - Fotosintetski fikobilinski proteini iz cijanobakterija (modro-zelene alge) sve se više koriste u industriji hrane zbog intezivnih i živopisnih boja, kao i zbog zadovoljavajućih nutritivnih vrednosti i biološke aktivnosti. Jedinstvena fizičko-hemijska svojstva fikobilinskih proteina pre svega potiču od neproteinskog dela molekula, tj. kovalentno vezanih tetrapirolnih fikobilinskih hromofora. Prilikom termalne obrade dolazi do destabilizacije C-fikocijanina i gubitka boje. U ovom radu je preliminarno ispitan uticaj malih organskih molekula koji su zastupljeni u hrani na stabilnost C-fikocijanina u fiziološkim uslovima. Pokazano je da koenzim Q10, resveratrol, dihidrolipoinska kiselina i kvercetin interaguju sa C-fikocijaninom, pri čemu kvercetin ima najveću vrednost za konstantu vezivanja (~3,5 x 105 M-1). Pokazan je i pozitivan efekat kvercetina na termalnu stabilnost C-fikocijanina; vrednost za tačku topljenja je ~4 ℃ viša u prisustvu liganda. T1 - Ispitivanje interakcija malih molekula iz hrane sa C-fikocijaninom u fiziološkim uslovima SP - 1 EP - 28 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_6146 ER -
@misc{ author = "Jovanović, Zorana", year = "2023", abstract = "Fotosintetski fikobilinski proteini iz cijanobakterija (modro-zelene alge) sve se više koriste u industriji hrane zbog intezivnih i živopisnih boja, kao i zbog zadovoljavajućih nutritivnih vrednosti i biološke aktivnosti. Jedinstvena fizičko-hemijska svojstva fikobilinskih proteina pre svega potiču od neproteinskog dela molekula, tj. kovalentno vezanih tetrapirolnih fikobilinskih hromofora. Prilikom termalne obrade dolazi do destabilizacije C-fikocijanina i gubitka boje. U ovom radu je preliminarno ispitan uticaj malih organskih molekula koji su zastupljeni u hrani na stabilnost C-fikocijanina u fiziološkim uslovima. Pokazano je da koenzim Q10, resveratrol, dihidrolipoinska kiselina i kvercetin interaguju sa C-fikocijaninom, pri čemu kvercetin ima najveću vrednost za konstantu vezivanja (~3,5 x 105 M-1). Pokazan je i pozitivan efekat kvercetina na termalnu stabilnost C-fikocijanina; vrednost za tačku topljenja je ~4 ℃ viša u prisustvu liganda.", title = "Ispitivanje interakcija malih molekula iz hrane sa C-fikocijaninom u fiziološkim uslovima", pages = "1-28", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_6146" }
Jovanović, Z.. (2023). Ispitivanje interakcija malih molekula iz hrane sa C-fikocijaninom u fiziološkim uslovima. , 1-28. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_6146
Jovanović Z. Ispitivanje interakcija malih molekula iz hrane sa C-fikocijaninom u fiziološkim uslovima. 2023;:1-28. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_6146 .
Jovanović, Zorana, "Ispitivanje interakcija malih molekula iz hrane sa C-fikocijaninom u fiziološkim uslovima" (2023):1-28, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_6146 .