Funkcionalna hrana
Samo za registrovane korisnike
2022
Diplomski rad (Objavljena verzija)
,
Univerzitet u Beogradu − Hemijski fakultet
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt
Pojam funkcionalne hrane se odnosi na namirnice čija duža konzumacija može da utiče
preventivno ili terapeutski na pojedine aspekte ljudskog zdravlja. Funckionalnu hranu čine
biološki aktivna jedinjenja i ona predstavljaju nosioce povoljnog dejstva same funkcionalne
hrane. Koncept funkcionalne hrane razvio se na saznanjima da je ishrana bogata pojedinim
namirnicama direktno u vezi sa poboljšaljem kvaliteta života. Međutim, veliki broj biološki
aktivnih jedinjenja koja čine ove namirnice su nestabilna i podležu mnogim hemijskim
reakcijama tokom tretmana i čuvanja. Najvažnija namena funkcionalne hrane je da spreči bolesti,
da poboljša fizičko i psihičko stanje čoveka. Naučno je dokazano da funkcionalna hrana
poboljšava zdravlje, ima ulogu u jačanju imuniteta, sprečavanju nastanka kardiovaskularnih i
malignih bolesti, deluje andioksidantno i održava integritet organa za varenje.
Ključne reči:
funkcionalna hrana / ishrana / biološki aktivno jedinjenjeIzvor:
2022, 1-38Kolekcije
Institucija/grupa
Hemijski fakultet / Faculty of ChemistryTY - THES AU - Jeremić, Jovana PY - 2022 UR - http://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/5008 AB - Pojam funkcionalne hrane se odnosi na namirnice čija duža konzumacija može da utiče preventivno ili terapeutski na pojedine aspekte ljudskog zdravlja. Funckionalnu hranu čine biološki aktivna jedinjenja i ona predstavljaju nosioce povoljnog dejstva same funkcionalne hrane. Koncept funkcionalne hrane razvio se na saznanjima da je ishrana bogata pojedinim namirnicama direktno u vezi sa poboljšaljem kvaliteta života. Međutim, veliki broj biološki aktivnih jedinjenja koja čine ove namirnice su nestabilna i podležu mnogim hemijskim reakcijama tokom tretmana i čuvanja. Najvažnija namena funkcionalne hrane je da spreči bolesti, da poboljša fizičko i psihičko stanje čoveka. Naučno je dokazano da funkcionalna hrana poboljšava zdravlje, ima ulogu u jačanju imuniteta, sprečavanju nastanka kardiovaskularnih i malignih bolesti, deluje andioksidantno i održava integritet organa za varenje. T1 - Funkcionalna hrana SP - 1 EP - 38 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5008 ER -
@misc{ author = "Jeremić, Jovana", year = "2022", abstract = "Pojam funkcionalne hrane se odnosi na namirnice čija duža konzumacija može da utiče preventivno ili terapeutski na pojedine aspekte ljudskog zdravlja. Funckionalnu hranu čine biološki aktivna jedinjenja i ona predstavljaju nosioce povoljnog dejstva same funkcionalne hrane. Koncept funkcionalne hrane razvio se na saznanjima da je ishrana bogata pojedinim namirnicama direktno u vezi sa poboljšaljem kvaliteta života. Međutim, veliki broj biološki aktivnih jedinjenja koja čine ove namirnice su nestabilna i podležu mnogim hemijskim reakcijama tokom tretmana i čuvanja. Najvažnija namena funkcionalne hrane je da spreči bolesti, da poboljša fizičko i psihičko stanje čoveka. Naučno je dokazano da funkcionalna hrana poboljšava zdravlje, ima ulogu u jačanju imuniteta, sprečavanju nastanka kardiovaskularnih i malignih bolesti, deluje andioksidantno i održava integritet organa za varenje.", title = "Funkcionalna hrana", pages = "1-38", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5008" }
Jeremić, J.. (2022). Funkcionalna hrana. , 1-38. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5008
Jeremić J. Funkcionalna hrana. 2022;:1-38. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5008 .
Jeremić, Jovana, "Funkcionalna hrana" (2022):1-38, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5008 .