Приказ основних података о документу
Optimizacija upotrebe pululanaze iz soja Bacillus paralicheniformis 9945a u hidrolizi skroba
dc.contributor | Vujčić, Zoran | |
dc.creator | Četić, Danilo | |
dc.date.accessioned | 2020-09-30T11:10:46Z | |
dc.date.available | 2020-09-30T11:10:46Z | |
dc.date.issued | 2020 | |
dc.identifier.uri | https://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/4120 | |
dc.description.abstract | Danas gotovo svi industrijski procesi konverzije skroba u glukozu upotrebljavaju enzimsku hidrolizu umesto tradicionalne kisele metode. Glavna primena pululanaze u industriji šećera je u saharifikaciji skroba, gde se ona koristi za proizvodnju sirupa visokog sadržaja glukoze ili maltoze. U procesu saharifikacije pululanaza se najčešće koristi u kombinaciji sa glukoamilazom ili β-amilazom. Kombinovanjem pululanaze sa drugim amilotičkim enzimima povećava se kvalitet dobijenih šećernih sirupa. Kada se skrob tretira amilazom i pululanazom istovremeno se postiže značajno veća efikasnost reakcije saharifikacije. Prednost korišćenja pululanaze u procesima saharifikacije skroba potiče od činjenice da je skrob koji se koristi u industriji sačinjen od ~80 % amilopektina, polisaharida koji poseduje α-1,6 vezane grane koje amilaza ne može da hidrolizuje, a glukoamilaza hidrolizuje, iako veoma neefikasno. Takođe, smanjuje se procenat izomaltoze nastale dejstvom glukoamilaze. Cilj ovog rada je optimizacija dejstva pululanaze iz soja Bacillus paralicheniformis 9945a na efikasnost hidrolize skroba dejstvom amilaze i glukoamilaze. | sr |
dc.language.iso | sr | sr |
dc.rights | restrictedAccess | sr |
dc.subject | pululanaza | sr |
dc.subject | skrob | sr |
dc.subject | hidroliza | sr |
dc.subject | Bacillus paralicheniformis 9945a | sr |
dc.title | Optimizacija upotrebe pululanaze iz soja Bacillus paralicheniformis 9945a u hidrolizi skroba | sr |
dc.type | masterThesis | sr |
dc.rights.license | ARR | sr |
dcterms.abstract | Четић, Данило; Оптимизација употребе пулуланазе из соја Бациллус паралицхениформис 9945а у хидролизи скроба; Оптимизација употребе пулуланазе из соја Бациллус паралицхениформис 9945а у хидролизи скроба; | |
dc.rights.holder | Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet | sr |
dc.citation.spage | 1 | |
dc.citation.epage | 45 | |
dc.type.version | publishedVersion | sr |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4120 |