@mastersthesis{
author = "Petrović, Nataša",
year = "2021",
abstract = "Ovaj master rad fokusiran je na ispitivanje prebiotske aktivnosti pektina, njegove antioksidativne i
antimikrobne aktivnosti, kao i ispitivanja digestije pektina enzimima prisutnih u gastrointestinalnom
traktu.
Prebiotska aktivnost pektina ispitana je fermentacijom bakterijama selektovanih iz kolostruma,
prelaznog i zrelog mleka, kao i sojevima bifidobakterija (Bifidobacterium breve i Bifidobacterium
bifidum) i Lactobacillus rhamnosus. Upoređena je antimikrobna i antioksidativna aktivnost pektina pre
i nakon fermentacije. Pored klasične spektrofotometrijske, DPPH metode, kojom je određena
antioksidativna aktivnost, primenjena je i elektrohemijska metoda ciklične voltametrije.
Eksperimentom in vitro digestije pektina, digestovan je 0,5 % vodeni rastvor pektina enzimima
digestivnog trakta, nakon čega je određen uticaj na rast laktobacila, promena pH vrednosti i
antioksidativna aktivnost pre i nakon digestije.
Eksperimentalno dobijeni podaci ukazuju da pektin ima prebiotsku aktivnost i da povoljno utiče na rast
i aktivnost probiotskih bakterija. Takođe su dokazana i njegova antioksidativna i antimikrobna
svojstva, kao i sposobnost enzima gastrointestinalnog trakta da digestuju pektin.",
title = "In vitro ispitivanje prebiotske, antioksidativne i antimikrobne aktivnosti pektina",
pages = "1-46",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4485"
}