Ispitivanje potencijala polisaharida levana bakterije B. licheniformis NS032 za inkapsulaciju proteina
Authorized Users Only
2020
Bachelor Thesis (Published version)

Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet
Metadata
Show full item recordAbstract
Mikrobni egzopolisaharidi privlače pažnju istraživača kao održivi materijali pogodni za raznovrsnu industrijsku i medicinsku primenu. Biodegradabilnost, biokompatibilnost i netoksičnost su najvažnije osobine ovih prirodnih polimera što im uz strukturnu raznovrsnost i mogućnost modifikacije fizičkim i hemijskim metodama daje prednost u odnosu na petrohemijski dobijene polimere.
Levan (β-2,6 fruktan), proizvod životne aktivnosti različitih bakterija, izdvaja se među mikrobnim polisaharidima zbog sposobnosti samosastavljanja i gradjenja nanočestica u vodenim rastvorima kao i potencijalne primene u sistemima za dostavu kao nosač za proteine ili nepolarne bioaktivne supstance.
U ovom diplomskom radu ispitivan je potencijal levana bakterije B.licheniformis NS032 za inkapsulaciju proteina. U tom cilju bilo je potrebno rešiti sledeće zadatke:
1. Proizvesti visokomolekulski levan fermentacijom na podlozi sa saharozom;
2. Ispitati kapacitet levana za inkapsulaciju bovin serum albumina (BSA) ...kao model proteina.