Show simple item record

Optimizacija rasta i produkcije α-amilaze Bacillus subtilis IP 5832 u šaržnim kulturama u erlenmajeru i laboratorijskom fermentoru

dc.creatorBožić, Nataša
dc.creatorRuiz, Jordi
dc.creatorLopez-Santin, Josep
dc.creatorVujčić, Zoran
dc.date.accessioned2018-11-22T00:18:36Z
dc.date.available2018-11-22T00:18:36Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.issn0352-5139
dc.identifier.urihttps://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/1187
dc.description.abstractCell growth and the level of alpha-amylase in response to the carbon and nitrogen sources used for the growth of the strain Bacillus subtilis IP 5832 were examined. Based on the amylase productivity level in shake flask cultures after 24 hours of growth, the growth medium containing starch and peptone was selected as the best medium. Amylase production was greatly reduced when glutamate or citrate as sources of carbon were used. Experiments performed at different initial concentrations of starch showed that although the strain grew well with all the starch concentration used, 0.5 % starch was necessary for maximum alpha-amylase production, inducing 1.55 IU mL(-1) of amylase to be secreted after 8 h of cultivation in shaking flasks. During the batch fermentation of B. subtilis IP 5832 strain in 2 L laboratory fermenter, a 60 % higher activity (2.5 IU mL(-1)) was obtained. The production of the enzyme was directly related to the growth of the strain. Maximum enzyme activity was obtained at the beginning of the stationary growth phase.en
dc.description.abstractĆelijski rast i nivoi α-amilaze nakon gajenja Bacillus subtilis IP 5832 ispitivani su u zavisnosti od različitih izvora ugljenika i azota korišćenih u podlozi. Na osnovu produktivnosti amilaze nakon dvadesetčetvoročasovnog gajenja kulture u erlenmajerima sa mešanjem pokazano je da je najbolja hranljiva podloga ona koja sadrži skrob i pepton. Kada su glutamat ili citrat korišćeni kao izvori ugljenika produkcija enzima je bila značajno redukovana. Eksperimentima u kojima je varirana inicijalna koncentracija skroba pokazano je da je, iako soj dobro raste na svim korišćenim koncentracijama, 0,5 % skrob neophodan za maksimalnu produkciju enzima, indukujući sekreciju 1,55 IU mL-1 amilaze nakon 8 sati gajenja kulture u erlenmajerima sa mešanjem. Tokom šaržne fermentacije B. subtilis IP 5832 soja u laboratorijskom fermentoru od 2 L dobijeno je 60 % više aktivnosti enzima (2,5 IU mL -1). Produkcija enzima je bila direktno vezana za rast mikroorganizma. Maksimalna enzimska aktivnost dobijena je na početku stacionarne faze rasta.sr
dc.publisherSerbian Chemical Soc, Belgrade
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Basic Research (BR or ON)/172048/RS//
dc.relationSpanish MICINN [CTQ2008-00578]
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceJournal of the Serbian Chemical Society
dc.subjectgrowthen
dc.subjectalpha-amylaseen
dc.subjectα-amylaseen
dc.subjectBacillus subtilisen
dc.subjectBacillus subtilisen
dc.subjectfermenteren
dc.subjectfermenteren
dc.subjectbatch culturesen
dc.subjectbatch culturesen
dc.titleOptimization of the growth and alpha-amylase production of Bacillus subtilis IP 5832 in shake flask and laboratory fermenter batch culturesen
dc.titleOptimizacija rasta i produkcije α-amilaze Bacillus subtilis IP 5832 u šaržnim kulturama u erlenmajeru i laboratorijskom fermentorusr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY-NC-ND
dcterms.abstractЛопез-Сантин, Јосеп; Вујчић, Зоран; Бозиц, Натаса; Руиз, Јорди; Оптимизација раста и продукције α-амилазе Бациллус субтилис ИП 5832 у шаржним културама у ерленмајеру и лабораторијском ферментору; Оптимизација раста и продукције α-амилазе Бациллус субтилис ИП 5832 у шаржним културама у ерленмајеру и лабораторијском ферментору;
dc.citation.volume76
dc.citation.issue7
dc.citation.spage965
dc.citation.epage972
dc.identifier.wos000293608700003
dc.identifier.doi10.2298/JSC101010098B
dc.citation.other76(7): 965-972
dc.citation.rankM23
dc.type.versionpublishedVersion
dc.identifier.scopus2-s2.0-79960176460
dc.identifier.fulltexthttps://cherry.chem.bg.ac.rs/bitstream/id/8374/1185.pdf


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record