Show simple item record

dc.contributorMilojković-Opsenica, Dušanka
dc.creatorRosić, Anđelka M.
dc.date.accessioned2020-10-23T10:50:30Z
dc.date.available2020-10-23T10:50:30Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttps://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/4225
dc.description.abstractMed je prirodan pčelinji proizvod, široko korišćen u ljudskoj ishrani. Najvećim delom sastoji se od ugljenih hidrata, primarno fruktoze i glukoze, a zatim maltoze, saharoze i drugih oligosaharida u daleko manjem udelu. Zbog svoje visoke nutritivne vrednosti, lekovitih svojstava kao i relativno visoke cene med je često predmet falsifikovanja. U med se neretko dodaju šećerni sirupi ili jeftiniji med, nižeg kvaliteta. Takođe se često vrši neadekvatno deklarisanje, a sve u cilju jeftinije proizvodnje i većeg profita. Brojne analitičke metode, kao što su hromatografske, spektroskopske, izotopske i elektrohemijske su razvijene za detekciju supstanci koje se dodaju i narušavaju kvalitet meda. Cilj ovog rada bila je optimizacija HPTLC metoda za određivanje profila šećera meda i nekih sirupa koji se dodaju u med prilikom njegovog falsifikovanja. Metod je zasvovan na dobijanju karakterističnih obrazaca koji se mogu koristiti za prepoznavanje uzoraka. Ceo hromatogram se tretira kao jedinstveni multivarijantni otisak prsta, bez identifikacije pojedinačnih pikova. Ovaj indirektni pristup, zajedno sa obradom slike, mogao bi da obezbedi pouzdan metod za detekciju prisustva i tipa dodataka, odnosno potvrdu autentičnosti meda. Dobijeni hromatogrami šećernih sirupa pokazali su da neke od razdvojenih zona mogu biti iskorišćene kao markeri za određivanje autentičnosti meda. Glavne prednosti razvijenog HPTLC metoda su efikasnost sa malim količinama uzorka (0,5-2,0 μL), istovremena analiza većeg broja uzoraka (do 8 na 10×10 cm pločici), mala potrošnja rastvarača (5-10 mL) i kratko vreme trajanja analize (15-25 min). Ovi preliminarni rezultati pokazuju potencijal za razvoj jednostavnog, ekonomičnog, efikasnog i ekološki prihvatljivog metoda za potvrdu autentičnosti meda.sr
dc.language.isosrsr
dc.rightsrestrictedAccesssr
dc.subjectmedsr
dc.subjectsirupisr
dc.subjectšećerni profilsr
dc.subjectautentičnostsr
dc.subjectHPTLCsr
dc.titleOptimizacija HPTLC metode za određivanje profila šećera u medu i odabranim šećernim sirupimasr
dc.typemasterThesissr
dc.rights.licenseARRsr
dcterms.abstractРосић, Aнђелка М.; Оптимизација ХПТЛЦ методе за одређивање профила шећера у меду и одабраним шећерним сирупима; Оптимизација ХПТЛЦ методе за одређивање профила шећера у меду и одабраним шећерним сирупима;
dc.rights.holderUniverzitet u Beogradu - Hemijski fakultetsr
dc.citation.spage1
dc.citation.epage33
dc.type.versionpublishedVersionsr
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4225


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record