Ralić, Vanja

Link to this page

Authority KeyName Variants
9b96db8f-e95f-4e93-a6b1-dfa28f77f26c
  • Ralić, Vanja (3)
Projects

Author's Bibliography

A novel PGA/TiO2 nanocomposite prepared with poly(γ-glutamic acid) from the newly isolated Bacillus subtilis 17B strain

Šokarda Slavić, Marinela; Ralić, Vanja; Nastasijević, Branislav; Matijević, Milica; Vujčić, Zoran; Margetić, Aleksandra

(Serbian Chemical Society, 2023)

TY  - JOUR
AU  - Šokarda Slavić, Marinela
AU  - Ralić, Vanja
AU  - Nastasijević, Branislav
AU  - Matijević, Milica
AU  - Vujčić, Zoran
AU  - Margetić, Aleksandra
PY  - 2023
UR  - http://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/6388
AB  - Poly(γ-glutamic acid) (PGA), naturally produced by Bacillus species, is a biodegradable, non-toxic, biocompatible, and non-immunogenic negatively charged polymer. Due to its properties, it has found various applications in the food, cosmetic and pharmaceutical industries. In this work, Bacillus subtilis 17B was selected as the best PGA producer among fifty wild-types Bacillus strains tested and characterized as a glutamate-independent producer. The production of PGA by the newly identified strain was optimized and increased tenfold using the Box-Behnken experimental design. The purity of PGA after recovery and purification from the fermentation broth was confirmed by SDS-PAGE followed by Methylene Blue staining. PGA was characterized by ESI MS and used for the preparation of a new nanocomposite with TiO2. The synthesis of PGA/TiO2 nanocomposite, its structural analysis, and cytotoxic effect on the cervical cancer cell line (HeLa cell) was investigated to determine the potential anti-cancer usage of this newly prepared material. Encouraging, PGA/TiO2 nanocomposite showed an increased cytotoxic effect compared to TiO2 alone.
AB  - Поли(γ-глутаминска киселина) (ПГK), коју производе бактерије рода Bacillus, је биоразградив, нетоксичан, биокомпатибилан и неимуноген негативно наелектрисани полимер. Због својих својстава нашао је разноврсну примену у прехрамбеној, козметичкој и фармацеутској индустрији. У овом раду, Bacillus ѕubtilis 17Б је изабран као најбољи ПГК продуцер међу педесетак тестираних природних изолата бактерија из овог рода и окарактерисан као глутамат независтан продуцер. Производња ПГК овим новоидентификованим сојем је оптимизована и десетоструко увећана коришћењем Box-Behnken експерименталног дизајна. Чистоћа ПГК након изоловања и пречишћавања из ферметационе течности је потврђена електрофорезом (SDS-PAGE) након бојења метиленским плавим. ПГК је окарактерисана масеном спекроскопијом (ESI MS) и коришћена за добијање новог нанокомпозита са ТiО2. Синтеза ПГК/ТiО2 нанокомпозита, његова структурна анализа и цитотоксични ефекат на ћелијску линију рака грлића материце (HeLa ћелије) је испитан да би се утврдила потенцијална употреба овог новодобијеног материјала у борби против ћелија рака. Нанокомпозит ПГК/ТiО2показао је повећан цитотоксични ефекат на поменуте ћелије рака у поређењу са самим ТiО2.
PB  - Serbian Chemical Society
T2  - Journal of the Serbian Chemical Society
T1  - A novel PGA/TiO2 nanocomposite prepared with poly(γ-glutamic acid) from the newly isolated Bacillus subtilis 17B strain
T1  - Нови ПГК/TiO2 нанокомпозит добијен од поли(γ -глутаминске киселине) из новоизолованог соја bacillus subtilis 17B
DO  - 10.2298/JSC221116011S
ER  - 
@article{
author = "Šokarda Slavić, Marinela and Ralić, Vanja and Nastasijević, Branislav and Matijević, Milica and Vujčić, Zoran and Margetić, Aleksandra",
year = "2023",
