Prečišćavanje i karakterizacija zein-degradujuće peptidaze iz Bacillus sp
Samo za registrovane korisnike
2021
Master/Magistarski rad (Objavljena verzija)
,
Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt
mogućnosti njihove primene u industriji detergenata, obradi hrane, industriji za preradu kože i u farmaceutskoj industriji kao visoko specifičnih terapeutika. Peptidaze mikrobiološkog porekla čine 2/3 peptidaza koje nalaze industrijsku primenu zahvaljujući niskoj ceni njihove produkcije i njihove velike stabilnosti.
Peptidaze Bacillus sp su predominantno bazne, ali u sojevima ovih bakterija uopšteno postoji ogroman diverzitet peptidaza, zbog čega je njihova primena u industrijskoj proizvodnji peptidaza neprikosnovena. Diverzitet peptidaza zasniva se na diverzitetu bakterijske vrste unutar koje različiti sojevi mogu da fermentišu u kiseloj, baznoj i neutralnoj sredini i pri povišenim temperaturama. Takođe, ove bakterijske vrste produkuju ekstracelularne peptidaze što je posebno važno za ekonomičnost primene enzima u industrijskom procesu. Među bakterijskim vrstama Bacillus-a postoje brojni sojevi koji su nepatogeni (GRAS - Generally Recognized As Safe). Iako su sojevi Bacillus sp model... sistemi za produkciju termostabilnih alkalnih peptidaza, još uvek je nedovoljno poznatih termofilnih sojeva.
U ranijim radovima među sojevima Bacillus sp sa našeg podneblja pretraživani su producenti termostabilnih alkalnih peptidaza pogodnih za rekombinantnu proizvodnju, sa akcentom na sposobnost degradacije zeina. Kao producent peptidaze najveće operacione stabilnosti pokazao se soj Bacillus amyloliquefaciens.
Cilj ovog rada je prečišćavanje termostabilne alkalne peptidaze iz Bacillus amyloliquefaciens soja 12B i karakterizacija peptidaze u cilju njene biotehnološke primene.
Ključne reči:
prečišćavanje / karakterizacija / zein-degradujuća peptidaza / Bacillus spIzvor:
2021, 1-47Kolekcije
Institucija/grupa
Hemijski fakultet / Faculty of ChemistryTY - THES AU - Nenadović, Marija PY - 2021 UR - https://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/4644 AB - mogućnosti njihove primene u industriji detergenata, obradi hrane, industriji za preradu kože i u farmaceutskoj industriji kao visoko specifičnih terapeutika. Peptidaze mikrobiološkog porekla čine 2/3 peptidaza koje nalaze industrijsku primenu zahvaljujući niskoj ceni njihove produkcije i njihove velike stabilnosti. Peptidaze Bacillus sp su predominantno bazne, ali u sojevima ovih bakterija uopšteno postoji ogroman diverzitet peptidaza, zbog čega je njihova primena u industrijskoj proizvodnji peptidaza neprikosnovena. Diverzitet peptidaza zasniva se na diverzitetu bakterijske vrste unutar koje različiti sojevi mogu da fermentišu u kiseloj, baznoj i neutralnoj sredini i pri povišenim temperaturama. Takođe, ove bakterijske vrste produkuju ekstracelularne peptidaze što je posebno važno za ekonomičnost primene enzima u industrijskom procesu. Među bakterijskim vrstama Bacillus-a postoje brojni sojevi koji su nepatogeni (GRAS - Generally Recognized As Safe). Iako su sojevi Bacillus sp model sistemi za produkciju termostabilnih alkalnih peptidaza, još uvek je nedovoljno poznatih termofilnih sojeva. U ranijim radovima među sojevima Bacillus sp sa našeg podneblja pretraživani su producenti termostabilnih alkalnih peptidaza pogodnih za rekombinantnu proizvodnju, sa akcentom na sposobnost degradacije zeina. Kao producent peptidaze najveće operacione stabilnosti pokazao se soj Bacillus amyloliquefaciens. Cilj ovog rada je prečišćavanje termostabilne alkalne peptidaze iz Bacillus amyloliquefaciens soja 12B i karakterizacija peptidaze u cilju njene biotehnološke primene. T1 - Prečišćavanje i karakterizacija zein-degradujuće peptidaze iz Bacillus sp SP - 1 EP - 47 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4644 ER -
@mastersthesis{ author = "Nenadović, Marija", year = "2021", abstract = "mogućnosti njihove primene u industriji detergenata, obradi hrane, industriji za preradu kože i u farmaceutskoj industriji kao visoko specifičnih terapeutika. Peptidaze mikrobiološkog porekla čine 2/3 peptidaza koje nalaze industrijsku primenu zahvaljujući niskoj ceni njihove produkcije i njihove velike stabilnosti. Peptidaze Bacillus sp su predominantno bazne, ali u sojevima ovih bakterija uopšteno postoji ogroman diverzitet peptidaza, zbog čega je njihova primena u industrijskoj proizvodnji peptidaza neprikosnovena. Diverzitet peptidaza zasniva se na diverzitetu bakterijske vrste unutar koje različiti sojevi mogu da fermentišu u kiseloj, baznoj i neutralnoj sredini i pri povišenim temperaturama. Takođe, ove bakterijske vrste produkuju ekstracelularne peptidaze što je posebno važno za ekonomičnost primene enzima u industrijskom procesu. Među bakterijskim vrstama Bacillus-a postoje brojni sojevi koji su nepatogeni (GRAS - Generally Recognized As Safe). Iako su sojevi Bacillus sp model sistemi za produkciju termostabilnih alkalnih peptidaza, još uvek je nedovoljno poznatih termofilnih sojeva. U ranijim radovima među sojevima Bacillus sp sa našeg podneblja pretraživani su producenti termostabilnih alkalnih peptidaza pogodnih za rekombinantnu proizvodnju, sa akcentom na sposobnost degradacije zeina. Kao producent peptidaze najveće operacione stabilnosti pokazao se soj Bacillus amyloliquefaciens. Cilj ovog rada je prečišćavanje termostabilne alkalne peptidaze iz Bacillus amyloliquefaciens soja 12B i karakterizacija peptidaze u cilju njene biotehnološke primene.", title = "Prečišćavanje i karakterizacija zein-degradujuće peptidaze iz Bacillus sp", pages = "1-47", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4644" }
Nenadović, M.. (2021). Prečišćavanje i karakterizacija zein-degradujuće peptidaze iz Bacillus sp. , 1-47. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4644
Nenadović M. Prečišćavanje i karakterizacija zein-degradujuće peptidaze iz Bacillus sp. 2021;:1-47. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4644 .
Nenadović, Marija, "Prečišćavanje i karakterizacija zein-degradujuće peptidaze iz Bacillus sp" (2021):1-47, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4644 .