Odnos stabilnih izotopa kiseonika u vinskoj vodi kao pokazatelj autentičnosti vina
2024
Preuzimanje 🢃
Diplomski rad (Objavljena verzija)
,
Univerzitet u Beogradu − Hemijski fakultet
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt
Cilj ovog rada bio je ocena autentičnosti vina, odnosno ispitivanje mogućnosti za otkrivanje falsifikovanih vina na osnovu određivanja odnosa stabilnih izotopa kiseonika u vodi vina (vinskoj vodi) IRMS metodom (masenom spektrometrijom odnosa izotopa) koristeći gasbenč (Gas Bench ll) kao ulazni interfejs.
Ispitivanja su obuhvatila pedeset pet uzoraka vina belih i crnih sorti vinove loze, iz različitih regiona Srbije, kao i iz tri uzastopne godine berbe groţĎa (2012, 2013. i 2014). Najveći broj uzoraka je bio sa oglednog dobra Poljoprivrednog fakulteta „Radmilovac”, Beogradski rejon. Razmotren je uticaj klimatskih uslova (količina padavina, vlaţnost vazduha i temperatura) na δ18O vrednosti. Na osnovu dobijenih rezultata jasno se izdvajaju jedan uzorak veštačkog vina (2013. godina) i jedan uzorak vina iz Crne Gore (2014. godina). Pored toga uočene su razlike u δ18O vrednostima u vinskoj vodi u zavisnosti od godine berbe.
Ključne reči:
Crvena i bela vina / određivanje δ18O vinske vode / IRMS metoda / godina berbe.Izvor:
2024Kolekcije
Institucija/grupa
Hemijski fakultet / Faculty of ChemistryTY - THES AU - Jovana, Basurović PY - 2024 UR - http://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/6434 AB - Cilj ovog rada bio je ocena autentičnosti vina, odnosno ispitivanje mogućnosti za otkrivanje falsifikovanih vina na osnovu određivanja odnosa stabilnih izotopa kiseonika u vodi vina (vinskoj vodi) IRMS metodom (masenom spektrometrijom odnosa izotopa) koristeći gasbenč (Gas Bench ll) kao ulazni interfejs. Ispitivanja su obuhvatila pedeset pet uzoraka vina belih i crnih sorti vinove loze, iz različitih regiona Srbije, kao i iz tri uzastopne godine berbe groţĎa (2012, 2013. i 2014). Najveći broj uzoraka je bio sa oglednog dobra Poljoprivrednog fakulteta „Radmilovac”, Beogradski rejon. Razmotren je uticaj klimatskih uslova (količina padavina, vlaţnost vazduha i temperatura) na δ18O vrednosti. Na osnovu dobijenih rezultata jasno se izdvajaju jedan uzorak veštačkog vina (2013. godina) i jedan uzorak vina iz Crne Gore (2014. godina). Pored toga uočene su razlike u δ18O vrednostima u vinskoj vodi u zavisnosti od godine berbe. T1 - Odnos stabilnih izotopa kiseonika u vinskoj vodi kao pokazatelj autentičnosti vina UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_6434 ER -
@misc{ author = "Jovana, Basurović", year = "2024", abstract = "Cilj ovog rada bio je ocena autentičnosti vina, odnosno ispitivanje mogućnosti za otkrivanje falsifikovanih vina na osnovu određivanja odnosa stabilnih izotopa kiseonika u vodi vina (vinskoj vodi) IRMS metodom (masenom spektrometrijom odnosa izotopa) koristeći gasbenč (Gas Bench ll) kao ulazni interfejs. Ispitivanja su obuhvatila pedeset pet uzoraka vina belih i crnih sorti vinove loze, iz različitih regiona Srbije, kao i iz tri uzastopne godine berbe groţĎa (2012, 2013. i 2014). Najveći broj uzoraka je bio sa oglednog dobra Poljoprivrednog fakulteta „Radmilovac”, Beogradski rejon. Razmotren je uticaj klimatskih uslova (količina padavina, vlaţnost vazduha i temperatura) na δ18O vrednosti. Na osnovu dobijenih rezultata jasno se izdvajaju jedan uzorak veštačkog vina (2013. godina) i jedan uzorak vina iz Crne Gore (2014. godina). Pored toga uočene su razlike u δ18O vrednostima u vinskoj vodi u zavisnosti od godine berbe.", title = "Odnos stabilnih izotopa kiseonika u vinskoj vodi kao pokazatelj autentičnosti vina", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_6434" }
Jovana, B.. (2024). Odnos stabilnih izotopa kiseonika u vinskoj vodi kao pokazatelj autentičnosti vina. . https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_6434
Jovana B. Odnos stabilnih izotopa kiseonika u vinskoj vodi kao pokazatelj autentičnosti vina. 2024;. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_6434 .
Jovana, Basurović, "Odnos stabilnih izotopa kiseonika u vinskoj vodi kao pokazatelj autentičnosti vina" (2024), https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_6434 .