Приказ основних података о документу

dc.contributorBeškoski, Vladimir
dc.creatorJović, Milica
dc.date.accessioned2021-03-23T10:58:14Z
dc.date.available2021-03-23T10:58:14Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/4342
dc.description.abstractTermin pektin se odnosi na strukturno najsloženiju porodicu polisaharida u prirodi. Nalazi se u ćelijskom zidu biljaka. Jako je značajan po svojoj sposobnosti da poboljša kvalitet hrane. Njegova izvanredna struktura i svojstva su doprinela da se dosta koristi kao stabilizator i zgušnjivač. Prvo pominjanje pektina je u jednom Engleskom članku 1750. godine o pripremi želea od jabuka. Francuski hemičar i farmaceut, Henri Braconnot je 1825. god. izolovao i opisao ovo jedinjenje. Kada govorimo o komercijalnoj proizvodnji, 1930-ih godina Hermann Herbstherith je pisao o mogućoj upotrebi jabukovih komina koje su se odbacivale kao nusproizvod u proizvodnji voćnog soka. Naziv pektin potiče od grčke reći „pektos“, što znači čvrst i tvrd i ukazuje na sposobnost pektina da formira hidrogel. Sadržaj pektina varira u zavisnosti od izvora biljnog materijala. Postoji nekoliko nusproizvoda poljoprivredne i prehrambene industrije koje imaju visok sadržaj pektina: komine od jabuka, šećerna repa, suncokret itd. Pektin je jako bitan u ljudskoj ishrani jer predstavlja prebiotsko i rastvorljivo dijetetsko vlakno, deluje tako što smanjuje koncentracuju glukoze u krvi, koncentraciju LDL holesterola, imunostimulišuće i antikancerogeno. Cilj ovog završnog rada je bilo ispitivanje antioksidativnih osobina kiselih i alkalih hidrolizata pektina iz kore i pulpe dunje.sr
dc.language.isosrsr
dc.rightsrestrictedAccesssr
dc.subjecthidrolizatisr
dc.subjectCydonia oblongasr
dc.subjectpektinsr
dc.subjectdunjasr
dc.titleAntioksidacione osobine alkalnih i kiselih hidrolizata pektina dunje (Cydonia oblonga)sr
dc.typebachelorThesissr
dc.rights.licenseARRsr
dcterms.abstractЈовић, Милица;
dc.rights.holderUniverzitet u Beogradu - Hemijski fakultetsr
dc.citation.spage1
dc.citation.epage42
dc.type.versionpublishedVersionsr
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4342


Документи

Thumbnail
Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу