Приказ основних података о документу
Funkcionalna hrana
dc.contributor | Trifković, Jelena | |
dc.creator | Jeremić, Jovana | |
dc.date.accessioned | 2022-04-26T09:22:43Z | |
dc.date.available | 2022-04-26T09:22:43Z | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.identifier.uri | http://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/5008 | |
dc.description.abstract | Pojam funkcionalne hrane se odnosi na namirnice čija duža konzumacija može da utiče preventivno ili terapeutski na pojedine aspekte ljudskog zdravlja. Funckionalnu hranu čine biološki aktivna jedinjenja i ona predstavljaju nosioce povoljnog dejstva same funkcionalne hrane. Koncept funkcionalne hrane razvio se na saznanjima da je ishrana bogata pojedinim namirnicama direktno u vezi sa poboljšaljem kvaliteta života. Međutim, veliki broj biološki aktivnih jedinjenja koja čine ove namirnice su nestabilna i podležu mnogim hemijskim reakcijama tokom tretmana i čuvanja. Najvažnija namena funkcionalne hrane je da spreči bolesti, da poboljša fizičko i psihičko stanje čoveka. Naučno je dokazano da funkcionalna hrana poboljšava zdravlje, ima ulogu u jačanju imuniteta, sprečavanju nastanka kardiovaskularnih i malignih bolesti, deluje andioksidantno i održava integritet organa za varenje. | sr |
dc.language.iso | sr | sr |
dc.rights | restrictedAccess | sr |
dc.subject | funkcionalna hrana | sr |
dc.subject | ishrana | sr |
dc.subject | biološki aktivno jedinjenje | sr |
dc.title | Funkcionalna hrana | sr |
dc.type | bachelorThesis | sr |
dc.rights.license | ARR | sr |
dc.rights.holder | Univerzitet u Beogradu − Hemijski fakultet | sr |
dc.citation.spage | 1 | |
dc.citation.epage | 38 | |
dc.type.version | publishedVersion | sr |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5008 |