Gavrilović, Jelisaveta

Link to this page

Authority KeyName Variants
336c5308-b703-451c-90f8-33e62c5bf651
  • Gavrilović, Jelisaveta (1)
Projects
No records found.

Author's Bibliography

Uticaj hroma (VI) na aktivnost enzima oksidativnog stresa pekarskog i pivskog kvasca

Gavrilović, Jelisaveta

(2021)

TY  - THES
AU  - Gavrilović, Jelisaveta
PY  - 2021
UR  - https://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/4580
AB  - Cilj ovog rada je određivanje uticaja hroma na pekarski i pivski kvasac. Uticaj je praćen postavljanjem tečnih fermentacija sa 400 μM Cr i 600 μM Cr u podlozi, a rezultati su poređeni sa kontrolom.
Nakon završene fermentacije određivani su ukupan broj mikroorganizama metodom serijskog razblaženja i količina biomase. Posebna pažnja je posvećena uticaju Cr6+ na enzim oksidativnog stresa pekarskog i pivskog kvasca, superoksid dismutazu. Enzimska aktivnost je određena nakon homogenizacije uzoraka sa ditiotreitolom (DTT) i izražena je kao specifična aktivnost.
Značajne razlike u rezultatima su dobijene za pekarski i pivski kvasac.
T1  - Uticaj hroma (VI) na aktivnost enzima oksidativnog stresa pekarskog i pivskog kvasca
SP  - 2
EP  - 28
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4580
ER  - 
@misc{
author = "Gavrilović, Jelisaveta",
year = "2021",
abstract = "Cilj ovog rada je određivanje uticaja hroma na pekarski i pivski kvasac. Uticaj je praćen postavljanjem tečnih fermentacija sa 400 μM Cr i 600 μM Cr u podlozi, a rezultati su poređeni sa kontrolom.
Nakon završene fermentacije određivani su ukupan broj mikroorganizama metodom serijskog razblaženja i količina biomase. Posebna pažnja je posvećena uticaju Cr6+ na enzim oksidativnog stresa pekarskog i pivskog kvasca, superoksid dismutazu. Enzimska aktivnost je određena nakon homogenizacije uzoraka sa ditiotreitolom (DTT) i izražena je kao specifična aktivnost.
Značajne razlike u rezultatima su dobijene za pekarski i pivski kvasac.",
title = "Uticaj hroma (VI) na aktivnost enzima oksidativnog stresa pekarskog i pivskog kvasca",
pages = "2-28",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4580"
}
Gavrilović, J.. (2021). Uticaj hroma (VI) na aktivnost enzima oksidativnog stresa pekarskog i pivskog kvasca. , 2-28.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4580
Gavrilović J. Uticaj hroma (VI) na aktivnost enzima oksidativnog stresa pekarskog i pivskog kvasca. 2021;:2-28.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4580 .
Gavrilović, Jelisaveta, "Uticaj hroma (VI) na aktivnost enzima oksidativnog stresa pekarskog i pivskog kvasca" (2021):2-28,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4580 .