Faculty of Chemistry Repository - Cherry
University of Belgrade - Faculty of Chemistry
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrillic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   Cherry
  • Hemijski fakultet
  • Završni radovi
  • View Item
  •   Cherry
  • Hemijski fakultet
  • Završni radovi
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Ekstrakcija i određivanje sadržaja fenolnih kiselina u smokvama

Authorized Users Only
2020
Authors
Đurđević, Milica
Contributors
Natić, Maja
Bachelor Thesis (Published version)
,
Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet
Metadata
Show full item record
Abstract
Smokva predstavlja namirnicu bogatu hranljivim materijama koja obiluje ugljenim hidratima, a siromašna je mastima, zbog čega predstavlja dobar izvor energije. Pretežno se gaji u toplim predelima. U Srbiji se uzgajaju mnoge sorte različite boje, veličine, oblika i ukusa, a plod smokve se koristi kao svež, sušen ili prerađen (džemovi). Danas smokva privlači sve veću pažnju zbog svog lekovitog svojstva. Visok sadržaj fitohemikalija (polifenola, antocijana, vitamina, karotenoida) je potvrđen u različitim sortama. Posebna pažnja se posvećuje ispitivanju sadržaja polifenola, zbog njihovog izraženog antioksidativnog dejstva. Analitički postupak za određivanje polifenolnih jedinjenja obuhvata njihovu ekstrakciju iz uzorka, odvajanje i kvantifikaciju. U ovom radu ispitivan je 21 uzorak smokve različite sorte, različitih veličina i boja, prikupljenih sa različitih područja. Ispitivanje je obuhvatilo ekstrakciju fenolnih kiselina iz uzoraka smokvi, njihovo razdvajanje i identifikaciju primenom D...ionex Ultimate 3000 UHPLC sistema sa UV detektorom (Diode Array Detector, DAD) i TSQ Quantum Access Max masenim spektrometrom koji se sastoji od detektora sa tri analizatora - trostruki kvadrupol (Triple quadrupol, QQQ) u cilju definisanja količine prisutnih različitih fenolnih kiselina u ekstraktima smokve, kao i eventualnih razlika između tamnoobojenih i svetloobojenih sorti smokvi.

Keywords:
ekstrakcija / fenolne kiseline / smokve
Source:
2020, 1-19
[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4191
URI
https://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/4191
Collections
  • Završni radovi
Institution/Community
Hemijski fakultet
TY  - THES
AU  - Đurđević, Milica
PY  - 2020
UR  - https://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/4191
AB  - Smokva predstavlja namirnicu bogatu hranljivim materijama koja obiluje ugljenim hidratima, a siromašna je mastima, zbog čega predstavlja dobar izvor energije. Pretežno se gaji u toplim predelima. U Srbiji se uzgajaju mnoge sorte različite boje, veličine, oblika i ukusa, a plod smokve se koristi kao svež, sušen ili prerađen (džemovi).
Danas smokva privlači sve veću pažnju zbog svog lekovitog svojstva. Visok sadržaj fitohemikalija (polifenola, antocijana, vitamina, karotenoida) je potvrđen u različitim sortama. Posebna pažnja se posvećuje ispitivanju sadržaja polifenola, zbog njihovog izraženog antioksidativnog dejstva. Analitički postupak za određivanje polifenolnih jedinjenja obuhvata njihovu ekstrakciju iz uzorka, odvajanje i kvantifikaciju. U ovom radu ispitivan je 21 uzorak smokve različite sorte, različitih veličina i boja, prikupljenih sa različitih područja. Ispitivanje je obuhvatilo ekstrakciju fenolnih kiselina iz uzoraka smokvi, njihovo razdvajanje i identifikaciju primenom Dionex Ultimate 3000 UHPLC sistema sa UV detektorom (Diode Array Detector, DAD) i TSQ Quantum Access Max masenim spektrometrom koji se sastoji od detektora sa tri analizatora - trostruki kvadrupol (Triple quadrupol, QQQ) u cilju definisanja količine prisutnih različitih fenolnih kiselina u ekstraktima smokve, kao i eventualnih razlika između tamnoobojenih i svetloobojenih sorti smokvi.
T1  - Ekstrakcija i određivanje sadržaja fenolnih kiselina u smokvama
SP  - 1
EP  - 19
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4191
ER  - 
@misc{
author = "Đurđević, Milica",
year = "2020",
abstract = "Smokva predstavlja namirnicu bogatu hranljivim materijama koja obiluje ugljenim hidratima, a siromašna je mastima, zbog čega predstavlja dobar izvor energije. Pretežno se gaji u toplim predelima. U Srbiji se uzgajaju mnoge sorte različite boje, veličine, oblika i ukusa, a plod smokve se koristi kao svež, sušen ili prerađen (džemovi).
Danas smokva privlači sve veću pažnju zbog svog lekovitog svojstva. Visok sadržaj fitohemikalija (polifenola, antocijana, vitamina, karotenoida) je potvrđen u različitim sortama. Posebna pažnja se posvećuje ispitivanju sadržaja polifenola, zbog njihovog izraženog antioksidativnog dejstva. Analitički postupak za određivanje polifenolnih jedinjenja obuhvata njihovu ekstrakciju iz uzorka, odvajanje i kvantifikaciju. U ovom radu ispitivan je 21 uzorak smokve različite sorte, različitih veličina i boja, prikupljenih sa različitih područja. Ispitivanje je obuhvatilo ekstrakciju fenolnih kiselina iz uzoraka smokvi, njihovo razdvajanje i identifikaciju primenom Dionex Ultimate 3000 UHPLC sistema sa UV detektorom (Diode Array Detector, DAD) i TSQ Quantum Access Max masenim spektrometrom koji se sastoji od detektora sa tri analizatora - trostruki kvadrupol (Triple quadrupol, QQQ) u cilju definisanja količine prisutnih različitih fenolnih kiselina u ekstraktima smokve, kao i eventualnih razlika između tamnoobojenih i svetloobojenih sorti smokvi.",
title = "Ekstrakcija i određivanje sadržaja fenolnih kiselina u smokvama",
pages = "1-19",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4191"
}
Đurđević, M.. (2020). Ekstrakcija i određivanje sadržaja fenolnih kiselina u smokvama. , 1-19.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4191
Đurđević M. Ekstrakcija i određivanje sadržaja fenolnih kiselina u smokvama. 2020;:1-19.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4191 .
Đurđević, Milica, "Ekstrakcija i određivanje sadržaja fenolnih kiselina u smokvama" (2020):1-19,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4191 .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About CHERRY - CHEmistry RepositoRY | Send Feedback

re3dataOpenAIRERCUB
 

 

All of DSpaceInstitutions/communitiesAuthorsTitlesSubjectsThis institutionAuthorsTitlesSubjects

Statistics

View Usage Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About CHERRY - CHEmistry RepositoRY | Send Feedback

re3dataOpenAIRERCUB