Faculty of Chemistry Repository - Cherry
University of Belgrade - Faculty of Chemistry
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrilic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   Faculty of Chemistry Repository - Cherry
  • Hemijski fakultet
  • Master radovi
  • View Item
  •   Faculty of Chemistry Repository - Cherry
  • Hemijski fakultet
  • Master radovi
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Optimizacija HPTLC metode za određivanje profila šećera u medu i odabranim šećernim sirupima

Authorized Users Only
2020
Authors
Rosić, Anđelka M.
Contributors
Milojković-Opsenica, Dušanka
Master Thesis (Published version)
,
Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet
Metadata
Show full item record
Abstract
Med je prirodan pčelinji proizvod, široko korišćen u ljudskoj ishrani. Najvećim delom sastoji se od ugljenih hidrata, primarno fruktoze i glukoze, a zatim maltoze, saharoze i drugih oligosaharida u daleko manjem udelu. Zbog svoje visoke nutritivne vrednosti, lekovitih svojstava kao i relativno visoke cene med je često predmet falsifikovanja. U med se neretko dodaju šećerni sirupi ili jeftiniji med, nižeg kvaliteta. Takođe se često vrši neadekvatno deklarisanje, a sve u cilju jeftinije proizvodnje i većeg profita. Brojne analitičke metode, kao što su hromatografske, spektroskopske, izotopske i elektrohemijske su razvijene za detekciju supstanci koje se dodaju i narušavaju kvalitet meda. Cilj ovog rada bila je optimizacija HPTLC metoda za određivanje profila šećera meda i nekih sirupa koji se dodaju u med prilikom njegovog falsifikovanja. Metod je zasvovan na dobijanju karakterističnih obrazaca koji se mogu koristiti za prepoznavanje uzoraka. Ceo hromatogram se tretira kao jedinstveni mu...ltivarijantni otisak prsta, bez identifikacije pojedinačnih pikova. Ovaj indirektni pristup, zajedno sa obradom slike, mogao bi da obezbedi pouzdan metod za detekciju prisustva i tipa dodataka, odnosno potvrdu autentičnosti meda. Dobijeni hromatogrami šećernih sirupa pokazali su da neke od razdvojenih zona mogu biti iskorišćene kao markeri za određivanje autentičnosti meda. Glavne prednosti razvijenog HPTLC metoda su efikasnost sa malim količinama uzorka (0,5-2,0 μL), istovremena analiza većeg broja uzoraka (do 8 na 10×10 cm pločici), mala potrošnja rastvarača (5-10 mL) i kratko vreme trajanja analize (15-25 min). Ovi preliminarni rezultati pokazuju potencijal za razvoj jednostavnog, ekonomičnog, efikasnog i ekološki prihvatljivog metoda za potvrdu autentičnosti meda.

Keywords:
med / sirupi / šećerni profil / autentičnost / HPTLC
Source:
2020, 1-33
[ Google Scholar ]
URI
http://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/4225
Collections
  • Master radovi
Institution
Hemijski fakultet

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About CHERRY - CHEmistry RepositoRY | Send Feedback

OpenAIRERCUB
 

 

All of DSpaceInstitutionsAuthorsTitlesSubjectsThis institutionAuthorsTitlesSubjects

Statistics

View Usage Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About CHERRY - CHEmistry RepositoRY | Send Feedback

OpenAIRERCUB