Faculty of Chemistry Repository - Cherry
University of Belgrade - Faculty of Chemistry
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrilic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   Faculty of Chemistry Repository - Cherry
  • Hemijski fakultet
  • Završni radovi
  • View Item
  •   Faculty of Chemistry Repository - Cherry
  • Hemijski fakultet
  • Završni radovi
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Uporedna analiza hemijskog sastava anisa i zvezdastog anisa

Authorized Users Only
2020
Authors
Filipović, Ljupka
Contributors
Tešević, Vele
Bachelor Thesis (Published version)
,
Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet
Metadata
Show full item record
Abstract
Anis (Pimpinella anisum L.) i zvezdasti anis (Illicium verum) su aromatične začinske biljke koje se od davnina koriste u ishrani i narodnoj medicini. Kako bi zbog prisustva raznih fenolnih i jedinjenja terpenske strukture ove biljke mogle biti značajan resurs biološki aktivnih jedinjenja, vršena je uporedna analiza njihovog hemijskog sastava, sa ciljem da se utvrde mogućnosti ovih biljnih vrsta kao komercijalno isplative sirovine. Poseban akcenat stavljen je na određivanje sastava vodenih ekstrakta, koji predstavljaju otpad pri proizvodnji etarskih ulja. Etarska ulja su izolovana postupkom hidrodestilacije, a njihov sastav je određivan upotrebom gasne-hromatografije sa maseno-spektrometrijskom detekcijom. Kod obe biljke dominantna komponenta bio je trans-anetol, sa ~95%. U procentu većem od 1%, kod anisa su nađeni i γ-himahalen (2,6%) i trans-pseudo-izoeugenil-2-metil butirat (1,1%), a kod zvezdastog anisa limonen (2,7%) i metil-kavikol (1,3%). Polifenolni sastav je određivan iz liofi...lizovanih vodenih ekstrakta kombinacijom tečne hromatografije i masene spektrometrije. Ekstrakti obe biljke sadržali su hidroksicimetnu i hidroksibenzoevu kiselinu i njihove derivate kao i glikozide flavona i flavonola.U uzorku zvezdastog anisa pronađeni su i flavan-3-oli. Dalja istraživanja bi trebalo usmeriti ka primeni postdestilacionih ostataka u prehrambenoj industriji i poljoprivredi.

Keywords:
anis / zvezdasti anis / etarsko ulje / GC-MS / fenolna jedinjenja / LC-DAD-MS
Source:
2020, 1-21
[ Google Scholar ]
URI
http://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/4244
Collections
  • Završni radovi
Institution
Hemijski fakultet

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About CHERRY - CHEmistry RepositoRY | Send Feedback

OpenAIRERCUB
 

 

All of DSpaceInstitutionsAuthorsTitlesSubjectsThis institutionAuthorsTitlesSubjects

Statistics

View Usage Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About CHERRY - CHEmistry RepositoRY | Send Feedback

OpenAIRERCUB