Proteinski izolati jestivih insekata: realnost ili utopija
Само за регистроване кориснике
2020
Мастер/магистарски рад (Објављена верзија)
,
Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Cilj ove master teze je bio da se prikupi što više podataka o tome koje prepreke treba prevazići od ideje pripreme proteinskih izolata od jestivih insekata pa do realizacije ove ideje. Odnosno, da se utvrdi koji sve razlozi utiču na to da i pored brojnih naučnih radova koji se bave jestivim insektima i dalje ne postoje konkretni prijedlozi postupka za pripremu proteinskih izolata iz jestivih insekata.Da bi se realizovao ovaj cilj definisano je nekoliko zadataka u toku kojih je ispitivano kako neki od ekstrakcionih uslova (pH rastvora, temperatura i ultrazvuk) utiču na efikasnost ekstrakcije proteina iz tri vrste jestivih insekata, njihovu sklonost da se talože na pH 4,6 iz dobijenih ekstrakta i kakve su fizičko-hemijske karakteristike dobijenih proteinskih izolata.
Кључне речи:
jestivi insekti / proteinski izolati / ekstrakcija / karakterizacija proteinaИзвор:
2020, 2-60Колекције
Институција/група
Hemijski fakultet / Faculty of ChemistryTY - THES AU - Lujić, Tamara PY - 2020 UR - https://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/4092 AB - Cilj ove master teze je bio da se prikupi što više podataka o tome koje prepreke treba prevazići od ideje pripreme proteinskih izolata od jestivih insekata pa do realizacije ove ideje. Odnosno, da se utvrdi koji sve razlozi utiču na to da i pored brojnih naučnih radova koji se bave jestivim insektima i dalje ne postoje konkretni prijedlozi postupka za pripremu proteinskih izolata iz jestivih insekata.Da bi se realizovao ovaj cilj definisano je nekoliko zadataka u toku kojih je ispitivano kako neki od ekstrakcionih uslova (pH rastvora, temperatura i ultrazvuk) utiču na efikasnost ekstrakcije proteina iz tri vrste jestivih insekata, njihovu sklonost da se talože na pH 4,6 iz dobijenih ekstrakta i kakve su fizičko-hemijske karakteristike dobijenih proteinskih izolata. T1 - Proteinski izolati jestivih insekata: realnost ili utopija SP - 2 EP - 60 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4092 ER -
@mastersthesis{ author = "Lujić, Tamara", year = "2020", abstract = "Cilj ove master teze je bio da se prikupi što više podataka o tome koje prepreke treba prevazići od ideje pripreme proteinskih izolata od jestivih insekata pa do realizacije ove ideje. Odnosno, da se utvrdi koji sve razlozi utiču na to da i pored brojnih naučnih radova koji se bave jestivim insektima i dalje ne postoje konkretni prijedlozi postupka za pripremu proteinskih izolata iz jestivih insekata.Da bi se realizovao ovaj cilj definisano je nekoliko zadataka u toku kojih je ispitivano kako neki od ekstrakcionih uslova (pH rastvora, temperatura i ultrazvuk) utiču na efikasnost ekstrakcije proteina iz tri vrste jestivih insekata, njihovu sklonost da se talože na pH 4,6 iz dobijenih ekstrakta i kakve su fizičko-hemijske karakteristike dobijenih proteinskih izolata.", title = "Proteinski izolati jestivih insekata: realnost ili utopija", pages = "2-60", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4092" }
Lujić, T.. (2020). Proteinski izolati jestivih insekata: realnost ili utopija. , 2-60. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4092
Lujić T. Proteinski izolati jestivih insekata: realnost ili utopija. 2020;:2-60. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4092 .
Lujić, Tamara, "Proteinski izolati jestivih insekata: realnost ili utopija" (2020):2-60, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4092 .