Faculty of Chemistry Repository - Cherry
University of Belgrade - Faculty of Chemistry
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrillic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   Cherry
  • Hemijski fakultet
  • Master radovi
  • View Item
  •   Cherry
  • Hemijski fakultet
  • Master radovi
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Analiza transglikozidazne aktivnosti α-amilaze iz soja Bacillus paralicheniformis 9945a sa tačkastom mutacijom H235E

Authorized Users Only
2020
Authors
Stojanović, Stevan
Contributors
Vujčić, Zoran
Master Thesis (Published version)
,
Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet
Metadata
Show full item record
Abstract
U poslednje vreme, usled porasta potražnje za zdravijim i ekološki prihvatljivijim izvorima hrane, javila se potreba za oligosaharidnim dodacima ishrani, zbog njihovih prebiotskih i bioprezervativnih svojstava. Oligosaharidi, kao grupa jedinjenja koja se često koristi u ove svrhe, se definišu kao oligomeri monosaharida sa od dve do deset monosaharidnih jedinica. Prebiotski oligosaharidi su nekarcinogeni, nesvarljivi i niske kalorijske vrednosti, i imaju ulogu u stimulisanju rasta zdrave crevne mikroflore. Oligosaharidi igraju veliku ulogu kao sastojci koji mogu da menjaju manje zdrave i isplative sastojke na bazi masnih kiselina, derivata šećera i antioksidanasa. Usled potrebe za povećanom proizvodnjom, pojavila se i potreba za efikasnijim sintetičkim putevima dobijanja oligosaharida. Enzimi, kao prirodni katalizatori su našli primenu u ovom polju industrije, pre svega glikozil-transferaze i transglikozidaze. Razlika između ove dve grupe enzima je u tome što je kod glikozil-transferaza... neophodan aktivirani supstrat, što kod transglikozidaza nije slučaj. S obzirom da neke glikozid hidrolaze mogu da se ponašaju kao i transglikozidaze, u α-amilazu iz bakterije Bacillus paralicheniformis je uvedena tačkasta mutacija H235E u cilju povećanja transglikozidazne, a smanjivanja glikozid hidrolazne aktivnosti.

Keywords:
α-amilaze / Bacillus paralicheniformis / tačkasta mutacija H235E
Source:
2020, 5-41
[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4220
URI
https://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/4220
Collections
  • Master radovi
Institution/Community
Hemijski fakultet
TY  - THES
AU  - Stojanović, Stevan
PY  - 2020
UR  - https://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/4220
AB  - U poslednje vreme, usled porasta potražnje za zdravijim i ekološki prihvatljivijim izvorima hrane, javila se potreba za oligosaharidnim dodacima ishrani, zbog njihovih prebiotskih i bioprezervativnih svojstava. Oligosaharidi, kao grupa jedinjenja koja se često koristi u ove svrhe, se definišu kao oligomeri monosaharida sa od dve do deset monosaharidnih jedinica. Prebiotski oligosaharidi su nekarcinogeni, nesvarljivi i niske kalorijske vrednosti, i imaju ulogu u stimulisanju rasta zdrave crevne mikroflore. Oligosaharidi igraju veliku ulogu kao sastojci koji mogu da menjaju manje zdrave i isplative sastojke na bazi masnih kiselina, derivata šećera i antioksidanasa. Usled potrebe za povećanom proizvodnjom, pojavila se i potreba za efikasnijim sintetičkim putevima dobijanja oligosaharida. Enzimi, kao prirodni katalizatori su našli primenu u ovom polju industrije, pre svega glikozil-transferaze i transglikozidaze. Razlika između ove dve grupe enzima je u tome što je kod glikozil-transferaza neophodan aktivirani supstrat, što kod transglikozidaza nije slučaj. S obzirom da neke glikozid hidrolaze mogu da se ponašaju kao i transglikozidaze, u α-amilazu iz bakterije Bacillus paralicheniformis je uvedena tačkasta mutacija H235E u cilju povećanja transglikozidazne, a smanjivanja glikozid hidrolazne aktivnosti.
T1  - Analiza transglikozidazne aktivnosti α-amilaze iz soja Bacillus paralicheniformis 9945a sa tačkastom mutacijom H235E
SP  - 5
EP  - 41
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4220
ER  - 
@mastersthesis{
author = "Stojanović, Stevan",
year = "2020",
abstract = "U poslednje vreme, usled porasta potražnje za zdravijim i ekološki prihvatljivijim izvorima hrane, javila se potreba za oligosaharidnim dodacima ishrani, zbog njihovih prebiotskih i bioprezervativnih svojstava. Oligosaharidi, kao grupa jedinjenja koja se često koristi u ove svrhe, se definišu kao oligomeri monosaharida sa od dve do deset monosaharidnih jedinica. Prebiotski oligosaharidi su nekarcinogeni, nesvarljivi i niske kalorijske vrednosti, i imaju ulogu u stimulisanju rasta zdrave crevne mikroflore. Oligosaharidi igraju veliku ulogu kao sastojci koji mogu da menjaju manje zdrave i isplative sastojke na bazi masnih kiselina, derivata šećera i antioksidanasa. Usled potrebe za povećanom proizvodnjom, pojavila se i potreba za efikasnijim sintetičkim putevima dobijanja oligosaharida. Enzimi, kao prirodni katalizatori su našli primenu u ovom polju industrije, pre svega glikozil-transferaze i transglikozidaze. Razlika između ove dve grupe enzima je u tome što je kod glikozil-transferaza neophodan aktivirani supstrat, što kod transglikozidaza nije slučaj. S obzirom da neke glikozid hidrolaze mogu da se ponašaju kao i transglikozidaze, u α-amilazu iz bakterije Bacillus paralicheniformis je uvedena tačkasta mutacija H235E u cilju povećanja transglikozidazne, a smanjivanja glikozid hidrolazne aktivnosti.",
title = "Analiza transglikozidazne aktivnosti α-amilaze iz soja Bacillus paralicheniformis 9945a sa tačkastom mutacijom H235E",
pages = "5-41",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4220"
}
Stojanović, S.. (2020). Analiza transglikozidazne aktivnosti α-amilaze iz soja Bacillus paralicheniformis 9945a sa tačkastom mutacijom H235E. , 5-41.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4220
Stojanović S. Analiza transglikozidazne aktivnosti α-amilaze iz soja Bacillus paralicheniformis 9945a sa tačkastom mutacijom H235E. 2020;:5-41.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4220 .
Stojanović, Stevan, "Analiza transglikozidazne aktivnosti α-amilaze iz soja Bacillus paralicheniformis 9945a sa tačkastom mutacijom H235E" (2020):5-41,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4220 .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About CHERRY - CHEmistry RepositoRY | Send Feedback

re3dataOpenAIRERCUB
 

 

All of DSpaceInstitutions/communitiesAuthorsTitlesSubjectsThis institutionAuthorsTitlesSubjects

Statistics

View Usage Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About CHERRY - CHEmistry RepositoRY | Send Feedback

re3dataOpenAIRERCUB