Приказ основних података о документу

dc.contributorTrifković, Jelena
dc.creatorJeremić, Jovana
dc.date.accessioned2022-04-26T09:22:43Z
dc.date.available2022-04-26T09:22:43Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttp://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/5008
dc.description.abstractPojam funkcionalne hrane se odnosi na namirnice čija duža konzumacija može da utiče preventivno ili terapeutski na pojedine aspekte ljudskog zdravlja. Funckionalnu hranu čine biološki aktivna jedinjenja i ona predstavljaju nosioce povoljnog dejstva same funkcionalne hrane. Koncept funkcionalne hrane razvio se na saznanjima da je ishrana bogata pojedinim namirnicama direktno u vezi sa poboljšaljem kvaliteta života. Međutim, veliki broj biološki aktivnih jedinjenja koja čine ove namirnice su nestabilna i podležu mnogim hemijskim reakcijama tokom tretmana i čuvanja. Najvažnija namena funkcionalne hrane je da spreči bolesti, da poboljša fizičko i psihičko stanje čoveka. Naučno je dokazano da funkcionalna hrana poboljšava zdravlje, ima ulogu u jačanju imuniteta, sprečavanju nastanka kardiovaskularnih i malignih bolesti, deluje andioksidantno i održava integritet organa za varenje.sr
dc.language.isosrsr
dc.rightsrestrictedAccesssr
dc.subjectfunkcionalna hranasr
dc.subjectishranasr
dc.subjectbiološki aktivno jedinjenjesr
dc.titleFunkcionalna hranasr
dc.typebachelorThesissr
dc.rights.licenseARRsr
dc.rights.holderUniverzitet u Beogradu − Hemijski fakultetsr
dc.citation.spage1
dc.citation.epage38
dc.type.versionpublishedVersionsr
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5008


Документи

Thumbnail
Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу