Repozitorijum Hemijskog fakulteta - Cherry
Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • Srpski (latinica) 
    • Engleski
    • Srpski (ćirilica)
    • Srpski (latinica)
  • Prijava
Pregled zapisa 
  •   Cherry
  • Hemijski fakultet
  • Završni radovi
  • Pregled zapisa
  •   Cherry
  • Hemijski fakultet
  • Završni radovi
  • Pregled zapisa
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Ispitivanje i poređenje sadržaja različitih sorti šljivovica dobijenih jednokratnom i dvokratnom destilacijom

Samo za registrovane korisnike
2022
Autori
Bulatović, Marija
Ostala autorstva
Tešević, Vele
Diplomski rad (Objavljena verzija)
,
Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentu
Apstrakt
U ovom radu opisane su različite tehnike destilacije rakija, sa fokusom na jednokratnu i dvokratnu destilaciju, i razlikama u sadržaju rakija dobijenih na ova dva načina. Ove dve tehnike destilacije su upoređene određivanjem sadržaja isparljivih komponenata (aldehidi, estri, kiseline, viši alkoholi, furfural, benzaldehid, cijanovodonična kiselina, metanol) u 55 uzoraka rakija, od kojih je 50 rakija dobijeno tehnikom dvokratne destilacije, a 5 rakija jednostrukom. Ove komponente su određivane na dva načina – metodama propisanim u Pravilniku o metodama uzimanja uzoraka i vršenja hemijskih i fizičkih analiza alkoholnih pića («Sl.list SFRJ» broj 70/87), i gasnom hromatografijom. Napravljeno je i poređenje različitih sorti šljivovica koje su korišćene u proizvodnji rakija, prema sadržaju određivanih isparljivih komponenata. Rezultati dobijeni metodama propisanim u Pravilniku su pokazali da rakije dobijene dvokratnom destilacijom imaju više sadržaje svake od određivanih komponenata. Sa druge... strane, rezultati dobijeni gasnom hromatografijom pokazali su približne vrednosti za sadržaj metanola u uzorcima dobijenim na oba načina, a veći sadržaj acetaldehida, heksanola i amilalkohola u rakijama dobijenim jednokratnom destilacijom. Sadržaji ostalih komponenata su viši u rakijama dobijenim dvokratnom destilacijom. Poređenjem sadržaja različitih sorti šljivovica primećen je viši sadržaj aldehida kod sorti Crvena ranka, Čačanska lepotica i Čačanska rodna. Rakije sorti Nada, Crvena ranka i Čačanska rodna pokazale su viši sadržaj benzaldehida. Kod sorte Dragačica vrednosti za više alkohole su dosta više u odnosu na ostale sorte. Sadržaj furfurala bio je znatno viši u sortama Čačanska lepotica i Stenlej. Sadržaji ostalih komponenata bili su približni u rakijama svih sorti.

