Uporedna analiza hemijskog sastava anisa i zvezdastog anisa
Само за регистроване кориснике
2020
Дипломски рад (Објављена верзија)
,
Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Anis (Pimpinella anisum L.) i zvezdasti anis (Illicium verum) su aromatične začinske biljke koje se od davnina koriste u ishrani i narodnoj medicini. Kako bi zbog prisustva raznih fenolnih i jedinjenja terpenske strukture ove biljke mogle biti značajan resurs biološki aktivnih jedinjenja, vršena je uporedna analiza njihovog hemijskog sastava, sa ciljem da se utvrde mogućnosti ovih biljnih vrsta kao komercijalno isplative sirovine. Poseban akcenat stavljen je na određivanje sastava vodenih ekstrakta, koji predstavljaju otpad pri proizvodnji etarskih ulja.
Etarska ulja su izolovana postupkom hidrodestilacije, a njihov sastav je određivan upotrebom gasne-hromatografije sa maseno-spektrometrijskom detekcijom. Kod obe biljke dominantna komponenta bio je trans-anetol, sa ~95%. U procentu većem od 1%, kod anisa su nađeni i γ-himahalen (2,6%) i trans-pseudo-izoeugenil-2-metil butirat (1,1%), a kod zvezdastog anisa limonen (2,7%) i metil-kavikol (1,3%). Polifenolni sastav je određivan iz liofi...lizovanih vodenih ekstrakta kombinacijom tečne hromatografije i masene spektrometrije. Ekstrakti obe biljke sadržali su hidroksicimetnu i hidroksibenzoevu kiselinu i njihove derivate kao i glikozide flavona i flavonola.U uzorku zvezdastog anisa pronađeni su i flavan-3-oli. Dalja istraživanja bi trebalo usmeriti ka primeni postdestilacionih ostataka u prehrambenoj industriji i poljoprivredi.
Кључне речи:
anis / zvezdasti anis / etarsko ulje / GC-MS / fenolna jedinjenja / LC-DAD-MSИзвор:
2020, 1-21Колекције
Институција/група
Hemijski fakultet / Faculty of ChemistryTY - THES AU - Filipović, Ljupka PY - 2020 UR - https://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/4244 AB - Anis (Pimpinella anisum L.) i zvezdasti anis (Illicium verum) su aromatične začinske biljke koje se od davnina koriste u ishrani i narodnoj medicini. Kako bi zbog prisustva raznih fenolnih i jedinjenja terpenske strukture ove biljke mogle biti značajan resurs biološki aktivnih jedinjenja, vršena je uporedna analiza njihovog hemijskog sastava, sa ciljem da se utvrde mogućnosti ovih biljnih vrsta kao komercijalno isplative sirovine. Poseban akcenat stavljen je na određivanje sastava vodenih ekstrakta, koji predstavljaju otpad pri proizvodnji etarskih ulja. Etarska ulja su izolovana postupkom hidrodestilacije, a njihov sastav je određivan upotrebom gasne-hromatografije sa maseno-spektrometrijskom detekcijom. Kod obe biljke dominantna komponenta bio je trans-anetol, sa ~95%. U procentu većem od 1%, kod anisa su nađeni i γ-himahalen (2,6%) i trans-pseudo-izoeugenil-2-metil butirat (1,1%), a kod zvezdastog anisa limonen (2,7%) i metil-kavikol (1,3%). Polifenolni sastav je određivan iz liofilizovanih vodenih ekstrakta kombinacijom tečne hromatografije i masene spektrometrije. Ekstrakti obe biljke sadržali su hidroksicimetnu i hidroksibenzoevu kiselinu i njihove derivate kao i glikozide flavona i flavonola.U uzorku zvezdastog anisa pronađeni su i flavan-3-oli. Dalja istraživanja bi trebalo usmeriti ka primeni postdestilacionih ostataka u prehrambenoj industriji i poljoprivredi. T1 - Uporedna analiza hemijskog sastava anisa i zvezdastog anisa SP - 1 EP - 21 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4244 ER -
@misc{ author = "Filipović, Ljupka", year = "2020", abstract = "Anis (Pimpinella anisum L.) i zvezdasti anis (Illicium verum) su aromatične začinske biljke koje se od davnina koriste u ishrani i narodnoj medicini. Kako bi zbog prisustva raznih fenolnih i jedinjenja terpenske strukture ove biljke mogle biti značajan resurs biološki aktivnih jedinjenja, vršena je uporedna analiza njihovog hemijskog sastava, sa ciljem da se utvrde mogućnosti ovih biljnih vrsta kao komercijalno isplative sirovine. Poseban akcenat stavljen je na određivanje sastava vodenih ekstrakta, koji predstavljaju otpad pri proizvodnji etarskih ulja. Etarska ulja su izolovana postupkom hidrodestilacije, a njihov sastav je određivan upotrebom gasne-hromatografije sa maseno-spektrometrijskom detekcijom. Kod obe biljke dominantna komponenta bio je trans-anetol, sa ~95%. U procentu većem od 1%, kod anisa su nađeni i γ-himahalen (2,6%) i trans-pseudo-izoeugenil-2-metil butirat (1,1%), a kod zvezdastog anisa limonen (2,7%) i metil-kavikol (1,3%). Polifenolni sastav je određivan iz liofilizovanih vodenih ekstrakta kombinacijom tečne hromatografije i masene spektrometrije. Ekstrakti obe biljke sadržali su hidroksicimetnu i hidroksibenzoevu kiselinu i njihove derivate kao i glikozide flavona i flavonola.U uzorku zvezdastog anisa pronađeni su i flavan-3-oli. Dalja istraživanja bi trebalo usmeriti ka primeni postdestilacionih ostataka u prehrambenoj industriji i poljoprivredi.", title = "Uporedna analiza hemijskog sastava anisa i zvezdastog anisa", pages = "1-21", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4244" }
Filipović, L.. (2020). Uporedna analiza hemijskog sastava anisa i zvezdastog anisa. , 1-21. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4244
Filipović L. Uporedna analiza hemijskog sastava anisa i zvezdastog anisa. 2020;:1-21. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4244 .
Filipović, Ljupka, "Uporedna analiza hemijskog sastava anisa i zvezdastog anisa" (2020):1-21, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4244 .