Debeljak-Martacic, Jasmina

Link to this page

Authority KeyName Variants
4309b2e9-5bbd-4b82-9a63-2eec8750bc1c
  • Debeljak-Martacic, Jasmina (1)
Projects

Author's Bibliography

N-3 Polyunsaturated Acids in Erythrocyte Phospholipids Are Associated with Insulin Sensitivity in Obese Patients on a Typical Serbian Diet

Takić, Marija M.; Ristić-Medić, Danijela; Mandić, Ljuba M.; Glibetic, Marija; Arsic, Aleksandra; Debeljak-Martacic, Jasmina; Ristic-Oddiano, Gordana

(Inst Bioloska Istrazivanja Sinisa Stankovic, Beograd, 2009)

TY  - JOUR
AU  - Takić, Marija M.
AU  - Ristić-Medić, Danijela
AU  - Mandić, Ljuba M.
AU  - Glibetic, Marija
AU  - Arsic, Aleksandra
AU  - Debeljak-Martacic, Jasmina
AU  - Ristic-Oddiano, Gordana
PY  - 2009
UR  - https://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/632
AB  - This study examines the relationship between erythrocyte phospholipid FA composition and insulin sensitivity in obese patients on a typical Serbian diet. In 30 patients, two insulin sensitivity groups were formed and their FAs analyzed. The shares of 22:5n-3, 22:6n-3, and total n-3 PUFAs, as well as a measure of Delta 5 desaturase activity (the 20:4n-6/20:3n-6 ratio) were lower in the insulin resistance group compared to the normal glucose tolerance group. The fasting insulin level and HOMA value were inversely related to the percentage of 22:5n-3, 22:6n-3, and total n-3 PUFAs. Our data indicate that the percentage of n-3 PUFAs in erythrocyte phospholipids is linked with insulin sensitivity parameters in obese patients.
AB  - Masnokiselinski sastav membrana, koji se bar delimično može modifikovati dijetarnim unosom masnih kiselina, igra važnu ulogu u senzitivnosti na insulin. Cilj ove studije bio je ispitivanje veze između senzitivnosti na insulin i masnokiselinskog sastava fosfolipida eritrocita kod gojaznih osoba. Trideset umereno gojaznih/gojaznih nedijabetičara sa hiperlipoproteinemijama (ukupni holesterol  gt  5.2 mmol/l, LDL-holesterol  gt  3.4 mmol/l) podeljeni su u dve grupe, koristeći HOMA vrednost kao parametar senzitivnosti na insulin: grupu sa normalnom tolerancom na glukozu (NTG) i grupu sa rezistencijom na insulin (IR). Ukupni lipidi eritrocita su estrahovani i fosfolipidi izolovani tankoslojnom hromatografijom. Posle metilovanja masne kiseline analizirane su gasno-tečnom hromatografijom. Zastupljenost 22:5n-3 (p  lt  0.01), 22:6n-3 (p  lt  0.01), ukupnih n-3 polinezasićenih masnih kiselina (p  lt  0.001) i odnos zastupljenosti 20:4n-6/20:3n-6 (pokazatelja aktivnosti delta-5 desaturaze) (p  lt  0.05) su sniženi u IR grupi u poređenju sa NGT grupom. Nivo insulina natašte i HOMA vrednost inverntno su povezani sa zastupljenošću 22:5n-3 (p  lt  0.05), 22:6n-3 (p  lt  0.01) i ukupnim n-3 polinezasićenim kiselinama (p  lt  0.01). Naši rezultati pokazuju da je nivo n-3 masnih kiselina u fosfolipidima eritrocita povezan sa senzitivnošću na insulin kod gojaznih osoba na ishrani tipičnoj za podneblje Srbije.
PB  - Inst Bioloska Istrazivanja Sinisa Stankovic, Beograd
T2  - Archives of biological sciences
T1  - N-3 Polyunsaturated Acids in Erythrocyte Phospholipids Are Associated with Insulin Sensitivity in Obese Patients on a Typical Serbian Diet
T1  - Zastupljenost n-3 polinezasićenih masnih kiselina u fosfolipidima eritrocita i insulinska senzitivnost kod gojaznih osoba pri tipičnoj ishrani podneblja Srbije
VL  - 61
IS  - 1
SP  - 37
EP  - 43
DO  - 10.2298/ABS0901037T
ER  - 
@article{
author = "Takić, Marija M. and Ristić-Medić, Danijela and Mandić, Ljuba M. and Glibetic, Marija and Arsic, Aleksandra and Debeljak-Martacic, Jasmina and Ristic-Oddiano, Gordana",
year = "2009",