abstract = "Poly(γ-glutamic acid) (PGA), naturally produced by Bacillus species, is a biodegradable, non-toxic, biocompatible, and non-immunogenic negatively charged polymer. Due to its properties, it has found various applications in the food, cosmetic and pharmaceutical industries. In this work, Bacillus subtilis 17B was selected as the best PGA producer among fifty wild-types Bacillus strains tested and characterized as a glutamate-independent producer. The production of PGA by the newly identified strain was optimized and increased tenfold using the Box-Behnken experimental design. The purity of PGA after recovery and purification from the fermentation broth was confirmed by SDS-PAGE followed by Methylene Blue staining. PGA was characterized by ESI MS and used for the preparation of a new nanocomposite with TiO2. The synthesis of PGA/TiO2 nanocomposite, its structural analysis, and cytotoxic effect on the cervical cancer cell line (HeLa cell) was investigated to determine the potential anti-cancer usage of this newly prepared material. Encouraging, PGA/TiO2 nanocomposite showed an increased cytotoxic effect compared to TiO2 alone., Поли(γ-глутаминска киселина) (ПГK), коју производе бактерије рода Bacillus, је биоразградив, нетоксичан, биокомпатибилан и неимуноген негативно наелектрисани полимер. Због својих својстава нашао је разноврсну примену у прехрамбеној, козметичкој и фармацеутској индустрији. У овом раду, Bacillus ѕubtilis 17Б је изабран као најбољи ПГК продуцер међу педесетак тестираних природних изолата бактерија из овог рода и окарактерисан као глутамат независтан продуцер. Производња ПГК овим новоидентификованим сојем је оптимизована и десетоструко увећана коришћењем Box-Behnken експерименталног дизајна. Чистоћа ПГК након изоловања и пречишћавања из ферметационе течности је потврђена електрофорезом (SDS-PAGE) након бојења метиленским плавим. ПГК је окарактерисана масеном спекроскопијом (ESI MS) и коришћена за добијање новог нанокомпозита са ТiО2. Синтеза ПГК/ТiО2 нанокомпозита, његова структурна анализа и цитотоксични ефекат на ћелијску линију рака грлића материце (HeLa ћелије) је испитан да би се утврдила потенцијална употреба овог новодобијеног материјала у борби против ћелија рака. Нанокомпозит ПГК/ТiО2показао је повећан цитотоксични ефекат на поменуте ћелије рака у поређењу са самим ТiО2.",
publisher = "Serbian Chemical Society",
journal = "Journal of the Serbian Chemical Society",
title = "A novel PGA/TiO2 nanocomposite prepared with poly(γ-glutamic acid) from the newly isolated Bacillus subtilis 17B strain, Нови ПГК/TiO2 нанокомпозит добијен од поли(γ -глутаминске киселине) из новоизолованог соја bacillus subtilis 17B",
doi = "10.2298/JSC221116011S"
}
Šokarda Slavić, M., Ralić, V., Nastasijević, B., Matijević, M., Vujčić, Z.,& Margetić, A.. (2023). A novel PGA/TiO2 nanocomposite prepared with poly(γ-glutamic acid) from the newly isolated Bacillus subtilis 17B strain. in Journal of the Serbian Chemical Society
Serbian Chemical Society..
https://doi.org/10.2298/JSC221116011S
Šokarda Slavić M, Ralić V, Nastasijević B, Matijević M, Vujčić Z, Margetić A. A novel PGA/TiO2 nanocomposite prepared with poly(γ-glutamic acid) from the newly isolated Bacillus subtilis 17B strain. in Journal of the Serbian Chemical Society. 2023;.
doi:10.2298/JSC221116011S .
Šokarda Slavić, Marinela, Ralić, Vanja, Nastasijević, Branislav, Matijević, Milica, Vujčić, Zoran, Margetić, Aleksandra, "A novel PGA/TiO2 nanocomposite prepared with poly(γ-glutamic acid) from the newly isolated Bacillus subtilis 17B strain" in Journal of the Serbian Chemical Society (2023),
https://doi.org/10.2298/JSC221116011S . .

Produkcija, prečišćavanje i karakterizacija niskomolekulske poliglutaminske kiseline u soju Bacillus sp 17B

Ralić, Vanja

(2021)

TY  - THES
AU  - Ralić, Vanja
PY  - 2021
UR  - https://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/4658
AB  - Cilj ovog rada je odabir najboljeg izvora ugljenika za produkciju poliglutaminske kiseline u većoj količini u bakteriji Bacillus sp 17B. Nakon što je utvrđeno da je najbolji izvor ugljenika glukoza, trebalo je produkovati veću količinu PGA u fermentoru. Proizvod fermentacije je potom bilo potrebno maksimalno prečistiti i karakterizovati elektroforetskim i instrumentalnim tehnikama, kako bi se potvrdilo da je dobijeni polimer poliglutaminska kiselina.
T1  - Produkcija, prečišćavanje i karakterizacija niskomolekulske poliglutaminske kiseline u soju Bacillus sp 17B
SP  - 1
EP  - 37
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4658
ER  - 
@mastersthesis{
author = "Ralić, Vanja",
year = "2021",
abstract = "Cilj ovog rada je odabir najboljeg izvora ugljenika za produkciju poliglutaminske kiseline u većoj količini u bakteriji Bacillus sp 17B. Nakon što je utvrđeno da je najbolji izvor ugljenika glukoza, trebalo je produkovati veću količinu PGA u fermentoru. Proizvod fermentacije je potom bilo potrebno maksimalno prečistiti i karakterizovati elektroforetskim i instrumentalnim tehnikama, kako bi se potvrdilo da je dobijeni polimer poliglutaminska kiselina.",
title = "Produkcija, prečišćavanje i karakterizacija niskomolekulske poliglutaminske kiseline u soju Bacillus sp 17B",
pages = "1-37",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4658"
}
Ralić, V.. (2021). Produkcija, prečišćavanje i karakterizacija niskomolekulske poliglutaminske kiseline u soju Bacillus sp 17B. , 1-37.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4658
Ralić V. Produkcija, prečišćavanje i karakterizacija niskomolekulske poliglutaminske kiseline u soju Bacillus sp 17B. 2021;:1-37.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4658 .
Ralić, Vanja, "Produkcija, prečišćavanje i karakterizacija niskomolekulske poliglutaminske kiseline u soju Bacillus sp 17B" (2021):1-37,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4658 .

Domaći izolati Bacillus sp kao visokoprodukujući sojevi poliglutaminske kiseline

Ralić, Vanja

(2020)

TY  - THES
AU  - Ralić, Vanja
PY  - 2020
UR  - https://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/4218
AB  - Cilj ovog završnog rada je pronalaženje najboljih producera poliglutaminske kiseline među sojevima Bacillus sp. sa našeg podneblja. Kako bi se postigao zadovoljavajuć prinos i kvalitet poliglutaminske kiseline, neophodno je bilo uraditi optimizaciju medijuma za gajenje bakterija, kao i karakterizaciju dobijene poliglutaminske kiseline. Zbog potencijalne primene poliglutaminske kiseline u uklanjanju boja iz otpadnih voda, proverena je i njena sposobnost adsorpcije bazne boje.
T1  - Domaći izolati Bacillus sp kao visokoprodukujući sojevi poliglutaminske kiseline
SP  - 1
EP  - 32
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4218
ER  - 
@misc{
author = "Ralić, Vanja",
year = "2020",
abstract = "Cilj ovog završnog rada je pronalaženje najboljih producera poliglutaminske kiseline među sojevima Bacillus sp. sa našeg podneblja. Kako bi se postigao zadovoljavajuć prinos i kvalitet poliglutaminske kiseline, neophodno je bilo uraditi optimizaciju medijuma za gajenje bakterija, kao i karakterizaciju dobijene poliglutaminske kiseline. Zbog potencijalne primene poliglutaminske kiseline u uklanjanju boja iz otpadnih voda, proverena je i njena sposobnost adsorpcije bazne boje.",
title = "Domaći izolati Bacillus sp kao visokoprodukujući sojevi poliglutaminske kiseline",
pages = "1-32",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4218"
}
Ralić, V.. (2020). Domaći izolati Bacillus sp kao visokoprodukujući sojevi poliglutaminske kiseline. , 1-32.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4218
Ralić V. Domaći izolati Bacillus sp kao visokoprodukujući sojevi poliglutaminske kiseline. 2020;:1-32.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4218 .
Ralić, Vanja, "Domaći izolati Bacillus sp kao visokoprodukujući sojevi poliglutaminske kiseline" (2020):1-32,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4218 .