Karakterizacija proteolitičkog profila lateksa domaće zelene smokve (Ficus carica)
Само за регистроване кориснике
2021
Мастер/магистарски рад (Објављена верзија)
,
Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
U okviru ovog master rada predstavljena je karakterizacija proteolitičkog profila lateksa domaće zelene smokve (Ficus carica) sakupljenog na teritoriji Srbije sredinom jula 2019. godine. Razdvajanje izoformi ficina je izvedeno primenom jonoizmenjivačke hromatografije, uz elektroforetsko razdvajanje odabranih frakcija. Takođe, analizirana je aktivnost odabranih frakcija prema kazeinu ili želatinu kao prirodnim supstratima. Frakcija sa nevezanim proteinima, za koju se pretpostavlja da sadrži serin kolagenazu, je dalje analizirana zimografski i u solubilnom eseju uz primenu odabranih inhibitora. Dobijeni podaci su upoređeni sa proteolitičkim profilom lateksa smokve varijeteta Brown Turkey.
Na osnovu dobijenih rezultata zaključeno je da postoji razlika u profilu ekspresije ficinskih izoformi između dva pomenuta varijeteta koja se ogleda u različitoj zastupljenosti kiselih i baznih izoformi, različitoj ukupnoj koncentraciji proteina lateksa i drugačijim trendovima rasta aktivnosti odabrani...h frakcija. Upotrebom zimografije sa inhibitorima je uspešno dokazano prisustvo Ser-kolagenaze koja ispoljava želatinoznu aktivnost, analogno prisustvu serin kolagenaze u lateksu varijeteta Brown Turkey.
Кључне речи:
ficin / kolagenaza / zelena domaća smokva / aktivnost / karakterizacijaИзвор:
2021, 1-34Колекције
Институција/група
Hemijski fakultet / Faculty of ChemistryTY - THES AU - Andrejević, Natalija PY - 2021 UR - https://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/4650 AB - U okviru ovog master rada predstavljena je karakterizacija proteolitičkog profila lateksa domaće zelene smokve (Ficus carica) sakupljenog na teritoriji Srbije sredinom jula 2019. godine. Razdvajanje izoformi ficina je izvedeno primenom jonoizmenjivačke hromatografije, uz elektroforetsko razdvajanje odabranih frakcija. Takođe, analizirana je aktivnost odabranih frakcija prema kazeinu ili želatinu kao prirodnim supstratima. Frakcija sa nevezanim proteinima, za koju se pretpostavlja da sadrži serin kolagenazu, je dalje analizirana zimografski i u solubilnom eseju uz primenu odabranih inhibitora. Dobijeni podaci su upoređeni sa proteolitičkim profilom lateksa smokve varijeteta Brown Turkey. Na osnovu dobijenih rezultata zaključeno je da postoji razlika u profilu ekspresije ficinskih izoformi između dva pomenuta varijeteta koja se ogleda u različitoj zastupljenosti kiselih i baznih izoformi, različitoj ukupnoj koncentraciji proteina lateksa i drugačijim trendovima rasta aktivnosti odabranih frakcija. Upotrebom zimografije sa inhibitorima je uspešno dokazano prisustvo Ser-kolagenaze koja ispoljava želatinoznu aktivnost, analogno prisustvu serin kolagenaze u lateksu varijeteta Brown Turkey. T1 - Karakterizacija proteolitičkog profila lateksa domaće zelene smokve (Ficus carica) SP - 1 EP - 34 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4650 ER -
@mastersthesis{ author = "Andrejević, Natalija", year = "2021", abstract = "U okviru ovog master rada predstavljena je karakterizacija proteolitičkog profila lateksa domaće zelene smokve (Ficus carica) sakupljenog na teritoriji Srbije sredinom jula 2019. godine. Razdvajanje izoformi ficina je izvedeno primenom jonoizmenjivačke hromatografije, uz elektroforetsko razdvajanje odabranih frakcija. Takođe, analizirana je aktivnost odabranih frakcija prema kazeinu ili želatinu kao prirodnim supstratima. Frakcija sa nevezanim proteinima, za koju se pretpostavlja da sadrži serin kolagenazu, je dalje analizirana zimografski i u solubilnom eseju uz primenu odabranih inhibitora. Dobijeni podaci su upoređeni sa proteolitičkim profilom lateksa smokve varijeteta Brown Turkey. Na osnovu dobijenih rezultata zaključeno je da postoji razlika u profilu ekspresije ficinskih izoformi između dva pomenuta varijeteta koja se ogleda u različitoj zastupljenosti kiselih i baznih izoformi, različitoj ukupnoj koncentraciji proteina lateksa i drugačijim trendovima rasta aktivnosti odabranih frakcija. Upotrebom zimografije sa inhibitorima je uspešno dokazano prisustvo Ser-kolagenaze koja ispoljava želatinoznu aktivnost, analogno prisustvu serin kolagenaze u lateksu varijeteta Brown Turkey.", title = "Karakterizacija proteolitičkog profila lateksa domaće zelene smokve (Ficus carica)", pages = "1-34", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4650" }
Andrejević, N.. (2021). Karakterizacija proteolitičkog profila lateksa domaće zelene smokve (Ficus carica). , 1-34. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4650
Andrejević N. Karakterizacija proteolitičkog profila lateksa domaće zelene smokve (Ficus carica). 2021;:1-34. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4650 .
Andrejević, Natalija, "Karakterizacija proteolitičkog profila lateksa domaće zelene smokve (Ficus carica)" (2021):1-34, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4650 .