Ispitivanje različitih polimernih filmova za pakovanje hrane
Само за регистроване кориснике
2020
Мастер/магистарски рад (Објављена верзија)
,
Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Čovek je kroz istoriju tražio način da sačuva proizvedenu hranu. Sakupljenu hranu je solio, sušio, zamrzavao i na taj način produžavao rok upotrebe. Sa sve većim razvojem alata za sakupljanje hrane i sve većom ljudskom potrebom za njenim očuvanjem, došlo je do razvoja ambalaže i pakovanja. Prvi oblici ambalaža napravljeni su od prirodnih materijala kao što su burad, pletene torbe, korpe. Kasnije je došlo do razvoja bronzanih i gvozdenih posuda. Osnovni razlog zbog kog se teži pakovanju jeste zaštita i očuvanje proizvoda prilikom transporta. Zaštita pri skladištenju i transportu odnosi se na zaštitu od gubljenja kvaliteta i količine proizvoda kao i na zaštitu od spoljnih faktora. U zavisnosti od proizvoda, zavisi i način pakovanja. Pored zaštite i očuvanja zadatak pakovanja je da obezbedi i informacije o proizvodu.
Кључне речи:
biopolimeri / jestivi filmoviИзвор:
2020, 1-26Колекције
Институција/група
Hemijski fakultet / Faculty of ChemistryTY - THES AU - Pilčević, Katarina PY - 2020 UR - https://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/4169 AB - Čovek je kroz istoriju tražio način da sačuva proizvedenu hranu. Sakupljenu hranu je solio, sušio, zamrzavao i na taj način produžavao rok upotrebe. Sa sve većim razvojem alata za sakupljanje hrane i sve većom ljudskom potrebom za njenim očuvanjem, došlo je do razvoja ambalaže i pakovanja. Prvi oblici ambalaža napravljeni su od prirodnih materijala kao što su burad, pletene torbe, korpe. Kasnije je došlo do razvoja bronzanih i gvozdenih posuda. Osnovni razlog zbog kog se teži pakovanju jeste zaštita i očuvanje proizvoda prilikom transporta. Zaštita pri skladištenju i transportu odnosi se na zaštitu od gubljenja kvaliteta i količine proizvoda kao i na zaštitu od spoljnih faktora. U zavisnosti od proizvoda, zavisi i način pakovanja. Pored zaštite i očuvanja zadatak pakovanja je da obezbedi i informacije o proizvodu. T1 - Ispitivanje različitih polimernih filmova za pakovanje hrane SP - 1 EP - 26 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4169 ER -
@mastersthesis{ author = "Pilčević, Katarina", year = "2020", abstract = "Čovek je kroz istoriju tražio način da sačuva proizvedenu hranu. Sakupljenu hranu je solio, sušio, zamrzavao i na taj način produžavao rok upotrebe. Sa sve većim razvojem alata za sakupljanje hrane i sve većom ljudskom potrebom za njenim očuvanjem, došlo je do razvoja ambalaže i pakovanja. Prvi oblici ambalaža napravljeni su od prirodnih materijala kao što su burad, pletene torbe, korpe. Kasnije je došlo do razvoja bronzanih i gvozdenih posuda. Osnovni razlog zbog kog se teži pakovanju jeste zaštita i očuvanje proizvoda prilikom transporta. Zaštita pri skladištenju i transportu odnosi se na zaštitu od gubljenja kvaliteta i količine proizvoda kao i na zaštitu od spoljnih faktora. U zavisnosti od proizvoda, zavisi i način pakovanja. Pored zaštite i očuvanja zadatak pakovanja je da obezbedi i informacije o proizvodu.", title = "Ispitivanje različitih polimernih filmova za pakovanje hrane", pages = "1-26", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4169" }
Pilčević, K.. (2020). Ispitivanje različitih polimernih filmova za pakovanje hrane. , 1-26. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4169
Pilčević K. Ispitivanje različitih polimernih filmova za pakovanje hrane. 2020;:1-26. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4169 .
Pilčević, Katarina, "Ispitivanje različitih polimernih filmova za pakovanje hrane" (2020):1-26, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4169 .