Приказ основних података о документу
Ispitivanje antimikrobne aktivnosti filmova levana i želatina obogaćenim esencijalnim uljima
dc.contributor | Beškoski, Vladimir | |
dc.creator | Rađenović, Milica | |
dc.date.accessioned | 2021-10-19T11:51:25Z | |
dc.date.available | 2021-10-19T11:51:25Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.uri | https://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/4713 | |
dc.description.abstract | Cilj ovog rada je ispitivanje antimikrobnih svojstava ţelatinoznih filmova sa levanom u koje su dodata i esencijalna ulja da bi se pokazalo da li postoji potencijal za njihovu primenu u pakovanju namirnica. Filmovi su sintetisani korišćenjem levana, ţelatina, glicerola, vode i esencijalnog ulja timijana, hajdučke trave, peperminta ili origana. Metodom difuzije je određena antimikrobna aktivnost sintetisanih filmova za sojeve Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Escherichia coli i Candida albicans. Nakon inkubacije su izmerene zone inhibicije i poređene su sa kontrolnim uzorkom. Uočene su znatne razlike u antimikrobnoj aktivnosti sintetisanih filmova na rast sojeva mikroorganizama. | sr |
dc.language.iso | sr | sr |
dc.rights | restrictedAccess | sr |
dc.subject | levan | sr |
dc.subject | ţelatinozni filmovi | sr |
dc.subject | esencijalno ulje | sr |
dc.subject | timijan | sr |
dc.subject | hajdučka trava | sr |
dc.subject | pepermint | sr |
dc.subject | origano | sr |
dc.title | Ispitivanje antimikrobne aktivnosti filmova levana i želatina obogaćenim esencijalnim uljima | sr |
dc.type | bachelorThesis | sr |
dc.rights.license | ARR | sr |
dcterms.abstract | Рађеновић, Милица; Испитивање антимикробне активности филмова левана и желатина обогаћеним есенцијалним уљима; Испитивање антимикробне активности филмова левана и желатина обогаћеним есенцијалним уљима; | |
dc.rights.holder | Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet | sr |
dc.citation.spage | 1 | |
dc.citation.epage | 42 | |
dc.type.version | publishedVersion | sr |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4713 |