Приказ основних података о документу

dc.contributorBeškoski, Vladimir
dc.creatorRađenović, Milica
dc.date.accessioned2021-10-19T11:51:25Z
dc.date.available2021-10-19T11:51:25Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/4713
dc.description.abstractCilj ovog rada je ispitivanje antimikrobnih svojstava ţelatinoznih filmova sa levanom u koje su dodata i esencijalna ulja da bi se pokazalo da li postoji potencijal za njihovu primenu u pakovanju namirnica. Filmovi su sintetisani korišćenjem levana, ţelatina, glicerola, vode i esencijalnog ulja timijana, hajdučke trave, peperminta ili origana. Metodom difuzije je određena antimikrobna aktivnost sintetisanih filmova za sojeve Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Escherichia coli i Candida albicans. Nakon inkubacije su izmerene zone inhibicije i poređene su sa kontrolnim uzorkom. Uočene su znatne razlike u antimikrobnoj aktivnosti sintetisanih filmova na rast sojeva mikroorganizama.sr
dc.language.isosrsr
dc.rightsrestrictedAccesssr
dc.subjectlevansr
dc.subjectţelatinozni filmovisr
dc.subjectesencijalno uljesr
dc.subjecttimijansr
dc.subjecthajdučka travasr
dc.subjectpepermintsr
dc.subjectoriganosr
dc.titleIspitivanje antimikrobne aktivnosti filmova levana i želatina obogaćenim esencijalnim uljimasr
dc.typebachelorThesissr
dc.rights.licenseARRsr
dcterms.abstractРађеновић, Милица; Испитивање антимикробне активности филмова левана и желатина обогаћеним есенцијалним уљима; Испитивање антимикробне активности филмова левана и желатина обогаћеним есенцијалним уљима;
dc.rights.holderUniverzitet u Beogradu - Hemijski fakultetsr
dc.citation.spage1
dc.citation.epage42
dc.type.versionpublishedVersionsr
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4713


Документи

Thumbnail
Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу