Приказ основних података о документу

Correlation of physico-chemical parameters and phytochemical profile of honeydew honeys with their botanical origin

dc.contributor.advisorTrifković, Jelena
dc.contributor.otherMilojković-Opsenica, Dušanka
dc.contributor.otherTešić, Živoslav Lj.
dc.contributor.otherBeškoski, Vladimir
dc.contributor.otherLušić, Dražen
dc.creatorVasić, Vesna
dc.date.accessioned2021-04-22T12:23:39Z
dc.date.available2021-04-22T12:23:39Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttp://eteze.bg.ac.rs/application/showtheses?thesesId=7693
dc.identifier.urihttps://fedorabg.bg.ac.rs/fedora/get/o:22892/bdef:Content/download
dc.identifier.urihttp://vbs.rs/scripts/cobiss?command=DISPLAY&base=70036&RID=24330249
dc.identifier.urihttps://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/17613
dc.identifier.urihttps://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/4376
dc.description.abstractPredmet istraživanja doktorske disertacije bilo je određivanje fizičko-hemijskih parametara ifitohemijskog profila medljikovaca u cilju definisanja biljnog porekla ove specifične vrste meda.Na osnovu fizičko-hemijskih parametara potvrđena je autentičnost uzoraka u pogledu načinaproizvodnje, uzorci potiču od sokova koje luče biljke, ili ekskreta insekata koji se hrane tim sokovima.U cilju određivanja autentičnosti prema biljnom poreklu, pet vrsta medljikovaca (Abies alba Mill.,Quercus ilex L., Quercus frainetto Ten., Acer monspessulanum L. i crnogorice) okarakterisano jeprema šećernom i fenolnom profilu, δ13C vrednostima medljikovaca i proteina izolovanih izmedljikovaca, sadržaju esencijalnih i toksičnih elemenata, kao i sadržaju isparljivih jedinjenja. Zaprocenu antioksidativne sposobnosti primenjen je spektroskopski i elektrohemijski pristup. Metodemultivarijantne analize korišćene su za dobijanje modela na osnovu kojih su identifikovani markeribiljnog porekla medljikovaca.Rezultati potvrđuju mogućnost procene autentičnosti medljikovaca zasnovane samo nafenolnom profilu i antioksidativnoj sposobnosti, kao i prednost primene ciklične voltametrije zaodređivanje antioksidativnog potencijala fenolnih jedinjenja u odnosu na spektroskopske metode.Sadržaj elemenata je takođe omogućio klasifikaciju medljikovaca prema biljnom poreklu, dok međušećerima nije pronađen marker koji je specifičan za neku biljnu vrstu. Analiza stabilnih izotopaugljenika potvrdila je da su uzorci autentični u pogledu proizvodnje meda i da su dobijeni iz C3biljaka, kao i da vrednosti δ13C proteina izolovanog iz medljikovca mogu takođe biti dobar pokazateljbiljnog porekla. Medljikovci iz roda Quercus spp., Quercus frainetto i Quercus ilex, pokazali sujedinstven hemijski profil.sr
dc.description.abstractThe main aim of this doctoral dissertation was to determine physico-chemical parameters andthe phytochemical profile of the honeydew honeys in order to define the botanical origin of thisspecific type of honey.Physicochemical parameters confirmed that samples were authentic with respect to honeyproduction and originated from secretion produced by certain trees and other plants or from excretionsof plant-sucking insects. Authentication according to botanical origin of honeydew honey, for fivebotanical types (Abies alba Mill., Quercus ilex L., Quercus frainetto Ten., Acer monspessulanum L.and conifers), was performed using sugars and phenolic profiles, δ13C values of the honeydew honeyand proteins isolated from the honeydew honey, the content of the essential and toxic elements aswell as the content of the volatile compounds. Spectroscopic and electrochemical approaches wereapplied for evaluation of the antioxidant capacity. Multivariate chemometric analysis was used toobtain models for evaluation of markers of botanical origin.The results confirmed the possibility of assessing the authenticity of honeydew honey basedonly on the phenolic profile and antioxidant capacity, as well as the advantage of applying cyclicvoltammetry to determine the antioxidant potential of phenolic compounds in comparison withspectroscopic methods. Elements content enable the classification of honeydew honey according tobotanical origin, while no chemical marker has been found within sugar compounds. Stable isotopecarbon analysis confirmed that the samples were authentic with respect to honey production and wereobtained from C3 plants, while the values of δ13C of protein isolated from the honeydew honey couldbe a good indicator of botanical origin. Quercus spp. samples, Quercus frainetto and Quercus ilex,showed specific chemical composition.en
dc.formatapplication/pdf
dc.languagesr
dc.publisherУниверзитет у Београду, Хемијски факултетsr
dc.rightsopenAccessen
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceУниверзитет у Београдуsr
dc.subjectmedljikovacsr
dc.subjecthoneydew honeyen
dc.subjectautentičnostsr
dc.subjectfizičko-hemijski parametrisr
dc.subjectfitohemijski profilsr
dc.subjectmultivarijantna analizasr
dc.subjectauthenticityen
dc.subjectphysico-chemical parametersen
dc.subjectphytochemical profileen
dc.subjectmultivariate analysisen
dc.titleKorelacija fizičko-hemijskih parametara i fitohemijskog profila medljikovaca sa njihovim biljnim poreklomsr
dc.title.alternativeCorrelation of physico-chemical parameters and phytochemical profile of honeydew honeys with their botanical originen
dc.typedoctoralThesisen
dc.rights.licenseBY-NC-ND
dcterms.abstractТрифковић, Јелена; Тешић, Живослав Љ.; Лушић, Дражен; Бешкоски, Владимир; Милојковић-Опсеница, Душанка; Васић, Весна; Корелација физичко-хемијских параметара и фитохемијског профила медљиковаца са њиховим биљним пореклом; Корелација физичко-хемијских параметара и фитохемијског профила медљиковаца са њиховим биљним пореклом;
dc.type.versionpublishedVersion
dc.identifier.fulltexthttps://cherry.chem.bg.ac.rs/bitstream/id/26742/bitstream_26742.pdf
dc.identifier.fulltexthttps://cherry.chem.bg.ac.rs/bitstream/id/26743/bitstream_26743.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_17613


Документи

Thumbnail
Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу