Приказ основних података о документу
Stabilizacija boje fikobilinskih proteina ugljenim hidratima u kiseloj sredini
dc.contributor | Beškoski, Vladimir | |
dc.contributor | Minić, Simeon L. | |
dc.creator | Veličković, Luka | |
dc.date.accessioned | 2021-10-19T09:25:06Z | |
dc.date.available | 2021-10-19T09:25:06Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.uri | https://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/4705 | |
dc.description.abstract | Fotosintetski fikobilinski proteini (PBP) cijanobakterija (modro-zelene alge) i crvenih algi sve se više koriste u industriji hrane (živopisna boja) i biomedicini (snažna bioaktivna svojstva). Jedinstvena fizičko-hemijska svojstva PBP pre svega potiču od neproteinskog dela molekula, tj. kovalentno vezanih (jedna ili više) tetrapirolnih fikobilinskih hromofora. U ovom radu je preliminarno ispitan uticaj: glukoze, fruktoze, skroba i natrijum-alginata na stabilnost boje C-fikocijanina i R-fikoeritrina u kiselim uslovima. Rezultati ukazuju da postoji stabilizacija boje fikoeritrina i fikocijanina sa svim ispitivanim ugljenim hidratima na pH vrednostima 3,0 (izuzev skroba u slučaju fikocijanina). Na pH 4,0 se primećuje stabilizacija fikoeritrina sa svim ugljenim hidratima, a efekta na fikocijanin nema na ovoj pH osim u slučaju sa alginatom gde je uočen izraziti stabilišući efekat čak i nakon sedam dana inkubacije. Ispitivani ugljeni hidrati nemaju značajan efekat na stabilnost R-PE i C-PC na pH 5,0, s obzirom da su proteini stabilni u ovim uslovima. | sr |
dc.language.iso | sr | sr |
dc.rights | restrictedAccess | sr |
dc.subject | fikobilinski proteini | sr |
dc.subject | C-fikocijanin | sr |
dc.subject | R-fikoeritrin | sr |
dc.subject | stabilnost boje | sr |
dc.subject | ugljeni hidrati | sr |
dc.subject | kiselo pH | sr |
dc.title | Stabilizacija boje fikobilinskih proteina ugljenim hidratima u kiseloj sredini | sr |
dc.type | bachelorThesis | sr |
dc.rights.license | ARR | sr |
dcterms.abstract | Величковић, Лука; Стабилизација боје фикобилинских протеина угљеним хидратима у киселој средини; Стабилизација боје фикобилинских протеина угљеним хидратима у киселој средини; | |
dc.rights.holder | Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet | sr |
dc.citation.spage | 1 | |
dc.citation.epage | 34 | |
dc.type.version | publishedVersion | sr |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4705 |