Приказ основних података о документу
Antioksidacione osobine alkalnih i kiselih hidrolizata pektina dunje (Cydonia oblonga)
dc.contributor | Beškoski, Vladimir | |
dc.creator | Jović, Milica | |
dc.date.accessioned | 2021-03-23T10:58:14Z | |
dc.date.available | 2021-03-23T10:58:14Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.uri | https://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/4342 | |
dc.description.abstract | Termin pektin se odnosi na strukturno najsloženiju porodicu polisaharida u prirodi. Nalazi se u ćelijskom zidu biljaka. Jako je značajan po svojoj sposobnosti da poboljša kvalitet hrane. Njegova izvanredna struktura i svojstva su doprinela da se dosta koristi kao stabilizator i zgušnjivač. Prvo pominjanje pektina je u jednom Engleskom članku 1750. godine o pripremi želea od jabuka. Francuski hemičar i farmaceut, Henri Braconnot je 1825. god. izolovao i opisao ovo jedinjenje. Kada govorimo o komercijalnoj proizvodnji, 1930-ih godina Hermann Herbstherith je pisao o mogućoj upotrebi jabukovih komina koje su se odbacivale kao nusproizvod u proizvodnji voćnog soka. Naziv pektin potiče od grčke reći „pektos“, što znači čvrst i tvrd i ukazuje na sposobnost pektina da formira hidrogel. Sadržaj pektina varira u zavisnosti od izvora biljnog materijala. Postoji nekoliko nusproizvoda poljoprivredne i prehrambene industrije koje imaju visok sadržaj pektina: komine od jabuka, šećerna repa, suncokret itd. Pektin je jako bitan u ljudskoj ishrani jer predstavlja prebiotsko i rastvorljivo dijetetsko vlakno, deluje tako što smanjuje koncentracuju glukoze u krvi, koncentraciju LDL holesterola, imunostimulišuće i antikancerogeno. Cilj ovog završnog rada je bilo ispitivanje antioksidativnih osobina kiselih i alkalih hidrolizata pektina iz kore i pulpe dunje. | sr |
dc.language.iso | sr | sr |
dc.rights | restrictedAccess | sr |
dc.subject | hidrolizati | sr |
dc.subject | Cydonia oblonga | sr |
dc.subject | pektin | sr |
dc.subject | dunja | sr |
dc.title | Antioksidacione osobine alkalnih i kiselih hidrolizata pektina dunje (Cydonia oblonga) | sr |
dc.type | bachelorThesis | sr |
dc.rights.license | ARR | sr |
dcterms.abstract | Јовић, Милица; | |
dc.rights.holder | Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet | sr |
dc.citation.spage | 1 | |
dc.citation.epage | 42 | |
dc.type.version | publishedVersion | sr |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4342 |