Analiza transglikozidazne aktivnosti α-amilaze iz soja Bacillus paralicheniformis 9945a sa tačkastom mutacijom H235E
Authorized Users Only
2020
Master Thesis (Published version)
,
Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet
Metadata
Show full item recordAbstract
U poslednje vreme, usled porasta potražnje za zdravijim i ekološki prihvatljivijim izvorima hrane, javila se potreba za oligosaharidnim dodacima ishrani, zbog njihovih prebiotskih i bioprezervativnih svojstava. Oligosaharidi, kao grupa jedinjenja koja se često koristi u ove svrhe, se definišu kao oligomeri monosaharida sa od dve do deset monosaharidnih jedinica. Prebiotski oligosaharidi su nekarcinogeni, nesvarljivi i niske kalorijske vrednosti, i imaju ulogu u stimulisanju rasta zdrave crevne mikroflore. Oligosaharidi igraju veliku ulogu kao sastojci koji mogu da menjaju manje zdrave i isplative sastojke na bazi masnih kiselina, derivata šećera i antioksidanasa. Usled potrebe za povećanom proizvodnjom, pojavila se i potreba za efikasnijim sintetičkim putevima dobijanja oligosaharida. Enzimi, kao prirodni katalizatori su našli primenu u ovom polju industrije, pre svega glikozil-transferaze i transglikozidaze. Razlika između ove dve grupe enzima je u tome što je kod glikozil-transferaza... neophodan aktivirani supstrat, što kod transglikozidaza nije slučaj. S obzirom da neke glikozid hidrolaze mogu da se ponašaju kao i transglikozidaze, u α-amilazu iz bakterije Bacillus paralicheniformis je uvedena tačkasta mutacija H235E u cilju povećanja transglikozidazne, a smanjivanja glikozid hidrolazne aktivnosti.
Keywords:
α-amilaze / Bacillus paralicheniformis / tačkasta mutacija H235ESource:
2020, 5-41Collections
Institution/Community
Hemijski fakultet / Faculty of ChemistryTY - THES AU - Stojanović, Stevan PY - 2020 UR - https://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/4220 AB - U poslednje vreme, usled porasta potražnje za zdravijim i ekološki prihvatljivijim izvorima hrane, javila se potreba za oligosaharidnim dodacima ishrani, zbog njihovih prebiotskih i bioprezervativnih svojstava. Oligosaharidi, kao grupa jedinjenja koja se često koristi u ove svrhe, se definišu kao oligomeri monosaharida sa od dve do deset monosaharidnih jedinica. Prebiotski oligosaharidi su nekarcinogeni, nesvarljivi i niske kalorijske vrednosti, i imaju ulogu u stimulisanju rasta zdrave crevne mikroflore. Oligosaharidi igraju veliku ulogu kao sastojci koji mogu da menjaju manje zdrave i isplative sastojke na bazi masnih kiselina, derivata šećera i antioksidanasa. Usled potrebe za povećanom proizvodnjom, pojavila se i potreba za efikasnijim sintetičkim putevima dobijanja oligosaharida. Enzimi, kao prirodni katalizatori su našli primenu u ovom polju industrije, pre svega glikozil-transferaze i transglikozidaze. Razlika između ove dve grupe enzima je u tome što je kod glikozil-transferaza neophodan aktivirani supstrat, što kod transglikozidaza nije slučaj. S obzirom da neke glikozid hidrolaze mogu da se ponašaju kao i transglikozidaze, u α-amilazu iz bakterije Bacillus paralicheniformis je uvedena tačkasta mutacija H235E u cilju povećanja transglikozidazne, a smanjivanja glikozid hidrolazne aktivnosti. T1 - Analiza transglikozidazne aktivnosti α-amilaze iz soja Bacillus paralicheniformis 9945a sa tačkastom mutacijom H235E SP - 5 EP - 41 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4220 ER -
@mastersthesis{ author = "Stojanović, Stevan", year = "2020", abstract = "U poslednje vreme, usled porasta potražnje za zdravijim i ekološki prihvatljivijim izvorima hrane, javila se potreba za oligosaharidnim dodacima ishrani, zbog njihovih prebiotskih i bioprezervativnih svojstava. Oligosaharidi, kao grupa jedinjenja koja se često koristi u ove svrhe, se definišu kao oligomeri monosaharida sa od dve do deset monosaharidnih jedinica. Prebiotski oligosaharidi su nekarcinogeni, nesvarljivi i niske kalorijske vrednosti, i imaju ulogu u stimulisanju rasta zdrave crevne mikroflore. Oligosaharidi igraju veliku ulogu kao sastojci koji mogu da menjaju manje zdrave i isplative sastojke na bazi masnih kiselina, derivata šećera i antioksidanasa. Usled potrebe za povećanom proizvodnjom, pojavila se i potreba za efikasnijim sintetičkim putevima dobijanja oligosaharida. Enzimi, kao prirodni katalizatori su našli primenu u ovom polju industrije, pre svega glikozil-transferaze i transglikozidaze. Razlika između ove dve grupe enzima je u tome što je kod glikozil-transferaza neophodan aktivirani supstrat, što kod transglikozidaza nije slučaj. S obzirom da neke glikozid hidrolaze mogu da se ponašaju kao i transglikozidaze, u α-amilazu iz bakterije Bacillus paralicheniformis je uvedena tačkasta mutacija H235E u cilju povećanja transglikozidazne, a smanjivanja glikozid hidrolazne aktivnosti.", title = "Analiza transglikozidazne aktivnosti α-amilaze iz soja Bacillus paralicheniformis 9945a sa tačkastom mutacijom H235E", pages = "5-41", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4220" }
Stojanović, S.. (2020). Analiza transglikozidazne aktivnosti α-amilaze iz soja Bacillus paralicheniformis 9945a sa tačkastom mutacijom H235E. , 5-41. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4220
Stojanović S. Analiza transglikozidazne aktivnosti α-amilaze iz soja Bacillus paralicheniformis 9945a sa tačkastom mutacijom H235E. 2020;:5-41. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4220 .
Stojanović, Stevan, "Analiza transglikozidazne aktivnosti α-amilaze iz soja Bacillus paralicheniformis 9945a sa tačkastom mutacijom H235E" (2020):5-41, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4220 .