Ključne reči:
rakija / destilacija / jednokratna destilacija / dvokratna destilacija / šljivovica
Izvor:
2022, 4-32
[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5033
URI
http://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/5033
Kolekcije
  • Završni radovi
Institucija/grupa
Hemijski fakultet
TY  - THES
AU  - Bulatović, Marija
PY  - 2022
UR  - http://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/5033
AB  - U ovom radu opisane su različite tehnike destilacije rakija, sa fokusom na jednokratnu i dvokratnu destilaciju, i razlikama u sadržaju rakija dobijenih na ova dva načina. Ove dve tehnike destilacije su upoređene određivanjem sadržaja isparljivih komponenata (aldehidi, estri, kiseline, viši alkoholi, furfural, benzaldehid, cijanovodonična kiselina, metanol) u 55 uzoraka rakija, od kojih je 50 rakija dobijeno tehnikom dvokratne destilacije, a 5 rakija jednostrukom. Ove komponente su određivane na dva načina – metodama propisanim u Pravilniku o metodama uzimanja uzoraka i vršenja hemijskih i fizičkih analiza alkoholnih pića («Sl.list SFRJ» broj 70/87), i gasnom hromatografijom. Napravljeno je i poređenje različitih sorti šljivovica koje su korišćene u proizvodnji rakija, prema sadržaju određivanih isparljivih komponenata. Rezultati dobijeni metodama propisanim u Pravilniku su pokazali da rakije dobijene dvokratnom destilacijom imaju više sadržaje svake od određivanih komponenata. Sa druge strane, rezultati dobijeni gasnom hromatografijom pokazali su približne vrednosti za sadržaj metanola u uzorcima dobijenim na oba načina, a veći sadržaj acetaldehida, heksanola i amilalkohola u rakijama dobijenim jednokratnom destilacijom. Sadržaji ostalih komponenata su viši u rakijama dobijenim dvokratnom destilacijom. Poređenjem sadržaja različitih sorti šljivovica primećen je viši sadržaj aldehida kod sorti Crvena ranka, Čačanska lepotica i Čačanska rodna. Rakije sorti Nada, Crvena ranka i Čačanska rodna pokazale su viši sadržaj benzaldehida. Kod sorte Dragačica vrednosti za više alkohole su dosta više u odnosu na ostale sorte. Sadržaj furfurala bio je znatno viši u sortama Čačanska lepotica i Stenlej. Sadržaji ostalih komponenata bili su približni u rakijama svih sorti.
T1  - Ispitivanje i poređenje sadržaja različitih sorti šljivovica dobijenih jednokratnom i dvokratnom destilacijom
SP  - 4
EP  - 32
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5033
ER  - 
@misc{
author = "Bulatović, Marija",
year = "2022",
abstract = "U ovom radu opisane su različite tehnike destilacije rakija, sa fokusom na jednokratnu i dvokratnu destilaciju, i razlikama u sadržaju rakija dobijenih na ova dva načina. Ove dve tehnike destilacije su upoređene određivanjem sadržaja isparljivih komponenata (aldehidi, estri, kiseline, viši alkoholi, furfural, benzaldehid, cijanovodonična kiselina, metanol) u 55 uzoraka rakija, od kojih je 50 rakija dobijeno tehnikom dvokratne destilacije, a 5 rakija jednostrukom. Ove komponente su određivane na dva načina – metodama propisanim u Pravilniku o metodama uzimanja uzoraka i vršenja hemijskih i fizičkih analiza alkoholnih pića («Sl.list SFRJ» broj 70/87), i gasnom hromatografijom. Napravljeno je i poređenje različitih sorti šljivovica koje su korišćene u proizvodnji rakija, prema sadržaju određivanih isparljivih komponenata. Rezultati dobijeni metodama propisanim u Pravilniku su pokazali da rakije dobijene dvokratnom destilacijom imaju više sadržaje svake od određivanih komponenata. Sa druge strane, rezultati dobijeni gasnom hromatografijom pokazali su približne vrednosti za sadržaj metanola u uzorcima dobijenim na oba načina, a veći sadržaj acetaldehida, heksanola i amilalkohola u rakijama dobijenim jednokratnom destilacijom. Sadržaji ostalih komponenata su viši u rakijama dobijenim dvokratnom destilacijom. Poređenjem sadržaja različitih sorti šljivovica primećen je viši sadržaj aldehida kod sorti Crvena ranka, Čačanska lepotica i Čačanska rodna. Rakije sorti Nada, Crvena ranka i Čačanska rodna pokazale su viši sadržaj benzaldehida. Kod sorte Dragačica vrednosti za više alkohole su dosta više u odnosu na ostale sorte. Sadržaj furfurala bio je znatno viši u sortama Čačanska lepotica i Stenlej. Sadržaji ostalih komponenata bili su približni u rakijama svih sorti.",
title = "Ispitivanje i poređenje sadržaja različitih sorti šljivovica dobijenih jednokratnom i dvokratnom destilacijom",
pages = "4-32",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5033"
}
Bulatović, M.. (2022). Ispitivanje i poređenje sadržaja različitih sorti šljivovica dobijenih jednokratnom i dvokratnom destilacijom. , 4-32.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5033
Bulatović M. Ispitivanje i poređenje sadržaja različitih sorti šljivovica dobijenih jednokratnom i dvokratnom destilacijom. 2022;:4-32.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5033 .
Bulatović, Marija, "Ispitivanje i poređenje sadržaja različitih sorti šljivovica dobijenih jednokratnom i dvokratnom destilacijom" (2022):4-32,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5033 .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
O repozitorijumu CHERRY (CHEmistry RepositoRY) | Pošaljite zapažanja

re3dataOpenAIRERCUB
 

 

Kompletan repozitorijumInstitucije/grupeAutoriNasloviTemeOva institucijaAutoriNasloviTeme

Statistika

Pregled statistika

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
O repozitorijumu CHERRY (CHEmistry RepositoRY) | Pošaljite zapažanja

re3dataOpenAIRERCUB