Teorijsko proučavanje interakcija glikozilovanih flavonoida sa lipokalinima
Само за регистроване кориснике
2021
Дипломски рад (Објављена верзија)
,
Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Beta laktoglobulin (BLG) je glavni protein surutke i veoma poznat alergen koji poseduje
više mesta za vezivanje liganda. BLG pokazuje afinitet prema širokom spektru
bioaktivnih jedinjenja, kao što su masne kiseline, vitamini i polifenolna jedinjenja. Bet v
1 je protein koji je u velikoj meri prisutan u polenu stabla bele breze i primarni je uzrok
alergije na polen breze kod ljudi. Bet v 1 vezuje niz fiziološki relevantnih liganda
uključujući masne kiseline, flavonoide i citokinine. Biološka funkcija Bet v 1 nije
poznata. Međutim, pretpostavlja se da neobična karakteristika tercijarne strukture Bet v 1,
unutrašnja šupljina, igra centralnu ulogu u biološkoj funkciji molekula, i verovatno to
čini kroz specifičnu interakciju sa nepoznatim ligandom. Flavonoidi su jedna od grupa
bioaktivnih jedinjenja koja su opsežno proučavana. Bioaktivna jedinjenja imaju veliki
potencijal da budu korišćena u „ojačavanju“ hrane zarad zdravstvenih koristi.
U ovom radu su teorijskim metodama prouča...vane interakcije i efekti vezivanja
glikozilovanih polifenola, (izoramnetin-3-O-glukozid, izoramnetin 3-O-(malonil 3-O-
glukozid), kvercetin 3-O (malonil 3-O-glukozid) i izoramnetin-3-O-rutinozid)), sa Bet v1 i
BLG u obliku monomera i dimera.
Metodom slepog dokinga su pronađena mesta vezivanja flavonoida za ispitivane proteine i
analizirane interakcije koje ovi flavonoidi grade sa aminokiselinskim ostacima u
okruženju. Pokazano je da na vezivanje glikozilovanih flavonoida za lipokaline najviše
utiče šećerna komponenta koja, sa jedne strane, može uticati na povećan afinitet vezivanja
usled većeg broja hidroksilnih grupa koje poseduje, a sa druge strane, može smanjiti ili čak
onemogućiti pristup unutrašnjoj šupljini proteina, usled velike zapremine.
Кључне речи:
glikozilovani flavonoidi / lipokalini / molekulski doking / interakcijeИзвор:
2021, 1-56Колекције
Институција/група
Hemijski fakultet / Faculty of ChemistryTY - THES AU - Vitas, Milan PY - 2021 UR - https://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/4582 AB - Beta laktoglobulin (BLG) je glavni protein surutke i veoma poznat alergen koji poseduje više mesta za vezivanje liganda. BLG pokazuje afinitet prema širokom spektru bioaktivnih jedinjenja, kao što su masne kiseline, vitamini i polifenolna jedinjenja. Bet v 1 je protein koji je u velikoj meri prisutan u polenu stabla bele breze i primarni je uzrok alergije na polen breze kod ljudi. Bet v 1 vezuje niz fiziološki relevantnih liganda uključujući masne kiseline, flavonoide i citokinine. Biološka funkcija Bet v 1 nije poznata. Međutim, pretpostavlja se da neobična karakteristika tercijarne strukture Bet v 1, unutrašnja šupljina, igra centralnu ulogu u biološkoj funkciji molekula, i verovatno to čini kroz specifičnu interakciju sa nepoznatim ligandom. Flavonoidi su jedna od grupa bioaktivnih jedinjenja koja su opsežno proučavana. Bioaktivna jedinjenja imaju veliki potencijal da budu korišćena u „ojačavanju“ hrane zarad zdravstvenih koristi. U ovom radu su teorijskim metodama proučavane interakcije i efekti vezivanja glikozilovanih polifenola, (izoramnetin-3-O-glukozid, izoramnetin 3-O-(malonil 3-O- glukozid), kvercetin 3-O (malonil 3-O-glukozid) i izoramnetin-3-O-rutinozid)), sa Bet v1 i BLG u obliku monomera i dimera. Metodom slepog dokinga su pronađena mesta vezivanja flavonoida za ispitivane proteine i analizirane interakcije koje ovi flavonoidi grade sa aminokiselinskim ostacima u okruženju. Pokazano je da na vezivanje glikozilovanih flavonoida za lipokaline najviše utiče šećerna komponenta koja, sa jedne strane, može uticati na povećan afinitet vezivanja usled većeg broja hidroksilnih grupa koje poseduje, a sa druge strane, može smanjiti ili čak onemogućiti pristup unutrašnjoj šupljini proteina, usled velike zapremine. T1 - Teorijsko proučavanje interakcija glikozilovanih flavonoida sa lipokalinima SP - 1 EP - 56 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4582 ER -
@misc{ author = "Vitas, Milan", year = "2021", abstract = "Beta laktoglobulin (BLG) je glavni protein surutke i veoma poznat alergen koji poseduje više mesta za vezivanje liganda. BLG pokazuje afinitet prema širokom spektru bioaktivnih jedinjenja, kao što su masne kiseline, vitamini i polifenolna jedinjenja. Bet v 1 je protein koji je u velikoj meri prisutan u polenu stabla bele breze i primarni je uzrok alergije na polen breze kod ljudi. Bet v 1 vezuje niz fiziološki relevantnih liganda uključujući masne kiseline, flavonoide i citokinine. Biološka funkcija Bet v 1 nije poznata. Međutim, pretpostavlja se da neobična karakteristika tercijarne strukture Bet v 1, unutrašnja šupljina, igra centralnu ulogu u biološkoj funkciji molekula, i verovatno to čini kroz specifičnu interakciju sa nepoznatim ligandom. Flavonoidi su jedna od grupa bioaktivnih jedinjenja koja su opsežno proučavana. Bioaktivna jedinjenja imaju veliki potencijal da budu korišćena u „ojačavanju“ hrane zarad zdravstvenih koristi. U ovom radu su teorijskim metodama proučavane interakcije i efekti vezivanja glikozilovanih polifenola, (izoramnetin-3-O-glukozid, izoramnetin 3-O-(malonil 3-O- glukozid), kvercetin 3-O (malonil 3-O-glukozid) i izoramnetin-3-O-rutinozid)), sa Bet v1 i BLG u obliku monomera i dimera. Metodom slepog dokinga su pronađena mesta vezivanja flavonoida za ispitivane proteine i analizirane interakcije koje ovi flavonoidi grade sa aminokiselinskim ostacima u okruženju. Pokazano je da na vezivanje glikozilovanih flavonoida za lipokaline najviše utiče šećerna komponenta koja, sa jedne strane, može uticati na povećan afinitet vezivanja usled većeg broja hidroksilnih grupa koje poseduje, a sa druge strane, može smanjiti ili čak onemogućiti pristup unutrašnjoj šupljini proteina, usled velike zapremine.", title = "Teorijsko proučavanje interakcija glikozilovanih flavonoida sa lipokalinima", pages = "1-56", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4582" }
Vitas, M.. (2021). Teorijsko proučavanje interakcija glikozilovanih flavonoida sa lipokalinima. , 1-56. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4582
Vitas M. Teorijsko proučavanje interakcija glikozilovanih flavonoida sa lipokalinima. 2021;:1-56. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4582 .
Vitas, Milan, "Teorijsko proučavanje interakcija glikozilovanih flavonoida sa lipokalinima" (2021):1-56, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4582 .