Приказ основних података о документу

dc.contributorNatić, Maja
dc.creatorĐurđević, Milica
dc.date.accessioned2020-10-15T08:10:12Z
dc.date.available2020-10-15T08:10:12Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttps://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/4191
dc.description.abstractSmokva predstavlja namirnicu bogatu hranljivim materijama koja obiluje ugljenim hidratima, a siromašna je mastima, zbog čega predstavlja dobar izvor energije. Pretežno se gaji u toplim predelima. U Srbiji se uzgajaju mnoge sorte različite boje, veličine, oblika i ukusa, a plod smokve se koristi kao svež, sušen ili prerađen (džemovi). Danas smokva privlači sve veću pažnju zbog svog lekovitog svojstva. Visok sadržaj fitohemikalija (polifenola, antocijana, vitamina, karotenoida) je potvrđen u različitim sortama. Posebna pažnja se posvećuje ispitivanju sadržaja polifenola, zbog njihovog izraženog antioksidativnog dejstva. Analitički postupak za određivanje polifenolnih jedinjenja obuhvata njihovu ekstrakciju iz uzorka, odvajanje i kvantifikaciju. U ovom radu ispitivan je 21 uzorak smokve različite sorte, različitih veličina i boja, prikupljenih sa različitih područja. Ispitivanje je obuhvatilo ekstrakciju fenolnih kiselina iz uzoraka smokvi, njihovo razdvajanje i identifikaciju primenom Dionex Ultimate 3000 UHPLC sistema sa UV detektorom (Diode Array Detector, DAD) i TSQ Quantum Access Max masenim spektrometrom koji se sastoji od detektora sa tri analizatora - trostruki kvadrupol (Triple quadrupol, QQQ) u cilju definisanja količine prisutnih različitih fenolnih kiselina u ekstraktima smokve, kao i eventualnih razlika između tamnoobojenih i svetloobojenih sorti smokvi.sr
dc.language.isosrsr
dc.rightsrestrictedAccesssr
dc.subjectekstrakcijasr
dc.subjectfenolne kiselinesr
dc.subjectsmokvesr
dc.titleEkstrakcija i određivanje sadržaja fenolnih kiselina u smokvamasr
dc.typebachelorThesissr
dc.rights.licenseARRsr
dcterms.abstractЂурђевић, Милица; Екстракција и одређивање садржаја фенолних киселина у смоквама; Екстракција и одређивање садржаја фенолних киселина у смоквама;
dc.rights.holderUniverzitet u Beogradu - Hemijski fakultetsr
dc.citation.spage1
dc.citation.epage19
dc.type.versionpublishedVersionsr
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4191


Документи

Thumbnail
Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу