Funkcionalna hrana
Authorized Users Only
2022
Bachelor Thesis (Published version)

Univerzitet u Beogradu − Hemijski fakultet
Metadata
Show full item recordAbstract
Pojam funkcionalne hrane se odnosi na namirnice čija duža konzumacija može da utiče
preventivno ili terapeutski na pojedine aspekte ljudskog zdravlja. Funckionalnu hranu čine
biološki aktivna jedinjenja i ona predstavljaju nosioce povoljnog dejstva same funkcionalne
hrane. Koncept funkcionalne hrane razvio se na saznanjima da je ishrana bogata pojedinim
namirnicama direktno u vezi sa poboljšaljem kvaliteta života. Međutim, veliki broj biološki
aktivnih jedinjenja koja čine ove namirnice su nestabilna i podležu mnogim hemijskim
reakcijama tokom tretmana i čuvanja. Najvažnija namena funkcionalne hrane je da spreči bolesti,
da poboljša fizičko i psihičko stanje čoveka. Naučno je dokazano da funkcionalna hrana
poboljšava zdravlje, ima ulogu u jačanju imuniteta, sprečavanju nastanka kardiovaskularnih i
malignih bolesti, deluje andioksidantno i održava integritet organa za varenje.
Keywords:
funkcionalna hrana / ishrana / biološki aktivno jedinjenjeSource:
2022, 1-38Collections
Institution/Community
Hemijski fakultet / Faculty of ChemistryTY - THES AU - Jeremić, Jovana PY - 2022 UR - http://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/5008 AB - Pojam funkcionalne hrane se odnosi na namirnice čija duža konzumacija može da utiče preventivno ili terapeutski na pojedine aspekte ljudskog zdravlja. Funckionalnu hranu čine biološki aktivna jedinjenja i ona predstavljaju nosioce povoljnog dejstva same funkcionalne hrane. Koncept funkcionalne hrane razvio se na saznanjima da je ishrana bogata pojedinim namirnicama direktno u vezi sa poboljšaljem kvaliteta života. Međutim, veliki broj biološki aktivnih jedinjenja koja čine ove namirnice su nestabilna i podležu mnogim hemijskim reakcijama tokom tretmana i čuvanja. Najvažnija namena funkcionalne hrane je da spreči bolesti, da poboljša fizičko i psihičko stanje čoveka. Naučno je dokazano da funkcionalna hrana poboljšava zdravlje, ima ulogu u jačanju imuniteta, sprečavanju nastanka kardiovaskularnih i malignih bolesti, deluje andioksidantno i održava integritet organa za varenje. T1 - Funkcionalna hrana SP - 1 EP - 38 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5008 ER -
@misc{ author = "Jeremić, Jovana", year = "2022", abstract = "Pojam funkcionalne hrane se odnosi na namirnice čija duža konzumacija može da utiče preventivno ili terapeutski na pojedine aspekte ljudskog zdravlja. Funckionalnu hranu čine biološki aktivna jedinjenja i ona predstavljaju nosioce povoljnog dejstva same funkcionalne hrane. Koncept funkcionalne hrane razvio se na saznanjima da je ishrana bogata pojedinim namirnicama direktno u vezi sa poboljšaljem kvaliteta života. Međutim, veliki broj biološki aktivnih jedinjenja koja čine ove namirnice su nestabilna i podležu mnogim hemijskim reakcijama tokom tretmana i čuvanja. Najvažnija namena funkcionalne hrane je da spreči bolesti, da poboljša fizičko i psihičko stanje čoveka. Naučno je dokazano da funkcionalna hrana poboljšava zdravlje, ima ulogu u jačanju imuniteta, sprečavanju nastanka kardiovaskularnih i malignih bolesti, deluje andioksidantno i održava integritet organa za varenje.", title = "Funkcionalna hrana", pages = "1-38", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5008" }
Jeremić, J.. (2022). Funkcionalna hrana. , 1-38. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5008
Jeremić J. Funkcionalna hrana. 2022;:1-38. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5008 .
Jeremić, Jovana, "Funkcionalna hrana" (2022):1-38, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5008 .