Search
Now showing items 1-5 of 5
Produkcija, prečišćavanje i karakterizacija niskomolekulske poliglutaminske kiseline u soju Bacillus sp 17B
(2021)
Cilj ovog rada je odabir najboljeg izvora ugljenika za produkciju poliglutaminske kiseline u većoj količini u bakteriji Bacillus sp 17B. Nakon što je utvrđeno da je najbolji izvor ugljenika glukoza, trebalo je produkovati ...
Prečišćavanje i karakterizacija zein-degradujuće peptidaze iz Bacillus sp
(2021)
mogućnosti njihove primene u industriji detergenata, obradi hrane, industriji za preradu kože i u farmaceutskoj industriji kao visoko specifičnih terapeutika. Peptidaze mikrobiološkog porekla čine 2/3 peptidaza koje nalaze ...
Sinteza i karakterizacija n-butilaminskog derivata hesperetina i odgvarajućeg Cu(II) kompleksa
(2021)
Uspeh cis-platine i njenih derivata kao lekova protiv raka podstakao je razvoj drugih jedinjenja na bazi metala. U poslednje vreme interesovanje za kompleksima bakra(II) raste zbog njihove moguće medicinske upotrebe kao ...
Karakterizacija proteolitičkog profila lateksa domaće zelene smokve (Ficus carica)
(2021)
U okviru ovog master rada predstavljena je karakterizacija proteolitičkog profila lateksa domaće zelene smokve (Ficus carica) sakupljenog na teritoriji Srbije sredinom jula 2019. godine. Razdvajanje izoformi ficina je ...
Optimizacija ekspresije, prečišćavanje i karakterizacija rekombinantne L-fenilalanin dehidrogenaze
(2021)
Fenilalanin dehidrogenaza, PheDH, (EC 1.4.1.20) pripada klasi oksidoreduktaza i katalizuje reverzibilnu oksidativnu deaminaciju L-fenilalanina do fenilpiruvata u prisustvu NAD+ kao kofaktora. Enzim je prisutan u različitim ...