Приказ основних података о документу

Improvement of diagnostic reagents for banana fruit allergy

dc.contributor.advisorGavrović-Jankulović, Marija
dc.contributor.otherVujčić, Zoran
dc.contributor.otherĆirković-Veličković, Tanja
dc.contributor.otherBurazer, Lidija M.
dc.creatorNikolić, Jasna
dc.date.accessioned2018-11-22T00:42:20Z
dc.date.available2018-11-22T00:42:20Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttp://eteze.bg.ac.rs/application/showtheses?thesesId=5576
dc.identifier.urihttps://fedorabg.bg.ac.rs/fedora/get/o:17052/bdef:Content/download
dc.identifier.urihttp://vbs.rs/scripts/cobiss?command=DISPLAY&base=70036&RID=49837839
dc.identifier.urihttp://nardus.mpn.gov.rs/123456789/9168
dc.identifier.urihttps://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/2739
dc.description.abstractBanana je voće koje se veoma često koristi u ishrani širom sveta. Predstavljajednu od prvih čvrstih namirnica koje se uvode u ishranu kod novorođenčadi, kao ijednu od uobičajnih namirnica u ishrani hospitalizovanih pacijenata. Prijatnog je ukusa ilake svarljivosti, i bogata je nutrijentima. Ipak, pored svih dobrih strana korišćenjabanane u ishrani, ona može biti uzročnik netolerancije i alergijske reakcije.Alergijska reakcija na bananu je u većini slučajeva praćena pojavom blagihlokalnih simptoma, međutim u retkim slučajevima dolazi i do anafilaktičke reakcije.Dijagnostički reagensi koji se rutinski primenjuju u kliničkoj dijagnostici zaalergiju na bananu su se u praksi pokazali kao nepouzdani. Kao pokazatelj važnostiupotrebe pouzdanih dijagnostičkih reagenasa opisani su slučajevi anafilaktičke reakcijenakon konzumiranja banane, gde je pokazano da komercijalno dostupni reagensi nisudovoljno osetljivi da ukažu na prisustvo specifičnih IgE antitela, odnosno da postojirazvijena alergija na bananu. U cilju unapređenja dijagostičkih reagenasa za alergiju nabananu u ovom radu je optimizovan postupak za prečišćavanje tri važna alergena izbanana, označena kao Mus a 2, Mus a 4 i Mus a 5. Dobijeni pojedinačni dijagnostičkireagensi za alergiju na bananu su omogućili detekciju specifičnog IgE-a kod alergičnihosoba i pokazali su se pouzdanijim u odnosu na komercijanli alergenski ekstrakt.U literaturi, kao i u rezultatima naših istraživanja, je pokazano da osim do sadaregistrovanih alergena iz banane (WHO/IUIS baza podataka) postoji još IgE reaktivnihproteina banane koji bi mogli da se koriste radi unapređenja dijagnostifikovanja alergijena ovaj alergeni izvor. Upotrebom kombinatornih biblioteka peptidnih liganada (CPLL)razvijen je 2D imunoblot proteina iz ekstrakta banane. Detektovani su IgE reaktivniproteini banane, među kojima su i neki koji do sada nisu registrovani kao alergeni.Identifikacija proteina sa 2D mape je urađena tehnikom određivanja “proteinskog otiskaprsta" (PMF). Među IgE reaktivnim proteinima banane identifikovana je i katalaza, kojaje proizvedena rekombinantnom DNK tehnologijom i okarakterisana kao novi alergenbanane...sr
dc.formatapplication/pdf
dc.languagesr
dc.publisherУниверзитет у Београду, Хемијски факултетsr
dc.rightsopenAccessen
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
dc.sourceУниверзитет у Београдуsr
dc.subjectFood allergyen
dc.subjectbananaen
dc.subjectallergensen
dc.subjectAlergija na hranusr
dc.subjectbananasr
dc.subjectalergenisr
dc.titleUnapređenje dijagnostičkih reagenasa za alergiju na bananusr
dc.title.alternativeImprovement of diagnostic reagents for banana fruit allergyen
dc.typedoctoralThesisen
dc.rights.licenseBY-NC
dc.rights.licenseARR
dcterms.abstractГавровић-Јанкуловић, Марија; Вујчић, Зоран; Ћирковић Величковић, Тања; Буразер, Лидија; Николић, Јасна М.; Унапређење дијагностичких реагенаса за алергију на банану; Унапређење дијагностичких реагенаса за алергију на банану;
dc.type.versionpublishedVersionen
dc.identifier.fulltexthttps://cherry.chem.bg.ac.rs/bitstream/id/9621/2739.pdf
dc.identifier.fulltexthttps://cherry.chem.bg.ac.rs/bitstream/id/14165/2739-teza.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_9168


Документи

Thumbnail
Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу