Faculty of Chemistry Repository - Cherry
University of Belgrade - Faculty of Chemistry
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrillic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   Cherry
  • Hemijski fakultet / Faculty of Chemistry
  • Završni radovi / Bachelor thesis
  • View Item
  •   Cherry
  • Hemijski fakultet / Faculty of Chemistry
  • Završni radovi / Bachelor thesis
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Funkcionalna hrana

Authorized Users Only
2022
Authors
Jeremić, Jovana
Contributors
Trifković, Jelena
Bachelor Thesis (Published version)
,
Univerzitet u Beogradu − Hemijski fakultet
Metadata
Show full item record
Abstract
Pojam funkcionalne hrane se odnosi na namirnice čija duža konzumacija može da utiče preventivno ili terapeutski na pojedine aspekte ljudskog zdravlja. Funckionalnu hranu čine biološki aktivna jedinjenja i ona predstavljaju nosioce povoljnog dejstva same funkcionalne hrane. Koncept funkcionalne hrane razvio se na saznanjima da je ishrana bogata pojedinim namirnicama direktno u vezi sa poboljšaljem kvaliteta života. Međutim, veliki broj biološki aktivnih jedinjenja koja čine ove namirnice su nestabilna i podležu mnogim hemijskim reakcijama tokom tretmana i čuvanja. Najvažnija namena funkcionalne hrane je da spreči bolesti, da poboljša fizičko i psihičko stanje čoveka. Naučno je dokazano da funkcionalna hrana poboljšava zdravlje, ima ulogu u jačanju imuniteta, sprečavanju nastanka kardiovaskularnih i malignih bolesti, deluje andioksidantno i održava integritet organa za varenje.
Keywords:
funkcionalna hrana / ishrana / biološki aktivno jedinjenje
Source:
2022, 1-38
[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5008
URI
http://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/5008
Collections
  • Završni radovi / Bachelor thesis
Institution/Community
Hemijski fakultet / Faculty of Chemistry
TY  - THES
AU  - Jeremić, Jovana
PY  - 2022
UR  - http://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/5008
AB  - Pojam funkcionalne hrane se odnosi na namirnice čija duža konzumacija može da utiče
preventivno ili terapeutski na pojedine aspekte ljudskog zdravlja. Funckionalnu hranu čine
biološki aktivna jedinjenja i ona predstavljaju nosioce povoljnog dejstva same funkcionalne
hrane. Koncept funkcionalne hrane razvio se na saznanjima da je ishrana bogata pojedinim
namirnicama direktno u vezi sa poboljšaljem kvaliteta života. Međutim, veliki broj biološki
aktivnih jedinjenja koja čine ove namirnice su nestabilna i podležu mnogim hemijskim
reakcijama tokom tretmana i čuvanja. Najvažnija namena funkcionalne hrane je da spreči bolesti,
da poboljša fizičko i psihičko stanje čoveka. Naučno je dokazano da funkcionalna hrana
poboljšava zdravlje, ima ulogu u jačanju imuniteta, sprečavanju nastanka kardiovaskularnih i
malignih bolesti, deluje andioksidantno i održava integritet organa za varenje.
T1  - Funkcionalna hrana
SP  - 1
EP  - 38
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5008
ER  - 
@misc{
author = "Jeremić, Jovana",
year = "2022",
abstract = "Pojam funkcionalne hrane se odnosi na namirnice čija duža konzumacija može da utiče
preventivno ili terapeutski na pojedine aspekte ljudskog zdravlja. Funckionalnu hranu čine
biološki aktivna jedinjenja i ona predstavljaju nosioce povoljnog dejstva same funkcionalne
hrane. Koncept funkcionalne hrane razvio se na saznanjima da je ishrana bogata pojedinim
namirnicama direktno u vezi sa poboljšaljem kvaliteta života. Međutim, veliki broj biološki
aktivnih jedinjenja koja čine ove namirnice su nestabilna i podležu mnogim hemijskim
reakcijama tokom tretmana i čuvanja. Najvažnija namena funkcionalne hrane je da spreči bolesti,
da poboljša fizičko i psihičko stanje čoveka. Naučno je dokazano da funkcionalna hrana
poboljšava zdravlje, ima ulogu u jačanju imuniteta, sprečavanju nastanka kardiovaskularnih i
malignih bolesti, deluje andioksidantno i održava integritet organa za varenje.",
title = "Funkcionalna hrana",
pages = "1-38",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5008"
}
Jeremić, J.. (2022). Funkcionalna hrana. , 1-38.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5008
Jeremić J. Funkcionalna hrana. 2022;:1-38.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5008 .
Jeremić, Jovana, "Funkcionalna hrana" (2022):1-38,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5008 .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About CHERRY - CHEmistry RepositoRY | Send Feedback

re3dataOpenAIRERCUB
 

 

All of DSpaceInstitutions/communitiesAuthorsTitlesSubjectsThis institutionAuthorsTitlesSubjects

Statistics

View Usage Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About CHERRY - CHEmistry RepositoRY | Send Feedback

re3dataOpenAIRERCUB