Petrović, Nataša

Link to this page

Authority KeyName Variants
4683c288-f1e1-4611-a069-e2bfa1ed5781
  • Petrović, Nataša (2)
Projects
No records found.

Author's Bibliography

In vitro ispitivanje prebiotske, antioksidativne i antimikrobne aktivnosti pektina

Petrović, Nataša

(2021)

TY  - THES
AU  - Petrović, Nataša
PY  - 2021
UR  - https://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/4485
AB  - Ovaj master rad fokusiran je na ispitivanje prebiotske aktivnosti pektina, njegove antioksidativne i
antimikrobne aktivnosti, kao i ispitivanja digestije pektina enzimima prisutnih u gastrointestinalnom
traktu.
Prebiotska aktivnost pektina ispitana je fermentacijom bakterijama selektovanih iz kolostruma,
prelaznog i zrelog mleka, kao i sojevima bifidobakterija (Bifidobacterium breve i Bifidobacterium
bifidum) i Lactobacillus rhamnosus. Upoređena je antimikrobna i antioksidativna aktivnost pektina pre
i nakon fermentacije. Pored klasične spektrofotometrijske, DPPH metode, kojom je određena
antioksidativna aktivnost, primenjena je i elektrohemijska metoda ciklične voltametrije.
Eksperimentom in vitro digestije pektina, digestovan je 0,5 % vodeni rastvor pektina enzimima
digestivnog trakta, nakon čega je određen uticaj na rast laktobacila, promena pH vrednosti i
antioksidativna aktivnost pre i nakon digestije.
Eksperimentalno dobijeni podaci ukazuju da pektin ima prebiotsku aktivnost i da povoljno utiče na rast
i aktivnost probiotskih bakterija. Takođe su dokazana i njegova antioksidativna i antimikrobna
svojstva, kao i sposobnost enzima gastrointestinalnog trakta da digestuju pektin.
T1  - In vitro ispitivanje prebiotske, antioksidativne i antimikrobne aktivnosti pektina
SP  - 1
EP  - 46
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4485
ER  - 
@mastersthesis{
author = "Petrović, Nataša",
year = "2021",
abstract = "Ovaj master rad fokusiran je na ispitivanje prebiotske aktivnosti pektina, njegove antioksidativne i
antimikrobne aktivnosti, kao i ispitivanja digestije pektina enzimima prisutnih u gastrointestinalnom
traktu.
Prebiotska aktivnost pektina ispitana je fermentacijom bakterijama selektovanih iz kolostruma,
prelaznog i zrelog mleka, kao i sojevima bifidobakterija (Bifidobacterium breve i Bifidobacterium
bifidum) i Lactobacillus rhamnosus. Upoređena je antimikrobna i antioksidativna aktivnost pektina pre
i nakon fermentacije. Pored klasične spektrofotometrijske, DPPH metode, kojom je određena
antioksidativna aktivnost, primenjena je i elektrohemijska metoda ciklične voltametrije.
Eksperimentom in vitro digestije pektina, digestovan je 0,5 % vodeni rastvor pektina enzimima
digestivnog trakta, nakon čega je određen uticaj na rast laktobacila, promena pH vrednosti i
antioksidativna aktivnost pre i nakon digestije.
Eksperimentalno dobijeni podaci ukazuju da pektin ima prebiotsku aktivnost i da povoljno utiče na rast
i aktivnost probiotskih bakterija. Takođe su dokazana i njegova antioksidativna i antimikrobna
svojstva, kao i sposobnost enzima gastrointestinalnog trakta da digestuju pektin.",
title = "In vitro ispitivanje prebiotske, antioksidativne i antimikrobne aktivnosti pektina",
pages = "1-46",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4485"
}
Petrović, N.. (2021). In vitro ispitivanje prebiotske, antioksidativne i antimikrobne aktivnosti pektina. , 1-46.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4485
Petrović N. In vitro ispitivanje prebiotske, antioksidativne i antimikrobne aktivnosti pektina. 2021;:1-46.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4485 .
Petrović, Nataša, "In vitro ispitivanje prebiotske, antioksidativne i antimikrobne aktivnosti pektina" (2021):1-46,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4485 .

In vitro ispitivanje prebiotske aktivnosti pektina na rast bakterija selektovanih iz majčinog mleka i fecesa bebe

Petrović, Nataša

(2020)

TY  - THES
AU  - Petrović, Nataša
PY  - 2020
UR  - https://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/3988
AB  - Cilj ovog diplomskog rada bilo je in vitro ispitivanje prebiotske aktivnosti pektina, praćenjem anaerobne fermentacije ovog ugljenog hidrata upotrebom različitih mikroorganizama, pomoću Micro-Oxymax respirometra. Stoga, bilo je neophodno pratiti uticaj pektina na rast bakterijskih vrsta selektovanih iz kolostruma, prelaznog i zrelog preterminskog majčinog mleka, zrelog terminskog mleka, fecesa beba, kao i na rast kulture Lactobacillus rhamnosus.
T1  - In vitro ispitivanje prebiotske aktivnosti pektina na rast bakterija selektovanih iz majčinog mleka i fecesa bebe
SP  - 1
EP  - 39
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_3988
ER  - 
@misc{
author = "Petrović, Nataša",
year = "2020",
abstract = "Cilj ovog diplomskog rada bilo je in vitro ispitivanje prebiotske aktivnosti pektina, praćenjem anaerobne fermentacije ovog ugljenog hidrata upotrebom različitih mikroorganizama, pomoću Micro-Oxymax respirometra. Stoga, bilo je neophodno pratiti uticaj pektina na rast bakterijskih vrsta selektovanih iz kolostruma, prelaznog i zrelog preterminskog majčinog mleka, zrelog terminskog mleka, fecesa beba, kao i na rast kulture Lactobacillus rhamnosus.",
title = "In vitro ispitivanje prebiotske aktivnosti pektina na rast bakterija selektovanih iz majčinog mleka i fecesa bebe",
pages = "1-39",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_3988"
}
Petrović, N.. (2020). In vitro ispitivanje prebiotske aktivnosti pektina na rast bakterija selektovanih iz majčinog mleka i fecesa bebe. , 1-39.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_3988
Petrović N. In vitro ispitivanje prebiotske aktivnosti pektina na rast bakterija selektovanih iz majčinog mleka i fecesa bebe. 2020;:1-39.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_3988 .
Petrović, Nataša, "In vitro ispitivanje prebiotske aktivnosti pektina na rast bakterija selektovanih iz majčinog mleka i fecesa bebe" (2020):1-39,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_3988 .