abstract = "This study examines the relationship between erythrocyte phospholipid FA composition and insulin sensitivity in obese patients on a typical Serbian diet. In 30 patients, two insulin sensitivity groups were formed and their FAs analyzed. The shares of 22:5n-3, 22:6n-3, and total n-3 PUFAs, as well as a measure of Delta 5 desaturase activity (the 20:4n-6/20:3n-6 ratio) were lower in the insulin resistance group compared to the normal glucose tolerance group. The fasting insulin level and HOMA value were inversely related to the percentage of 22:5n-3, 22:6n-3, and total n-3 PUFAs. Our data indicate that the percentage of n-3 PUFAs in erythrocyte phospholipids is linked with insulin sensitivity parameters in obese patients., Masnokiselinski sastav membrana, koji se bar delimično može modifikovati dijetarnim unosom masnih kiselina, igra važnu ulogu u senzitivnosti na insulin. Cilj ove studije bio je ispitivanje veze između senzitivnosti na insulin i masnokiselinskog sastava fosfolipida eritrocita kod gojaznih osoba. Trideset umereno gojaznih/gojaznih nedijabetičara sa hiperlipoproteinemijama (ukupni holesterol  gt  5.2 mmol/l, LDL-holesterol  gt  3.4 mmol/l) podeljeni su u dve grupe, koristeći HOMA vrednost kao parametar senzitivnosti na insulin: grupu sa normalnom tolerancom na glukozu (NTG) i grupu sa rezistencijom na insulin (IR). Ukupni lipidi eritrocita su estrahovani i fosfolipidi izolovani tankoslojnom hromatografijom. Posle metilovanja masne kiseline analizirane su gasno-tečnom hromatografijom. Zastupljenost 22:5n-3 (p  lt  0.01), 22:6n-3 (p  lt  0.01), ukupnih n-3 polinezasićenih masnih kiselina (p  lt  0.001) i odnos zastupljenosti 20:4n-6/20:3n-6 (pokazatelja aktivnosti delta-5 desaturaze) (p  lt  0.05) su sniženi u IR grupi u poređenju sa NGT grupom. Nivo insulina natašte i HOMA vrednost inverntno su povezani sa zastupljenošću 22:5n-3 (p  lt  0.05), 22:6n-3 (p  lt  0.01) i ukupnim n-3 polinezasićenim kiselinama (p  lt  0.01). Naši rezultati pokazuju da je nivo n-3 masnih kiselina u fosfolipidima eritrocita povezan sa senzitivnošću na insulin kod gojaznih osoba na ishrani tipičnoj za podneblje Srbije.",
publisher = "Inst Bioloska Istrazivanja Sinisa Stankovic, Beograd",
journal = "Archives of biological sciences",
title = "N-3 Polyunsaturated Acids in Erythrocyte Phospholipids Are Associated with Insulin Sensitivity in Obese Patients on a Typical Serbian Diet, Zastupljenost n-3 polinezasićenih masnih kiselina u fosfolipidima eritrocita i insulinska senzitivnost kod gojaznih osoba pri tipičnoj ishrani podneblja Srbije",
volume = "61",
number = "1",
pages = "37-43",
doi = "10.2298/ABS0901037T"
}
Takić, M. M., Ristić-Medić, D., Mandić, L. M., Glibetic, M., Arsic, A., Debeljak-Martacic, J.,& Ristic-Oddiano, G.. (2009). N-3 Polyunsaturated Acids in Erythrocyte Phospholipids Are Associated with Insulin Sensitivity in Obese Patients on a Typical Serbian Diet. in Archives of biological sciences
Inst Bioloska Istrazivanja Sinisa Stankovic, Beograd., 61(1), 37-43.
https://doi.org/10.2298/ABS0901037T
Takić MM, Ristić-Medić D, Mandić LM, Glibetic M, Arsic A, Debeljak-Martacic J, Ristic-Oddiano G. N-3 Polyunsaturated Acids in Erythrocyte Phospholipids Are Associated with Insulin Sensitivity in Obese Patients on a Typical Serbian Diet. in Archives of biological sciences. 2009;61(1):37-43.
doi:10.2298/ABS0901037T .
Takić, Marija M., Ristić-Medić, Danijela, Mandić, Ljuba M., Glibetic, Marija, Arsic, Aleksandra, Debeljak-Martacic, Jasmina, Ristic-Oddiano, Gordana, "N-3 Polyunsaturated Acids in Erythrocyte Phospholipids Are Associated with Insulin Sensitivity in Obese Patients on a Typical Serbian Diet" in Archives of biological sciences, 61, no. 1 (2009):37-43,
https://doi.org/10.2298/ABS0901037T . .
1
2