Претраживање
Приказ резултата 1-5 од 5
Karakterizacija proteolitičkog profila lateksa domaće zelene smokve (Ficus carica)
(2021)
U okviru ovog master rada predstavljena je karakterizacija proteolitičkog profila lateksa domaće zelene smokve (Ficus carica) sakupljenog na teritoriji Srbije sredinom jula 2019. godine. Razdvajanje izoformi ficina je ...
Sinteza i karakterizacija n-butilaminskog derivata hesperetina i odgvarajućeg Cu(II) kompleksa
(2021)
Uspeh cis-platine i njenih derivata kao lekova protiv raka podstakao je razvoj drugih jedinjenja na bazi metala. U poslednje vreme interesovanje za kompleksima bakra(II) raste zbog njihove moguće medicinske upotrebe kao ...
Optimizacija ekspresije, prečišćavanje i karakterizacija rekombinantne L-fenilalanin dehidrogenaze
(2021)
Fenilalanin dehidrogenaza, PheDH, (EC 1.4.1.20) pripada klasi oksidoreduktaza i katalizuje reverzibilnu oksidativnu deaminaciju L-fenilalanina do fenilpiruvata u prisustvu NAD+ kao kofaktora. Enzim je prisutan u različitim ...
Prečišćavanje i karakterizacija zein-degradujuće peptidaze iz Bacillus sp
(2021)
mogućnosti njihove primene u industriji detergenata, obradi hrane, industriji za preradu kože i u farmaceutskoj industriji kao visoko specifičnih terapeutika. Peptidaze mikrobiološkog porekla čine 2/3 peptidaza koje nalaze ...
Produkcija, prečišćavanje i karakterizacija niskomolekulske poliglutaminske kiseline u soju Bacillus sp 17B
(2021)
Cilj ovog rada je odabir najboljeg izvora ugljenika za produkciju poliglutaminske kiseline u većoj količini u bakteriji Bacillus sp 17B. Nakon što je utvrđeno da je najbolji izvor ugljenika glukoza, trebalo je produkovati ...